Μενού Κλείσιμο

Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα – Συνέντευξη με την Ισιδώρα Δωροπούλου

Ματωμένος Γάμος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

– Περιοδεία Καλοκαίρι 2022 | 3/7 Δίον – 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Αρχαίο θέατρο Δίου

Συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές της παράστασης: Ισιδώρα Δωροπούλου

Συνεντεύξεις: Ηρώ Τζημίκα

Ματωμένος Γάμος, λοιπόν, για το καλοκαίρι του 2022! Μεγάλο καστ με πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς. Θα ήθελα να μάθω πώς είπες το «ναι» και φυσικά με ποια κριτήρια διαλέγεις τις παραστάσεις που θα λάβεις μέρος…

Είπα το «ναι» γιατί αυτή η παράσταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητά ένας ηθοποιός στη δουλειά του. Καλούς ηθοποιούς, υπέροχους συντελεστές και σπουδαίο κείμενο. Αυτά αναζητώ πάντα στη δουλειά . Μέσα από αυτά έρχεται η προσωπική εξέλιξη και η συνεχόμενη αναμέτρηση με μεγάλους ρόλους. Ο «Ματωμένος Γάμος» είναι ένα από τα ωραιότερα έργα του Λόρκα. Κάθε ηθοποιός θα ένιωθε ευλογημένος να βρίσκεται σε μια τέτοια δουλειά.

Θα μπορούσες μέσα σε λίγες λέξεις να μας πεις τι πρεσβεύει ο χαρακτήρας που υποδύεσαι;

Ο χαρακτήρας μου είναι ένα μεταφυσικό πλάσμα . Ουσιαστικά η ζητιάνα είναι ο θάνατος. Μαζί με τον φεγγάρι λειτουργούν σαν καταλύτες στην ιστορία. Αυτό που είναι να συμβεί θα συμβεί και κανείς δεν θα το αποτρέψει. Δεν θα αφήσει η ζητιάνα και το φεγγάρι να συμβεί. Προσέγγισα τον ρόλο με τη βοήθεια του Νικορέστη και την πραγματικά υπέροχη καθοδήγηση της χορογράφου μας , Φαίδρας Νταϊόγλου, ξεκινώντας από το πώς περπατά αυτό το άυλο πλάσμα . Αυτό με οδήγησε στην ιδέα ότι θα την κάνω μια τυφλή που επι της ουσίας βλέπει. Μετά οδηγηθήκαμε στο τόνο της φωνής και στις εναλλαγές της αναλόγως με το τί λέει και σε ποιόν . Τέλος βοήθησε η ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού Κώστα Βασαρδάνης που ενσαρκώνει το φεγγάρι και έπρεπε να συνδεθούμε επειδή οι ρολόι μας είναι με έναν τρόπο συμπληρωματικοί.

Διάβασα ότι είναι ένα δύσκολο έργο στη προσέγγιση της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική…

Είναι ένα έργο ποιητικό. Έχει ατμόσφαιρα και ένταση. Όλα έχουν την αίσθηση του ΕΠΕΙΓΟΝ. Αυτό βοηθάει ώστε ο θεατής να είναι πάντα σε εγρήγορση και να περιμένει τι θα συμβεί παρακάτω. Πιστεύω ότι τα σπουδαία έργα έχουν πολλά επίπεδα όποτε και πολλά μηνύματα. Εμείς λέμε μια ιστορία όπως την έγραψε ο συγγραφέας . Στόχος μας είναι να φύγουν οι θεατές πιο πλούσιοι ψυχικά και να ταξιδέψουν μαζί μας.

Να τονίσουμε κιόλας ότι η μουσική του έργου είναι η πρωτότυπη και είναι του Αλκίνοου Ιωαννίδη κι ότι θα παίζεται ζωντανά από εσάς, τους ηθοποιούς… Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Σε όλα τα παραπάνω βοηθάει η μαγική μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Πραγματικά κάθε φορά που ακούω τη μουσική που έχει γράψει συγκινούμαι. Βοηθάει και εμάς υποκριτικά και το ίδιο το έργο. Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Ακόμα μια πρόκληση που απαιτεί πειθαρχία και συνέπεια.

Πρώτο καλοκαίρι χωρίς μέτρα στα θέατρα, στις συναυλίες. Ένα βήμα πιο κοντά στην «κανονικότητα». Πώς ήταν για εσένα τα προηγούμενα χρόνια «δουλεύοντας» με περιορισμούς και βλέποντας τα θέατρα να ανοιγοκλείνουν;

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν παρά πολύ δύσκολα για το θέατρο και για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχε συμβεί. Ήταν σοκαριστικό. Άγριο. Και ψυχοφθόρο. Ελπίζω ότι θα σταματήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να τηρούμε τα οποία μέτρα. Αυτό θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα να μην κλείσουν πάλι τα θέατρα. Ελπίζω ότι τη λαχτάρα που έχω εγώ για την καλοκαιρινό περιοδεία την έχει και ο κόσμος ώστε να έρθει να ταξιδέψει ξανά μαζί μας.

Αρχαίο θέατρο Δίον στις 3.7 με τον «Ματωμένο Γάμο». Έχεις παίξει ξανά στο συγκεκριμένο θέατρο; Επίσης θα ήθελα να μάθω αν έχεις επισκεφθεί παλαιότερα την Κατερίνη και τον Νομό Πιερίας πέρα από εργασιακούς λόγους;

Δεν έχω παίξει στο Αρχαίο θέατρο Δίον. Το περιμένω πως και πως. Έχω ακούσει από συναδέλφους για την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα αυτού του θεάτρου. Αγαπώ παρά πολύ την Κατερίνη κι όλες τις περιοχές. Έχω βάλει σκοπό να έρθω πολύ σύντομα για διακοπές. Μέχρι τώρα δεν τα έχω καταφέρει.

Επόμενα σχέδια από τον Σεπτέμβρη και τη νέα σεζόν;

Το Σεπτέμβρη θα είμαι για 2 μήνες στο θέατρο Βρετανία όπου θα ανέβει για δεύτερη χρόνια «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» που πέρσι έκανε τεράστια επιτυχία. Επίσης έχω την χαρά να παίζω στην τηλεοπτική σειρά «Φλόγα και Άνεμος» που θα αρχίσει από Οκτώβρη στην ΕΡΤ.

«Ματωμένος Γάμος» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε για 2 συνεχόμενα χρόνια  η περιοδεία της ανατρεπτικής κωμωδίας η «Μήδεια» του Μποστ, η θεατρική εταιρεία Μυθωδία παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό έργο και συγκεκριμένα το «Ματωμένο Γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και μουσική Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η εξαίρετη Μαρία Τζομπανάκη. Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη και φέρει την υπογραφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη με τους στίχους του Νίκου Γκάτσου! Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Ένα έργο – πρόκληση με έναν θίασο που απαρτίζεται από υπέροχους ηθοποιούς-μουσικούς.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ματωμένος γάμος, η τραγωδία του μεγάλου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αποτελεί ένα θεατρικό και λογοτεχνικό φαινόμενο. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, και παρά τη δυσκολία προσέγγισης της θεματολογίας του από τη σύγχρονη οπτική, ολοένα διευρύνεται πλανητικά η φήμη του με νέες παρουσιάσεις στο θέατρο σε πλήθος χώρες, με καινούργιες μελέτες γι’ αυτόν και σταθερό το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Έχει πάρει τη θέση του δίπλα στα κορυφαία αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου, όπως είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, τα έργα του Σέξπηρ, του Στρίντμπεργκ, του Τσέχωφ ή του Τένεσι Ουίλιαμς.

Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωτότυπη Μουσική – Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αλκίνοος Ιωαννίδης

Διανομή:

Μαρία Τζομπανάκη ΜΑΝΑ – Μαρία Χάνου ΝΥΦΗ – Νίκος Πουρσανίδης ΛΕΟΝΑΡΔΟ – Κωνσταντίνος Ασπιώτης ΓΑΜΠΡΟΣ – Γιάννης Καλατζόπουλος ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ – Χριστίνα Τσάφου ΠΕΘΕΡΑ – Μαριάννα Πολυχρονίδη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΔΟ – Κώστας Βασαρδάνης ΦΕΓΓΑΡΙ – Ισιδώρα Δωροπούλου  ΖΗΤΙΑΝΑ – Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Α’ – Κώστας Κοράκης ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ Β’ – Ιφιγένεια Μακρή ΔΟΥΛΑ – Άννα Φιλιππάκη  ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ

Συντελεστές:

Σκηνικά-Κοστούμια : Αρετή Μουστάκα

Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Μουσική διδασκαλία:

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Εύα Παπαδέλλη

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη

 Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ