Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη του Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου, Προέδρου της Συν. Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας

Μετρώντας κάτι παραπάνω από 16 χιλιάδες μέλη και έχοντας αποδεδειγμένα κερδίσει το στοίχημα του νέου σχήματος, η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Σερρών και Πιερίας, πορεύεται στο παρόν και στο μέλλον με ακόμη πιο σταθερά και σίγουρα βήματα. Το «προφίλ» της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας ενδυναμώθηκε και ισχυροποιήθηκε καταφανώς. Ακολουθεί η «μίνι» συνέντευξη του Πρόεδρου του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου . . .

 

1: Ποιο το πρόσημο αυτού του ενός έτους λειτουργίας του νέου ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας;

Με χαρακτηριστική άνεση και με κάθε ειλικρίνεια, σας απαντώ ότι το πρόσημο είναι απολύτως θετικό. Σήμερα, είμαστε μία Τράπεζα με περισσότερα από 16.000 μέλη, με λιγότερα σε ποσοστό «κόκκινα δάνεια» χάρη στην πιστωτική επέκταση, στις αποτελεσματικές ρυθμίσεις και με αξιοσημείωτη λειτουργική κερδοφορία. Σε μία τραπεζική αγορά, που αλλάζει ραγδαία, καταφέραμε και κρατήσαμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα και βελτιώσαμε το κοινωνικό προφίλ της Τράπεζας. Χτίσαμε νέες συνεργασίες με ισχυρούς ομίλους και ενισχύσαμε τους υπάρχοντες δεσμούς. Δεν προσφέρουμε μόνο ρευστότητα, αλλά παραλλήλως παρέχουμε και λύσεις. Μιλώντας, λοιπόν, ευθαρσώς λέω ότι «ΝΑΙ» πετύχαμε το στόχο του να παραμείνει ο εξατομικευμένος χαρακτήρας προσέγγισης των πελατών μας, η ταχύτητα εξυπηρέτησης, χωρίς να υπολειπόμαστε καθόλου στις διασφαλίσεις των αναλαμβανόμενων κινδύνων και στις υποχρεώσεις μας προς τις εποπτικές αρχές.

 

2: Με ποιες δυσκολίες ήρθατε αντιμέτωποι και πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ανταπεξέλθετε;  

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιτεύχθηκε συγχώνευση ενεργητικού και παθητικού Συνεταιριστικών Τραπεζών. Αυτό από μόνο του και βάσει των όσων γνωρίζουμε στην οικονομική θεωρία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Γίνεται πιο βατό ή πιο εύκολο, όταν υπάρχει συνεργασία, καλή σχέση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ξεκάθαρη στόχευση και οραματισμός. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Πιεριείς του Διοικητικού μας Συμβουλίου, τον β’ Αντιπρόεδρο κ. Μηλιώτη Νικόλαο, τον Γραμματέα κ. Μπαλάτο Γεώργιο, το Εκτελεστικό Μέλος κ. Χουσουρίδη Νικόλαο και τα μέλη κ.κ. Νίκα Αριστείδη και Τσιτλακίδη Ηρακλή. Αντεπεξήλθαμε με επιτυχία χάρη στην πιστή μας προσήλωση στις παραπάνω «αρχές». Με τις σωστές κατευθύνσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος διορθώσαμε σημεία, που επιδέχονταν βελτίωσης, οπότε το πιο «προκλητικό» κομμάτι της διοίκησής μας είναι η ενσωμάτωση μιας νέας εταιρικής κουλτούρας. Αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τη φέρουσα ικανότητα της διοικητικής μας δομής και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα με την πρόσληψη επιπρόσθετου καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

 

3: Πώς «είδαν» οι πελάτες της Τράπεζας αυτή τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών (Σερρών-Πιερίας); Τι μηνύματα λάβατε;

Οι πελάτες μας το «διαβάζουν» και το «ερμηνεύουν» όπως ακριβώς κι εγώ. Σαν μια συνταγή που πέτυχε. Διέκριναν το συστημικό κενό, που έπρεπε να καλυφθεί, εξού και η εμπιστοσύνη τους με νέες καταθέσεις, αλλά και η συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της Τράπεζας (ως επένδυση). Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική αλλά και άκρως δηλωτική και η προτίμησή τους στα επιχειρηματικά εξειδικευμένα κατά κλάδο δάνεια, λόγω της ευελιξίας και των ειδικών γνώσεων σε ζητήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και σε τουριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις. Λαμβάνουμε μηνύματα αισιοδοξίας και παρότρυνσης να τρέξουμε τον καλό αγώνα, σαν ένας έτοιμος ενήλικας αθλητής, που προέκυψε από την ένωση δύο νεότερων εφήβων. Προσαρμοζόμαστε καθημερινά στις αλλαγές και σφυρηλατούμε μία σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Με χαρά ακούω από τα μέλη μας, και το φιλτράρω συγκρατημένα ως Πρόεδρος της Τράπεζας, ότι δημιουργείται η νέα γενιά τραπεζιτών στη Βόρεια Ελλάδα μέσα από τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Κεντρικής Μακεδονίας.

4: Πείτε μας κάτι για το οποίο μπορείτε να «υπερηφανεύεστε» σε αυτόν το χρόνο διοίκησης αλλά παράλληλα και κάτι για το οποίο ακόμη εργάζεστε για να το επιτύχετε . . .

Πολύ σωστά βάλατε τη λέξη υπερηφάνεια σε εισαγωγικά. Ναι, είμαι ευτυχής, που ως συντονιστής αυτού του ΔΣ  κοιτάξαμε στα μάτια τον παράγοντα «Άνθρωπο» πέρα και έξω από τα σκληρά νούμερα και τους αυστηρούς αριθμούς. Σταθήκαμε αρωγοί στις προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19 ενισχύοντας τα νοσοκομεία των περιοχών μας. Συμμετείχαμε προϊοντικά ακολουθώντας τις προσκλήσεις της ΕΑΤ στις ρυθμίσεις και στα εγγυοδοτικά εργαλεία στηρίζοντας τα μέλη μας σε στιγμές δύσκολες. Είμαστε πραγματικά δίπλα στα ιστορικά αθλητικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας και συνεχίζουμε να υλοποιούμε το στρατηγικό μας σχέδιο, ώστε να γινόμαστε βήμα-βήμα ένας Οργανισμός με χαρακτήρα «VIP Bank». Αξιόπιστα, δυναμικά, δημιουργούμε καθημερινά προστιθέμενη αξία στους συνεργάτες μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο που χρηματοδοτήσαμε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από τον τρόπο που ανταποκριθήκαμε σε εθνικού χαρακτήρα προκλήσεις, όταν λόγου χάρη επρόκειτο να αναληφθεί ένα έργο με σαφή αντίκτυπο στη θετική πορεία της χώρας. Κινούμαστε με Σχέδιο και Όραμα, δουλεύουμε εντατικά και συντονισμένα για το καινούριο «vision statement» της Τράπεζας παράλληλα με την αναμόρφωση της ιστοσελίδας μας. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε με κάθε τρόπο να γινόμαστε όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά καλύτεροι σε όλους τους τομείς, γιατί όντως θέλουμε να διοικούμε τον «ζωντανό» Οργανισμό της Τράπεζας αποτελεσματικά και ευσυνείδητα.

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ