Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη | Γρηγόρης Παπαχρήστος, Πρόεδρος ΟΡ.ΦΕ.Ο «Αυτό που επιδιώκουμε είναι το φεστιβάλ να φύγει έξω από τα όρια της Πιερίας»

Το Φεστιβάλ Ολύμπου συνεχίζει και φέτος τη δεύτερη πεντηκονταετία. Παρά το αρνητικό περιβάλλον από τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, τις απρόβλεπτες συνέπειες από τον συνεχιζόμενο επίσης πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, αισιοδοξεί, να συνεχίσει την πλούσια και ποιοτική πολιτιστική του προσφορά στον τόπο, ενώ συγχρόνως θα επιδιώξει να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, προσθέτοντας νέα στοιχεία και νέες μορφές τέχνης σε αυτό.

Οι εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας, η λογοτεχνία, η λαογραφία, ο κινηματογράφος, μαζί με το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τις αρχαιολογικές ομιλίες, τους αρχαιολογικούς περιπάτους και επιπλέον η προσθήκη στο πρόγραμμα, τοπικών σημαντικών σχημάτων και καλλιτεχνών, συντελούν στην ανάδειξη του Φεστιβάλ Ολύμπου, ως ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ της χώρας.

 

Άλλο σπουδαίο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει το Φεστιβάλ Ολύμπου, είναι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις.

 

Το αρχαίο θέατρο του Δίου, στη σκιά του μυθικού Ολύμπου, το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα, στην αγκαλιά του Αιγαίου πελάγους, η αρχαία Πύδνα, από τους παλαιότερους αρχαιολογικούς οικισμούς της Ελλάδας, τα αρχαία Λείβηθρα, εκεί που έζησε και θανατώθηκε ο Ορφέας, ο ακέραια διατηρητέος από τον 8ο μ. Χ αι. βυζαντινός ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα, το μοναδικό στην Ελλάδα, Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, με την προσθήκη από φέτος, του πρόσφατα αναστηλωμένου ρωμαϊκού ωδείου, του δημοτικού θεάτρου στο πάρκο Κατερίνης, του νέου και καταπληκτικού χώρου εκδηλώσεων στον καπνικό σταθμό, δημιουργούν δέος και προσφέρουν ευφροσύνη, στους χιλιάδες θεατές αλλά και στους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στους ιερούς και ιστορικούς αυτούς χώρους.

Η επίσημη έναρξη του πεντηκοστού δεύτερου θεσμού, με αφήγημα την αφιέρωσή του στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας και ανασκαφέα του Δίου, Δημήτρη Παντερμαλή, ορίστηκε η 8η Ιουλίου και η ολοκλήρωσή του στις 4 Σεπτεμβρίου 2023.

 

Συνέντευξη | Γρηγόρης Παπαχρήστος, Πρόεδρος ΟΡ.ΦΕ.Ο

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι το φεστιβάλ να «φύγει» έξω από τα όρια της Πιερίας»

«Το φεστιβάλ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα προβολής για την Πιερία».

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

 

κ. Παπαχρήστο, φέτος το φεστιβάλ Ολύμπου θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή… Θα ήθελα λίγα λόγια γι’ αυτόν από εσάς.

 

Εγώ είχα μία προσωπική σχέση μαζί του. Όταν κατέβηκα υποψήφιος δήμαρχος στο Δίον για πρώτη φορά, δεν φανταζόμουν ότι μέσα στον κόσμο, θα βρισκόταν κι ο καθηγητής. Τα έχασα! Όσα χαρτιά είχα μπροστά μου, άρχισα να τα ανακατεύω και είχα άλλα πράγματα στο μυαλό μου για να πω στον κόσμο. Στο τέλος με συγχάρηκε και μου είπε ότι προσδοκεί πολλά από εμένα. Από εκεί και έπειτα είχαμε μία υπέροχη συνεργασία, επικοινωνούσαμε με το βλέμμα και ήξερα τι θέλει, τι θα πει και ήξερα κι εγώ μέχρι πού μπορώ να το πάω και τι να ζητήσω. Με βοήθησε πολύ, σε πολλά θέματα και εγώ πιστεύω από την πλευρά μου, ανταποκρίθηκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αγαπούσε πολύ τον τόπο μας και πάντα έλεγε ότι είναι «θετό παιδί» του Δίου! Έλεγε πάντα ότι εδώ θα «αράξει», όπως κι αυτό έκανε, εδώ έχει ταφεί και εδώ θα είναι για πάντα. Τώρα που κατέβηκα στην Αθήνα και πήγα στο Μουσείο Ακρόπολης, είδα τον διάδρομο που ερχόταν κάθε φορά από το γραφείο του για να με συναντήσει. Πάντα είχε τα χέρια πίσω, με το γνωστό του περπάτημα. Τώρα που ήξερα ότι δεν θα τον δω, συγκινήθηκα ιδιαίτερα και συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει πια… Όλοι όμως οι συνεργάτες του μάς αναγνωρίζουν, ότι είμαστε από το Δίον και ότι είναι «υποχρεωμένοι» να μας βοηθήσουν και να μας καλοδεχτούν. Άφησε μία τέτοια παρακαταθήκη πίσω του, που νομίζω ότι θα σημαδεύει τον τόπο για πολλά χρόνια. Η Πιερίας οφείλει στο σύνολό της να του αποδώσει ακόμα μεγαλύτερη τιμή από αυτήν τώρα.

 

Είστε ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μία απλή ερώτηση… Τι θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ;

 

Φέτος όντας 2 χρόνια στη νέα πεντηκονταετία επιδιώκουμε και βέβαια αυτό το χρειάζεται το Φεστιβάλ Ολύμπου, να προσθέσουμε κάποια καινούργια πράγματα. Κυρίως αφουγκρασμένοι και τον κόσμο και το τι θα ήθελε να δει μέσα από αυτό. Πάνω από όλα όμως τους νέους, που τόσα χρόνια δεν τους είχαμε λάβει σοβαρά υπ’ όψιν. Έτσι, λοιπόν, φέτος προστίθενται στο πρόγραμμα εκδηλώσεις που ενδιαφέρουν αρκετά τους νέους, συναυλίες, βραδιές jazz, blues, rock κ.α. Επίσης εκείνο που επιδιώκουμε είναι το φεστιβάλ να «φύγει» έξω από τα όρια της Πιερίας. Δεν αρκεί η Πιερία για ένα τέτοιο φεστιβάλ.

 

Έχει αρχίσει και «μεγαλώνει».

 

Ακριβώς έτσι. Για τον σκοπό αυτό, φέτος, προσθέτουμε κι αρκετές ξένες χώρες που θα παρουσιάσουν δικά τους σχήματα είτε μουσικά, είτε θεατρικά, είτε χορευτικά. Από την άλλη μεριά κάτι που είναι αρκετά σημαντικό, θέλουμε να φέρουμε νέο κόσμο στο φεστιβάλ, ώστε να αναλάβει και τις τύχες του για το μέλλον. Όπως βλέπετε ακόμα και εμείς που διοικούμε το φεστιβάλ, έχουμε πολλά χρόνια σε αυτό και κάποια στιγμή, σίγουρα πρέπει να γίνει μία ανανέωση. Πρέπει να έρθει κάτι «φρέσκο», κάτι καινούργιο. Ήδη στα γραφεία, εάν το έχετε παρατηρήσει, υπάρχει νέος κόσμος. Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ αυτό και ήδη έχω πάρει κάποιες πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο τομέα. Γίνεται, λοιπόν, αυτό σίγα, σιγά γιατί το φεστιβάλ Ολύμπου έχει μπει σε μία πορεία σημαντική και κάθε φορά γίνεται πιο σπουδαίο και πιο σημαντικό. Υπάρχει μία εκτίμηση σε αυτόν τον θεσμό και όταν ακούν ότι για 52 χρόνια, υπάρχει και στέκεται αξιοπρεπώς ένα τέτοιο φεστιβάλ στην επαρχία, το εκτιμούν.

 

Δεν έχει να ζηλέψει κάτι το φεστιβάλ Ολύμπου από καμία άλλη διοργάνωση…

 

Γίνεται σημαντική δουλειά, προφανώς όμως μην κοιτάμε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όπως το φεστιβάλ Επιδαύρου ή των Φιλίππων κτλ. Εκεί υπάρχει μία Αθήνα των 5 εκατομμύριων και στη Θεσσαλονίκη μία μεγαλύτερη αγορά από τη δική μας. Εμείς είμαστε ένας Νομός με 150.000 κατοίκους. Όταν όμως θέλουμε να είμαστε εφάμιλλοι με αυτά τα φεστιβάλ και βλέποντας το πρόγραμμά μας, κυριολεκτικά δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα και ίσως σε κάποιους τομείς να είμαστε και πιο μπροστά. Παρόλα αυτά πρέπει όλα να υποστηριχθούν από κόσμο κι από χορηγούς. Γίνεται ένας αγώνας μεγάλος. Καμιά φορά παρεξηγούμε κιόλας όταν το λέω και πριν μερικές μέρες δέχθηκα και διαμαρτυρίες από τοπικούς βουλευτές όταν είπα ότι η πολιτεία είναι απούσα από το Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι γεγονός. Δεν το είπα για κάποια συγκεκριμένη κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει διαχρονικά. Όταν υπηρετείς τον τόπο σου κάποιες φορές θα συγκρουστείς, δεν μπορείς να είσαι πάντα αρεστός.

 

Σίγουρα το φεστιβάλ Ολύμπου πρέπει να αναδειχθεί και πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Όπως αναφέραμε, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο. Τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί;

 

Δεν είναι μόνο αυτά που αναφέραμε, αλλά αυτά είναι τα πιο διαχρονικά και έχουν και μία αναφορά σε πολύ εμβληματικούς χώρους. Το δικό μας πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε το αρχαίο θέατρο. Όλες οι παραστάσεις που βρίσκονται στην Επίδαυρο, επιδιώκουν να έρθουν και στο φεστιβάλ Ολύμπου, λόγω του αρχαίου θεάτρου. Αλλιώς μπορεί να μας προσπερνούσαν. Είναι τελείως διαφορετικό να βλέπει κάποιος ένα αρχαίο δράμα στο Δίον κι αλλιώς να το βλέπει σε ένα γήπεδο. Μόνο το ότι πατάς εκεί, το λέω κι ανατριχιάζω, είναι μοναδικό. Μόνο το ότι μπορεί να δεις τις Βάκχες στο αρχαίο θέατρο, γνωρίζοντας ότι εδώ ήταν η πρεμιέρα τους, παρόντος του Ευριπίδη, που ήταν αυτός που έγραψε το έργο… Εδώ πάτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Βασιλιάς Αρχέλαος! Καταλαβαίνετε… Καθώς διηγείσαι όλα αυτά σε κάποιον, αρκούν, ώστε να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον και να έρθει να δει μία παράσταση. Σίγουρα αυτό είναι ένα μεγάλο ατού, μιας και δεν υπάρχει άλλο θέατρο στην περιφέρειά μας. Είναι μόνο αυτό. Έχουμε έναν τόσο σημαντικό χώρο και πρέπει να αρχίσουμε να τον αξιοποιούμε στον βαθμό που πρέπει και του αξίζει. Το φεστιβάλ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα προβολής για την Πιερία.

 

12η χρονιά που είστε πρόεδρος. Ποια είναι η δική σας παρακαταθήκη;

 

Αυτό θα το απαντήσουν όσοι παρακολουθούν τα πράγματα (γέλια) Κάθε χρόνος που περνάει, σκέφτομαι όσα δεν πρόλαβα να κάνω. Δεν ικανοποιούμε και δεν έχω φτάσει στο σημείο το οποίο επιθυμώ, είναι γεγονός. Γιατί υπάρχον δυσκολίες, γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν ή ακόμα γιατί κι εγώ δεν προσπάθησα όσο θα έπρεπε. Δεν είμαι ικανοποιημένος όμως σήμερα, γιατί όπως αναφέραμε, το φεστιβάλ, ακόμα, δεν έχει εξασφαλίσει την πορεία και την τύχη του. Θέλω, πριν φύγω, να διασφαλιστεί. Για παράδειγμα το φεστιβάλ των Φιλίππων, το έχει αναλάβει ο Δήμος, έχει διοικητικό συμβούλιο, όχι απαραίτητα όλοι εκπρόσωποι του Δήμου, υπάρχουν κι άλλες προσωπικότητες και ο Δήμος κάθε χρόνο ψηφίζει ένα συγκεκριμένο ποσό για το φεστιβάλ, χωριστά από τις χορηγίες. Αυτή τη στιγμή το φεστιβάλ Ολύμπου είναι στον «αέρα». Φυσικά έχουμε κι υποστηρικτές μεγάλους, όπως η κα. Μαυρίδου που αγάπησε το φεστιβάλ. Ό,τι ζητήσαμε το είχαμε. Κι ο Δήμος Κατερίνης στηρίζει, αλλά αυτό κάθε φορά πηγαίνει με το φιλότιμο των Δημάρχων, εάν φέτος είναι οι ίδιοι ή του χρόνου είναι άλλοι, οι ποιες σχέσεις υπάρχουν μεταξύ μας κτλ. Αυτά δεν πρέπει να ισχύουν και όποιος κι αν είσαι, πρέπει να γνωρίζεις ότι φέτος στο φεστιβάλ οφείλεις το τάδε ποσό. Αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και με αφορά και με προβληματίζει πολύ. Ακόμα δεν έχω βρει έτοιμο το πεδίο…

 

Τόσα χρόνια έχετε μία μεγάλη πορεία, με πολλές εμπειρίες. Εάν μπορούσατε να θυμηθείτε ένα συγκεκριμένο περαστικό κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων του ΟΡ.ΦΕ.Ο, ποιο θα ήταν; Κάποιο που να έχει χαραχθεί στη μνήμη σας…

 

Το λέω και σε φίλους καμιά φορά, ακόμα και στα εγγόνια μου, όταν με ρωτάνε εάν πληρώνομαι από το φεστιβάλ… Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση «όχι», η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι γιατί ασχολούμαι. Ασχολούμαι γιατί βρίσκω ενδιαφέροντα, γιατί γνώρισα ανθρώπους… Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα στην τηλεόραση τον Ντέμη Ρούσσο, δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι και θα συζητούσα μαζί του. Να γνωρίσω και τις ιδιοτροπίες του. Εδώ θα μπορούσα να πω, ότι το 2010 όταν ήρθε στο φεστιβάλ Ολύμπου η οποία ήταν κι η τελευταία εμφάνισή του στην Ελλάδα, είχαμε πάει για φαγητό και στη συνέχεια ήθελε να πάρει και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Του λέω χαριτολογώντας ότι θα πρέπει να είναι «ελαφρύς» πριν την παράσταση. Μου απαντάει «Άμα δεν φάω θα έχω το πρόβλημα». (γέλια) Παρόλα αυτά πηγαίνει στο δωμάτιο και μου αναφέρει ότι έχει θέμα με τον ύπνο, γιατί από τις κουρτίνες έμπαινε φως. Είχε πρόβλημα με αυτές γιατί είχαν ανοιχτό χρώμα! Φωνάξαμε την καμαριέρα εκείνη τη στιγμή και τις αλλάξαμε. Βάλαμε μαύρες! (γέλια) Στην πρόβα τον είχαμε κατεβάσει με ένα μικρό αυτοκίνητο. Λίγο πριν τη συναυλία και ενώ το θέατρο ήταν sold out, ήθελε να κατεβεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ενώ αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί εκείνη τη στιγμή κι απαγορευόταν, ειδικά μέσα από τον κόσμο. Δυστυχώς δεν μπορούσε να κατέβει και με τα πόδια… Μόλις το ακούει αυτό μου απαντάει: «Εγώ να κατέβω έτσι; Αποκλείεται! Δεν τραγουδάω απόψε»! (γέλια) Τι κάνεις εκείνη τη στιγμή; Σκηνοθετήσαμε ένα blackout, έσβησαν όλα τα φώτα και τον κατεβάσαμε στη σκηνή με το αμάξι… Πολλά και διάφορα έχουν συμβεί, κάποιες φορές ευχάριστα, άλλες δυσάρεστα! Είμαι τυχερός όμως που έχω ζήσει τόσα και δεν το κάνω επειδή μου το επιβάλλουν, το κάνω επειδή το αγαπώ!

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ