Μενού Κλείσιμο

Μιλάμε την ίδια γλώσσα (Part 2) – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Όπως ανέφερα στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας (όπου είδαμε πως «διαβάζουμε» την διάθεση του σκύλου από την θέση των αυτιών, τα μάτια, την θέση του κεφαλιού και το στόμα του) είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις βασικές διαθέσεις του σκύλου που συναντούμε στον δρόμο, επειδή:

  1. Ως εθελοντές θα μπορούμε πιο εύκολα να πλησιάσουμε και να βοηθήσουμε, όταν υπάρχει ανάγκη
  2. Ως απλοί πολίτες δεν θα κινδυνέψουμε ποτέ λόγω κάποιας “παρεξήγησης” που θα οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις, και
  3. Ως κηδεμόνες πιθανόν να ξαφνιαστούμε από το πόσο λάθος “διαβάζαμε” τις αντιδράσεις του σκύλου μας στο σπίτι και να βελτιώσουμε χωρίς προσπάθεια την σχέση μας μαζί του

Σήμερα θα δούμε τις βασικές στάσεις και χαρακτηριστικά θέσης σώματος που παίρνουν οι σκύλοι προκειμένου να επικοινωνήσουν την πρόθεσή τους ή την διάθεσή τους.  Βέβαια, κάθε σκύλος έχει τις δικές του «παραλλαγές» και μερικές φορές κάποιοι σκύλοι δεν δίνουν ξεκάθαρα μηνύματα γιατί δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί αρκετά, επειδή αποχωρίστηκαν νωρίς από την μητέρα και τα αδέρφια τους, ή/και εκτέθηκαν σε άσχημες εμπειρίες από ανθρώπινο παράγοντα με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και μόνιμη σύγχυση.

Έναν τέτοιο σκύλο είναι εύκολο να τον χαρακτηρίσουμε «επιθετικό». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι απλά ένας σκύλος που δεν έχει μάθει να «μιλάει» σωστά, νιώθει ανασφάλεια, ίσως και φόβο, έλλειψη εμπιστοσύνης και είναι απρόβλεπτος όταν πιεστεί.

Όταν ο σκύλος είναι χαλαρός και ικανοποιημένος, δεν νιώθει απειλή από το άμεσο περιβάλλον του, έχει αυτοπεποίθηση και μάλλον καλές εμπειρίες από τους ανθρώπους, παρουσιάζει, συνήθως, την παρακάτω εικόνα ή μικρές παραλλαγές της και πλησιάζεται εύκολα.

Αν κάτι έχει τράβηξει την προσοχή του σκύλου ή αντιμετωπίζει κάποια όχι γνώριμη κατάσταση, μας δείχνει ότι έχει τεταμένη την προσοχή του και προσπαθεί να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει αν υπάρχει κάποια απειλή και πως θα πρέπει να αντιδράσει με την παρακάτω στάση ή ελαφρές παραλλαγές της. Σε μία τέτοια περίπτωση, αν πρέπει οπωσδήποτε να πλησιάσουμε το σκύλο, κατεβαίνουμε στο ύψος του σε πλάγια θέση, του μιλάμε απαλά και τον αφήνουμε να έρθει αυτός σε εμάς και να μας μυρίσει. Αν κρατάμε και κάποια λιχουδιά για  να τον προσελκύσουμε, ακόμη καλύτερα.

Ο σκύλος που βλέπουμε στην επόμενη εικόνα έχει υψηλή αυτοπεποίθηση και απειλεί ότι αν τον προκαλέσεις δεν θα διστάσει καθόλου να επιτεθεί.

Την ίδια προειδοποίηση μας δίνει και ο σκύλος που βλέπουμε στην επόμενη εικόνα, ο οποίος όμως, σε αντίθεση με τον προηγούμενο νιώθει μεγάλο φόβο και στρες και δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση.

Ένας άγνωστος σκύλος που σας δείχνει την κοιλιά του, όπως στην εικόνα που ακολουθεί, θέλει απλώς να αποφύγει τους μπελάδες. Μπορείτε να τον πλησιάσετε εύκολα με ήρεμες κινήσεις και χάδια στην κοιλιά.

Δεν σκύβουμε ποτέ πάνω από έναν σκύλο – φανταστείτε ένα γίγαντα να ρίχνει τη σκιά του πάνω σας σκύβοντας για να σας χαϊδέψει – χαμηλώνουμε στο ύψος του και όπως πάντα αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις και χρησιμοποιούμε λιχουδιές. 

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε μία ξεκάθαρη στάση, την οποία ο σκύλος δεν κρατάει για πολύ ώρα. Μετά από την «υπόκλιση» συνήθως αρχίζει τις σβούρες ή το τρέξιμο γύρω γύρω, και πιθανόν να γαβγίζει με ενθουσιασμό προσπαθώντας να σας παρασύρει σε παιχνίδι και αλληλεπίδραση.

Ανεξάρτητα από το πως «διαβάζουμε» την διάθεση ενός σκύλου τηρούμε, ΠΑΝΤΑ μερικούς γενικούς κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται να πλησιάσουμε κάποιον άγνωστο άστεγο σκύλο:

  1. Δεν κάνουμε ΠΟΤΕ απότομες κινήσεις και άσκοπη φασαρία
  2. Δεν σκύβουμε από πάνω του. Δεν τον «κυνηγάμε». Δεν προσπαθούμε να τον ακουμπήσουμε.
  3. Απλώνουμε το χέρι μας και χαμηλώνουμε στο ύψος του σε πλάγια θέση. Είναι προτιμότερο να αφήνουμε το ζώο να μας πλησιάσει το ίδιο, προκαλώντας το με κάποια λιχουδιά ή φαγητό.

Όταν κινούμαστε στον δρόμο και δεν μας αρέσουν οι επαφές με τους σκύλους, απλώς παραμένουμε ήρεμοι και συνεχίζουμε την πορεία μας κρατώντας τις αποστάσεις, χωρίς να κάνουμε απότομες κινήσεις αποτροπής, αλλάζοντας πορεία για λίγα μέτρα, για να κρατήσουμε απόσταση, χωρίς να κοιτάζουμε τον σκύλο στα μάτια, αν κρίνουμε πως ο σκύλος έχει τρομάξει, προστατεύει περιοχή ή άνθρωπο.

 

Το μοντέλο μας με το γοητευτικό χαμόγελο είναι ένας ώριμος κύριος (11 ετών), περίπου δέκα κιλά, υγιέστατος, εμβολιασμένος με ηλεκτρονική σήμανση. Αν η ιδέα να υιοθετήσετε έναν μικρόσωμο σκύλο, που έχει περάσει την εφηβεία και έχει τρόπους, για να ομορφύνει την ζωή σας, περιμένουμε την επικοινωνία σας.

Ανοίγουμε την καρδιά μας και το σπίτι μας σε ένα άστεγο ζώο. Για φιλοξενίες/υιοθεσίες επικοινωνείτε με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης στην σελίδα μας στο www.facebook.com/hags4animals για να βρούμε μαζί  τον σκύλο ή την γάτα που θα κάνει την ζωή σας πιο όμορφη.

Ειδικές οδηγίες λόγω καραντίνας:

Εάν έχετε κατοικίδια εξασφαλίστε πως κάποιος θα φροντίσει τα κατοικίδιά σας εάν παραστεί ανάγκη

Εάν φροντίζετε ζώα στον δρόμο, σε κάποιο κτήμα ή σε περιοχές μακρυά από το σπίτι σας, εάν εργαζόσασταν σε κάποια επιχείρηση, ταϊζατε σκύλους ή γάτες και, πλέον, δεν μπορείτε λόγω καραντίνας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης στην σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/hags4animals)

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ