Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη | Φώτης Σπύρος & Νίκος Χρηστίδης

Συνέντευξη | Φώτης Σπύρος & Νίκος Χρηστίδης

Ο Φώτης Σπύρος είναι ένας από τους πιο δημοφιλής κωμικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει συμμετάσχει στις πιο μεγάλες και επιτυχημένες παραγωγές όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο χώρο αυτό, με “ορόσημα” τις σειρές “Δύο Ξένοι”, “Μαρία η άσχημη” και “Κόκκινο Δωμάτιο”. Το κοινό τον έχει αγαπήσει πολύ. Έχει ζήσει πολλά, έχει περάσει όμορφα, αλλά και άσχημα και όπως μας εκμυστηρεύεται σε αυτό το χρόνο που είχαμε για τη συνέντευξή μας, πλέον επιλέγει να ζει!

Ο Νίκος Χρηστίδης είναι ένας ηθοποιός-δημιουργός που παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει μεγάλη εμπειρία στη σκηνοθεσία, γράφοντας διασκευές και έχει βρεθεί στο ίδιο θεατρικό σανίδι έχοντας συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του χώρου.

Ο Φώτης και ο Νίκος συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας κυρίως παραστάσεις για παιδιά, παρουσιάζοντάς τες σε όλη την Ελλάδα.

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

Φώτη και Νίκο! Χαίρομαι τόσο που τα λέμε εκ νέου και θα συζητήσουμε παρέα… Να ξεκινήσω ρωτώντας σας για την πανδημία και για όλες αυτές τις τόσο πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε και βιώνουμε… Πώς διαχειστήκατε τα πράγματα στην αρχή;

Φ: Χαίρομαι τόσο που τα λέμε εκ νέου! Τι απλή αλλά και πόσο σπουδαία εισαγωγή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να μην συνέβαινε αυτή η συνάντηση. Ας σταθούμε σε αυτό! Μακάρι και ας είναι το μόνο κέρδος μας από όλο αυτό που περάσαμε με τον COVID-19,  να καταλάβουμε την προσωρινότητα μας και το μικρό μερίδιο μας στην αθανασία. Ξέρεις οι άνθρωποι δρούμε σαν ηλίθιοι, σαν μόνιμοι, ενώ δεν είμαστε κατασκευασμένοι για κάτι τέτοιο.

Ν: Στο τέλος της ημέρας πρέπει να  είμαστε ευτυχισμένοι για αυτή την άλλη μια ημέρα ζωής που ευχαριστηθήκαμε και βεβαίως να κάνουμε τον απολογισμό μας για τα καλά και τα ωφέλιμα που πράξαμε, γιατί υπάρχει ένας λόγος που βρεθήκαμε  πάνω στη γη, ένας σκοπός.

Φ: Και εδώ έρχεται να απαντήσει το θέατρο. Που μάλλον δεν θα απαντήσει, αλλά θα βοηθήσει εμάς να απαντήσουμε καλλιεργώντας  μας και μεταφέροντας τα σημαντικά κάθε εποχής τα σπουδαία αυτά που είναι χρήσιμα  και μας δίνουν εργαλεία για να φτιάξουμε απαντήσεις. Πολύ κουλτούρα. Θα μας περάσουν για καλλιτέχνες! (γέλια) Μακριά από εμάς! (γέλια)

Γιατί δεν είστε;

Φ: Σκοπός και σημαντικό δεν είναι τι είσαι μόνο, αλλά και με ποιους είσαι μαζί, με ποιους κάθεσαι δίπλα, ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σου, οι συνταξιδιώτες, οι ομοδίαιτες σου κλπ. Στην εποχή μας όλα αυτά μπάζουν. Καλλιτέχνες δηλώνουν όλοι φασόν (ό,τι πάρεις φως και αναγνωρισιμότητα για 3 ήμερες) περισσότεροι και από τους πρόεδρους. Πιστεύουμε ότι δεν ανήκουμε σε αυτούς τους αβασάνιστους, αβάδιστους. Εγώ ασκούμαι, δουλεύω συνεχόμενα με μένα πληγώνοντάς με, διατηρώντας ευχάριστα τραύματα μου, για να τα χρησιμοποιήσω αργότερα ως βενζίνη, για να πάω παρακάτω. Πληρώνω και καταθέτω και κυρίως ασκούμαι, με στωική ευλάβεια στην υπομονή! Από το καλλιτέχνης, εγώ προτιμώ το ερασιτέχνης επ’ αμοιβή! Καλό με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολοκληρη. Μην τον αφήσετε, ξέρει πολλές παροιμίες, θα μου φάει τη συνέντευξη!

Πρώτα από όλα να μιλήσουμε και θέλω τη γνώμη σας πάνω σε αυτό, για το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε ο δικός σας κλάδος και το θέατρο πιο συγκεκριμένα. Lockdown. Μέτρα. Συνεχείς αλλαγές… Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη;

Φ: Μέτρα χρειάστηκαν και πάρθηκαν. Ευχάριστο και καλοδεχούμενο δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι η στέρηση της ελευθερίας, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι αυτά είναι συνέπεια της δικής μας ασυδοσίας. ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΑΜΕΙΟ! Ποιος ασέλγησε κατά εξακολούθηση στον πλανήτη και στο οικοσύστημα; Ποιος διέλυσε και διαλύει το όποιο βέβαια είχε ( και θα έχει) αποτέλεσμα την πανδημία και όλα αυτά που έρχονται. Περνάμε ταμείο! Τεράστιο πλήγμα; Όχι περισσότερο από άλλους. Απλά ο δικός μας ο κλάδος έχει την ιδιαιτερότητα να προσφέρει κάτι  που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Δεν είναι εγχείρηση ανοικτής καρδιάς. Άλλωστε δεν ξέρω αν γνωρίζετε τα αδέρφια μας οι Κινέζοι έχουν το ίδιο ιδεόγραμμα για τη λέξη κορονοϊός και ευκαιρία! Ακριβώς εγώ αν δεν υπήρχαν οι θάνατοι μόνο καλά βλέπω στην εποχή κορονοϊού.

Ν: Αν δεν είσαι τεμπέλης και φυγόπονος. Γιατί μόνο αυτοί δεν ωφελήθηκαν από τον κορονοϊό. Μια κοινωνία σκεπτόμενη θα έπρεπε να προβλέπει τον χρόνο στους πολίτες της να σκέφτονται. Μόνο αυτό δεν κάνει βέβαια.

Φ: Δεν συμφέρει την κοινωνία να έχει σκεπτόμενους πολίτες. Όχι βέβαια,γιατί θα αρχίσουν να απαιτούν. Ούτε βέβαια συμφέρει να φαντάζονται. Αυτό μας το απαγορεύουν από όταν είμαστε μικρά. Φαντασία ίσων αναπηρία. Εξού και το καλλιτέχνης. Συνώνυμο του ακαμάτη, του χαραμοφάη, του άχρηστου. Το όνειρο δεν έχει καμία αξία. Η ονείρωξη εξαργυρώνεται πολύ πιο ακριβά. Και για να απαντήσω επιτέλους στην ερώτηση σου… Η πρώτη μου σκέψη όταν ήρθε ο κορονοϊός ήταν: “ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ”!

Μετά από όλα αυτά που ζήσαμε όμως, συζητάμε ξανά για τα καλλιτεχνικά δρώμενα! Φώτη, πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Γιαγιά». Μια κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου. Είσαι κατά κύριο λόγο ένας κωμικός ηθοποιός και έτσι σε γνωρίσαμε. Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση της προσωπικότητάς σου στην ενσάρκωση ενός γυναικείου και τόσο «απαιτητικού» ρόλου;

Φ: Η μόνη δυσκολία και το κύριο συστατικό σε ό,τι και αν κάνεις στο θέατρο, οποιοδήποτε ρόλο, έργο, φύλο, είδος και ότι άλλο, σε όλα είναι Η ΑΛΗΘΕΙΑ! Αυτό είναι το κύριο για μένα και για να την καταφέρεις, να μην εξαπατάς το κοινό, αλλά και τον εαυτό σου είναι πολύ δύσκολο, από αυτή την δυσκολία και μετά είναι οι υπόλοιπες άλλες δυσκολίες. Ας απαντήσω τώρα σχετικά με τη δυσκολία του να κάνει κάποιος μια γυναίκα. Όλοι οι άντρες, μπορούμε να κάνουμε την γυναίκα (άλλοθι δεν έχουμε). Πίστευα ότι όλοι μέσα μας έχουμε και μια γυναίκα. Αν αυτό προσβάλει κάποιους, όλοι μας έχουμε γυναικεία στοιχεία (όπως και οι γυναίκες έχουν αντρικά). Στα καρναβάλια βλέπεις υπέροχες γυναίκες  από άντρες. Με άλλοθι το μασκάρεμα και την διασκέδαση. Τώρα το πόσο καλά μπορούμε να την κάνουμε, να την παραστήσουμε, έχει να κάνει με το πόσο αυτή την γυναίκα μέσα μας την έχουμε αποδεχθεί ως συγκάτοικο και είμαστε καλά μαζί της. Περισσότερο δυσκολεύτηκα μην πέσω στις παγίδες του πράγματος, στην ευκολία και τις ψευτιές. Ξέρεις η αμοιβή μου για την οικειοθελή διαθεσιμότητα που έχω θέσει την ζωή μου είναι αυτή, να ζήσω και ως γυναίκα!

«Oliver Twist». Μια αγαπημένη ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Πώς σας ήρθε η ιδέα του να πάρει σάρκα και οστά;

Ν: Το αγαπούσα πάντα και ήθελα να κάνω αυτό το έργο.

Φ: Εγώ δεν ήθελα καθόλου.

N: Ο Φώτης έχει πρόβλημα με το σκοτάδι του μυθιστορήματος.

Φ: Ακριβώς γι’ αυτό αποφάσισα να το διασκευάσω εγώ. Πίστευα, όπως και το διαπίστωσα, ότι υπάρχει αισιόδοξο μήνυμα μέσα σε όλη αυτή τη συμφορά της ζωής αυτού του παιδιού. Βέβαια ο λόγος που το διασκεύασα είναι ότι θέλω να δημιουργώ μαζί με τον Νίκο όχι μόνο στο κομμάτι της παραγωγής. Τον ανακαλύπτω συνέχεια. Όταν σκηνοθετεί και παίζει  είναι ένα μαγάκι! (μικρός μάγος). Είμαι περήφανος που είμαστε συνοδοιπόροι και συγκάτοικοι στην τρέλα. Όσο για το σκοτάδι ναι α παραδέχομαι ότι είναι συγγενής μου και γι αυτό το επέλεξα σε αρκετό μέρος της ζωής μου. Τώρα πια ξέρω ότι τους συγγενείς τους επιλέγουμε εμείς και ότι μπορω να μην το επιλέγω για συντροφιά . Το σκοτάδι είναι κακή παρέα για μένα . Βρίσκει φίλους του μέσα μου.

«Ε; Τ; Ο εξωγήινος». «Μάγια η Μέλισσα». «Το ασχημόπαπο». Το 2021 παρόλα τα άσχημα τα οποία έχουν συμβεί, παραγωγικά για εσάς ήταν μία αρκετά καλή χρόνια, φυσικά που πίσω από αυτή κρύβεται κι σκληρή δουλειά… Πώς καταφέρατε να μείνετε ψύχραιμοι και να μην σας πτοήσει τίποτα;

Φ: Εγώ έχω ένα μεγάλο πρόβλημα πολύ μεγάλο. Τη φαντασία μου. Ταλαιπωρούμε πολύ. Με ταλαιπωρεί και με τη σειρά μου ταλαιπωρώ και εγώ όλους τους υπόλοιπους. Όλους γύρω μου. Γιατί εντάξει, εγώ είμαι τρελός, αλλά και αυτοί που με ακολουθούνε.

Ν: Έχει δίκιο… πολλή ταλαιπώρια. Καλή θα την έλεγα και βέβαια κρύβεται πολλή δουλειά.

Φ: Πάρα πολλή θα έλεγα και όχι μόνο δουλειά. Και πείσμα και όνειρο πολύ και προσπάθεια και και και… Γιατί μια τρελή ιδέα, χωρίς τους τρελούς που θα την πραγματοποιήσουν, δεν είναι τίποτα και από τέτοιους έχουμε μπόλικους στην εταιρεία. Έτσι περνάμε τη ζωή μας, προσπαθώντας να τιθασεύσουμε τη φαντασία μου και ο Νίκος να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα βγάλει πολλά λεφτά αλλά δεν θα γίνει πλούσιος.

Πώς διαλέγετε τι θα παρουσιάσετε στο κοινό; Με ποια κριτήρια επιλέγετε το θέμα του θεατρικού;

Φ: Μια λέξη που δεν έχει ανακαλύψει το google ακόμα να καπηλευτεί, είναι το αφουγκράζομαι! Μέσα μου και έξω μου. Αυτό και βέβαια την καλλιτεχνική ανάγκη μας για την δεδομένη στιγμή και με το δεδομένο ότι δεν παίζουμε στις Άγριες Μέλισσες να κατακλύζει ο κόσμος  τις παραστάσεις μας πιο εύκολα.

N: Εμείς έχουμε πει ότι θα λειτουργούμε την εταιρεία όσο μας θέλει ο κόσμος. Δηλαδή όσο θα πληρώνει εισιτήριο στις παραστάσεις μας.

Φ: Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε διεκδικήσει καμιά επιχορήγηση.

Ν: Θα υπάρχουμε όσο θέλει ο κόσμος.

Παιδικό θέατρο. Γιατί έως τώρα στη συνεργασία σας έχετε ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό;

Φ: Για να εξηγούμαστε και να μην χάνουμε τον χρόνο μας. Δεν υπάρχει παιδικό θέατρο και πρέπει να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο όρος. Νομίζω ότι είναι ως και προσβλητικός. Για το θέατρο, τα παιδιά, τους ηθοποιούς. Όλους. Υπάρχει μόνο ένα θέατρο με περισσότερες αναγνώσεις που συμπεριλαμβάνει και τα παιδιά.

Ν: Τα παιδιά είναι αμείλικτα και αυτό τα κάνει να είναι οι καλύτεροι θεατές που θέλει να απευθύνεται ένας ειλικρινής καλλιτέχνης.

Η επιλογή των συνεργατών σας πώς γίνεται;

Φ & Ν: Να αντέχουν. Τους κάνουμε τα ίδια τεστ με αυτά που οι ομάδες παίρνουν τους ποδοσφαιριστές. Πέρα από την πλάκα! Αξιοκρατικότατα! Βασικά μας ενδιαφέρει να ταιριάζουν μαζί μας σαν άνθρωποι. Εμείς δενόμαστε, γινόμαστε οικογένεια. Ας μην είναι ο ηθοποιός που θα είχε ευκολάκι την Μήδεια και τον Άμλετ. Εμείς θα προτιμήσουμε να πάρουμε καλά παιδιά, που διεκδικούν, δεν έχουν γνωριμιές, δεν είναι σε παρέες και κατά την γνώμη μας αξίζουν μια ευκαιρία.

Φώτη, έχεις ζήσει χρυσές εποχές στην ελληνική τηλεόραση, με δόξα, φήμη, χρήματα…Έχεις κάνει πολλά, ξέρεις πολλά και έχεις συνεργαστεί αν όχι με όλους, με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθετές… Ξέρεις αυτόν το χώρο κι από την καλή και από την κακή πλευρά του. Τι θα μπορούσες να σχολιάσεις για τις σοκαριστικές κατηγορίες και αποκαλύψεις εις βάρος πολλών γνωστών ηθοποιών το τελευταίο διάστημα; Αν μη τι άλλο είναι ένα θέμα που πήρε τεράστιες διαστάσεις και κλόνησε το καλλιτεχνιό στερέωμα…

Φ: Πιστεύω στη σύγκρουση, όχι στην αρρώστια. Όσο για τα σεξουαλικά, αυτό ρωτήστε το σε ψυχολόγους και δικαστές. Εγώ αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου εργάτη του θεάτρου και της ποίησης και σίγουρα  αηδιάζω και θυμώνω με αυτούς που το χρησιμοποιήσαν για τα κόμπλεξ τους. Αλήθεια, χρίζουν ψυχικής βοήθειας, ούτως ώστε να καταλάβουν τι έκαναν, να μετανιώσουν και ταπεινά να ζητήσουν συγγνώμη. Μπας και σώσουν ότι έχει μείνει στην απογοητευμένη συνείδηση του κοινού. Απλά τώρα έγινε γνωστό και όλοι ξέρουν τι εννοούμε λέγοντας ότι το θέατρο θέλει γερό στομάχι. Μάλλον όχι επειδή τρώμε πάρα πολύ.

Νίκο, πάνω σε αυτό το θέμα θα ήθελα να μάθω και τη δική σου γνώμη…

Ν: Η γνώμη μου είναι ότι από εδώ και πέρα πρέπει να το σκεφτούμε και δεύτερη φορά  πριν χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε βια απέναντι στον άλλον. Πραγματικά πολλές φορές δεν ξέρουμε τι προκαλούμε.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη δύναμη την οποία έχει το διαδίκτυο; Όπως φάνηκε μπορεί να δημιουργήσει και να εξαφανίσει καριέρες μέσα σε μία νύχτα…

Φ: Τις καριέρες που μπορεί να εξαφανίσει το ίντερνετ είναι αυτές που κατασκεύασε. Δεν έχει να κάνει με μένα αυτό. Παλάτια στην άμμο. Δεν έχω instagram  γιατί θέλω να έχω πραγματική αντίληψη της εικόνας μου και όχι ψεύτικη. Η δική μου δουλειά έχει πόδια και δεν κόβονται εύκολα. Να φοβούνται οι καταφερτζήδες, οι ευκολάκιδες, οι αμόρφωτοι, οι ανεπάγγελτοι influencers. Έλεος, γιατί σας αρέσουν; Στείλτε τους σπίτια τους να μάθουν να κάνουν κάτι χρήσιμο.

Φώτη, διάβασα ότι έχεις υπάρξει θύμα «bullying» στο χώρο εργασίας σου… Μέσα από όλα αυτά τα κινήματα τα οποία γίνονται, πιστεύεις ότι θα αρχίσει να αλλάζει κάτι;

Φ: Όσο η Γη γυρίζει, ο άνθρωπος θα μυρίζει! Αφού ξέρεις, αύριο θα αρχίσουμε να λέμε πόσο όμορφα περνάμε στα καμαρίνια. Ναι, έχω υποστεί bullying… όπως όλοι μας. Όπως και εσύ και όλοι.

Είσαι πάντα ειλικρινής σε όσες συνεντεύξεις κι αν έχεις δώσει και δεν φοβάσαι να πεις όσα νιώθεις κι όσα περνάς… Παλιότερα είχες μιλήσει για κάποιους εθισμούς σου. Θα ήθελα πολύ να μας πεις πώς κατάφερες να το ξεπεράσεις όλο αυτό και πόση δύναμη απαιτεί στο να μπορέσεις να σταθείς στα πόδια σου ξανά…

Φ: Αποφάσισα να ζήσω και ζω. Όποιος θέλει, μπορεί να το κάνει! Όλοι μας αν θέλουμε έχουμε και κρύβουμε τόση δύναμη που ούτε την φανταζόμαστε.

Ας αλλάξουμε θέμα και ας περάσουμε σε μία σύντομη αναδρομή στο γλυκό και ένδοξο παρελθόν… Για τους «Δύο Ξένους» έχεις αναφέρει Φώτη, ότι: «Όταν μπαίναμε να κάνουμε τη σειρά δεν ξέραμε ότι γράφουμε ιστορία». Τι είχαν εκείνες οι σειρές που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό του κόσμου και παίζονται ακόμα σαν να μην πέρασε μια μέρα;

Φ: Ήταν ερασιτεχνικές και δεν είχαν κόμπλεξ. Γι’ αυτό. Ήταν σπιτικές «home made». Μετά έγιναν φαστφουντάδικα (νόμιζαν) και γέμισαν τα ελληνικά σπίτια ξενόφερτα φαγητά.

Νίκο από τις παλιές σειρές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει ο Φώτης, ποια είναι η αγαπημένη σου και σε ποια θα ήθελες να είσαι κι εσύ μέρος της;

Ν: Σε όλες! Ήταν δουλειές με σπουδαίους χαρακτήρες και εξαιρετικούς ηθοποιούς που τους ερμήνευαν. Συνταγή που πάντα πετυχαίνει. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη, οι «Δύο Ξένοι», η «Μαρία η άσχημη» και το «Θα σε δω στο πλοίο» ήταν σίγουρα σειρές που όλοι μας αγαπήσαμε πολύ και θα θυμώμαστε για πάντα.

Για το τέλος κρατώ την ερώτηση των γιορτών… Φτάνουν Χριστούγεννα… Σας αρέσουν;

Φ & Ν: Και σε ποιον δεν αρέσουν τα Χριστούγεννα;! Είναι μια ευκαιρία να έρθει ο ένας πιο κοντά στον άλλον, κάτι που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας πάντα. Όχι μόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ν: Όλες τις γιορτές, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, βρίσκουμε στιγμές που περνάμε όμορφα και πάντα ελπίζουμε στις επόμενες γιορτές να περάσουμε ακόμα καλύτερα και να είναι κι αυτές ξεχωριστές.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς; Ποια είναι τα νέα σας σχέδια;

Ν: Ετοιμάζουμε μία φαντασμαγορική παράσταση για όλη την οικογένεια το «Jurassic Adventures». Πρόκειται για μεταφορά της ταινίας «Jurassic Park” που θα περιοδεύσει για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια σπουδαία θεατρική παράσταση, αλλά παράλληλα και ένα πολύ μεγάλο show με τεράστιους μηχανοκίνητους δεινόσαυρους, που θα παιρνούν μέσα από το κοινό. Με λίγα λόγια πρόκειται μια μοναδική εμπειρία.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ