Μενού Κλείσιμο

Μιλάμε την ίδια γλώσσα – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Σε γενικές γραμμές, όπως όλα τα πλάσματα, έτσι και τα σκύλοι, όταν έχουν αυτοπεποίθηση είναι στέκονται «κορδωμένοι», στέκονται περήφανα δηλαδή, όταν θέλουν να προκαλέσουν φόβο υψώνονται και τεντώνονται για να δείχνουν όσο πιο επιβλητικοί και δυνατοί γίνεται, και όταν φοβούνται μαζεύονται για να προκαλούν όσο το δυνατόν λιγότερο. Και όλες οι ενδιάμεσες διαθέσεις ακολουθούν αυτές τις βασικές αρχές. Αν ήμαστε παρατηρητικοί και νιώθουμε αγάπη για τα ζώα, αν πλησιάζουμε με προσοχή και σεβασμό, χωρίς απότομες κινήσεις δεν θα έχουμε ποτέ πρόβλημα στις επαφές μας με οποιονδήποτε σκύλο.

Διευκρινίζω: Σεβασμός απέναντι σε οποιοδήποτε ζώο σημαίνει ότι δεν προσπαθώ να επιβάλω οτιδήποτε, ακόμη κι αν το “οτιδήποτε’ για εμάς σημαίνει επίδειξη αγάπης ή τρυφερότητας (χάδι, αγκαλιά, παιχνίδι). Ο σκύλος έχει δικαίωμα να λέει “δεν θέλω” και μόνο “ακούγοντάς” τον θα μπορέσουμε να χτίσουμε οποιαδήποτε σχέση μαζί του.
Από τότε που η διάσημη συμπεριοφορολόγος Τουρίντ Ρουγκάας διατύπωσε για πρώτη φορά τα “Σήματα Ηρεμίας” η επιστήμη της ανάγνωσης των τρόπων με τους οποίους οι σκύλοι επικοινωνούν τα συναισθήματά τους άλλαξε τον τρόπο θεώρησης ακόμη και της εκπαίδευσης με εκπληκτικά αποτελέσματα καθώς στην ουσία βρέθηκε στα χέρια των ανθρώπων ένα λεξικό που διευκολύνει την επικοινωνία μας με τον σκύλο.

Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις βασικές διαθέσεις του σκύλου που συναντούμε στον δρόμο ως εθελοντές θα μπορούμε πιο εύκολα να πλησιάσουμε και να βοηθήσουμε, όταν υπάρχει ανάγκη, ως απλοί πολίτες δεν θα κινδυνέψουμε ποτέ λόγω κάποιας “παρεξήγησης” που θα οδηγήσει σε λάθος αντιδράσεις και ως κηδεμόνες πιθανόν να ξαφνιαστούμε από το πόσο λάθος “διαβάζαμε” τις αντιδράσεις του σκύλου μας στο σπίτι.

Είμαι σε εγρήγορση. Περιμένω ή παρακολουθώ

 

Όταν ένας σκύλος έχει στραμμένη την προσοχή του σε εμάς, περιμένει κάτι από εμάς ή κάτι του έχει τραβήξει την προσοχή κρατάει τα αυτιά του είναι όρθια και πιθανόν τα γυρίζει προς την πηγή των ήχων. Τα μάτια είναι ανοιχτά ή ορθάνοιχτα. Το στόμα είναι κλειστό, σχεδόν κλειστό ή λίγο ανοιχτό, χαλαρό χωρίς να τραβάει τα χείλη του πίσω για να δείξει τα δόντια του. Το σώμα του στέκεται χαλαρά και φυσιολογικά. Πιθανόν να στέκεται λίγο στις μύτες. Η ουρά είναι πιθανόν να κουνιέται. Είναι σιωπηλός ή γαβγίζει “λιγόλογα” για να σας τραβήξει την προσοχή.

 

 

Είμαι θυμωμένος κι έχω αυτοπεποίθηση – Είμαι θυμωμένος και φοβάμαι

 

Όταν μας προειδοποιεί να μείνουμε μακρυά του είτε γιατί μας θεωρεί απειλή, είτε γιατί μας φοβάται και έχει άσχημες εμπειρίες τα αυτιά του θα είναι όρθια, αν είναι σίγουρος για τον εαυτό του ή κολλημένα πίσω στο κεφάλι (“τσιλωμένα”) αν δεν είναι και τόσο σίγουρος για τον εαυτό του. Τα μάτια θα είναι μισόκλειστα ή «καρφωμένα» επάνω σου. Το στόμα θα είναι ανοιχτό και τα χείλη τραβηγμένα πίσω για να δείχνουν τα δόντια του. Πιθανόν να κινείται το κάτω σαγόνι. Το σώμα θα είναι τεντωμένο. Οι τρίχες στο σβέρκο ανασηκωμένες. Η ουρά θα είναι τεντωμένη. Το πιθανότερο είναι να γαβγίζει δυνατά και κοφτά σε εναλλαγή με γρυλίσματα.

 

Φοβάμαι. Δεν μου αρέσει, δεν καταλαβαίνω

Στην περίπτωση που ένας σκύλος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή την πρόθεσή μας, κάτι τον ενοχλεί, πονάει ή νιώθει δυσφορία, δεν του αρέσει αυτό που συμβαίνει και φοβάται, κολλάει τα αυτιά του χαμηλά κοντά στο κεφάλι. Τα «τσιλώνει» λέγανε οι παλιοί. Τα μάτια του θα είναι σαν σχισμές ή ορθάνοιχτα και τα χείλη του θα είναι τεντωμένα πίσω, ίσως δείχνοντας και τα δόντια του ελαφρά. Η μύτη του πιθανόν να «τρέχει», και μπορεί να προσπαθεί να μας γλύψει για να μας καλοπιάσει. Το σώμα του θα είναι χαμηλωμένο όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται και πιθανόν να μας προτείνει ένα από τα μπροστινά του πόδια. Ίσως ξαπλώσει και στο έδαφος ανάσκελα δείχνοντας την κοιλιά του. Η ουρά είναι χαμηλά, όσο πιο έντονο το συναίσθημα, τόσο πιο κρυμμένη ανάμεσα στα πόδια. Δεν θα ακούγεται καθόλου ή θα βγάζει χαμηλούς ανήσυχους ήχους και κλαψουρίσματα.

 

Δεν θα σε πειράξω. Αλλά δεν είμαι σίγουρος τί θα κάνεις εσύ

 

 

Τα αυτιά του είναι ελαφρά προς τα πίσω όταν θέλει να μας πλησιάσει αλλά δεν είναι πολύ σίγουρος για εμάς και θέλει να δείξει ότι είναι φιλικός. Το στόμα του είναι ελαφρά ανοιχτό και ίσως σαλιώνει. Το σώμα του είναι σε ελαφριά εγρήγορση για να μπορέσει να φύγει γρήγορα αν χρειαστεί. Η ουρά είναι σχετικά χαμηλά και πιθανόν να βγάζει χαμηλούς παραπονιάρικους ήχους.
Σε γενικές γραμμές, όταν ένας σκύλος έχει καλές εμπειρίες από τους ανθρώπους, δείχνει εμπιστοσύνη και είναι αυτό που λέμε φιλικός, τα αυτιά του είναι όρθια, έχει την έκφραση της ευχάριστης εγρήγορσης, το στόμα του είναι ανοιχτό σαν να χαμογελάει (χωρίς να επιδεικνύει τα δόντια του, πιθανόν να λαχανιάζει και να σαλιώνει, το σώμα του είναι όρθιο φυσιολογικά (όχι τεντωμένο) και η ουρά του θα κουνιέται από μία χαλαρή θέση. Πιθανόν να μας “μιλάει” υψηλότονους ήχους και γαβγισματάκια προκλητικά.

 

Φοβάμαι

 

Όταν ένας σκύλος είναι αγχωμένος ή φοβισμένος τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω και κολλημένα στο κεφάλι του. Τα μάτια του στενεύουν γιατί υπάρχει μια τάση να τραβηχτεί προς τα πίσω. Τα χείλη του είναι τραβηγμένα προς τα πίσω και ίσως δείχνει τα δόντια του με μία έκφραση που μπορεί να μοιάζει σε κάποιους με “χαμόγελο”, αλλά σίγουρα δεν είναι. Το σώμα του δεν μπορεί να κρύψει την ένταση, ίσως να φαίνεται ότι τρέμει κιόλας, και γενικά μαζεύεται και χαμηλώνει σε μία στάση παράδοσης. Η ουρά είναι ανάμεσα στα πόδια του. Βγάζει ίσως χαμηλότονα κλαψουρίσματα, ελαφρά και ανήσυχα γρυλίσματα.
Σε κάθε περίπτωση, όταν κινούμαστε στον δρόμο και δεν μας αρέσουν οι επαφές με τους σκύλους, απλώς παραμένουμε ήρεμοι και συνεχίζουμε την πορεία μας κρατώντας τις αποστάσεις χωρίς να κάνουμε απότομες κινήσεις αποτροπής, αλλάζοντας, αν κρίνουμε πως ο σκύλος έχει τρομάξει, προστατεύει περιοχή ή κάποιον, πορεία για λίγα μέτρα για να κρατήσουμε απόσταση χωρίς να κοιτάζουμε τον σκύλο στα μάτια.
Συνεχίζεται…

 

Ειδικές οδηγίες λόγω καραντίνας:

 

Εάν έχετε κατοικίδια εξασφαλίστε πως κάποιος θα φροντίσει τα κατοικίδιά σας εάν παραστεί ανάγκη
Εάν εργαζόσασταν σε κάποια επιχείρηση, ταϊζατε σκύλους ή γάτες και, πλέον, δεν μπορείτε λόγω καραντίνας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης στην σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/hags4animals) προκειμένου να φροντίσουμε για την σίτισή τους.
Εάν φροντίζετε ζώα στον δρόμο, σε κάποιο κτήμα ή σε περιοχές μακρυά από το σπίτι σας παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης στην σελίδα μας στο facebook (www.facebook.com/hags4animals) προκειμένου να σας διευκολύνουμε με την έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης από τον Δήμο για σίτιση.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τσιαλό για την άμεση πρωτοβουλία του για παροχή τροφής για τα άστεγα ζώα της πόλης και την αγαστή συνεργασία.

 

Ανοίγουμε την καρδιά μας και το σπίτι μας σε ένα άστεγο ζώο. Για φιλοξενίες/υιοθεσίες επικοινωνείτε με το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης στην σελίδα μας στο www.facebook.com/hags4animals για να βρούμε μαζί τον σκύλο ή την γάτα που θα κάνει την ζωή σας πιο όμορφη.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ