Η νομοθεσία για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα ακόμη εξελίσσεται και ακόμη έχει πολλά κενά. Φέτος είδαμε μία σημαντική αλλαγή με την κατάθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Βουλή, η οποία τάχθηκε σύσσωμη υπέρ τον προηγούμενο μήνα και προβλέπει ότι ο βασανισμός και φόνος ζώου αναβαθμίζεται σε κακούργημα για το οποίο επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως 10 ετών.
«Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι βασανιστές ζώων αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο ευρύτερο. Η βία τους δεν στρέφεται μόνο κατά των ζώων. Ξεκινά ενδεχομένως από αυτά και πηγαίνει στη βία κατά ανηλίκων και ευρύτερα κατά αδυνάτων. Θα κάνουν ακόμη βαρύτερες κι απεχθέστερες πράξεις».
Πιο αναλυτικά, όπως διαβάζουμε στο lawspot.gr τα άρθρα της τροπολογίας έχουν ως εξής:
α. Επιβάλλεται ποινή κάθειρξης έως δέκα (10) έτη κατ’ ανώτατο όριο, σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ έκαστη.
β. Επανακαθορίζεται η χρηματική ποινή, που επιβάλλεται στους παραβάτες των διατάξεων σχετικά με τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς (εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία κ.λπ.). Η εν λόγω χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ κάθε μία, αντί από 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται.
γ. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της σχετικής για την προστασία αυτών νομοθεσίας και προβλέπεται ότι, προσωρινή αφαίρεση του ζώου πραγματοποιείται μόνο εφόσον o ύποπτος ή ο κατηγορούμενος για τη μη διασφάλιση συνθηκών ευζωίας ή την κακοποίηση του κατοικιδίου του δηλώσει ότι, αναλαμβάνει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωση αυτού. Σε περίπτωση μη καταβολής των απαιτούμενων κατά τα ανωτέρω ποσών, η προσωρινή αφαίρεση του ζώου μετατρέπεται σε οριστική.
δ. Επανακαθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των εσόδων των δήμων από τα προβλεπόμενα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς ενώ περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση δημοτικών κτηνιατρείων ως τρόπος διάθεσης των εσόδων.
Βέβαια η νομοθεσία για να έχει αξία χρειάζεται τα αρμόδια όργανα να “εγχειρούν” και να “εκτελούν” αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, παθητικής ή ενεργητικής αφού “λάβουν γνώση”. Για να λάβουν γνώση τα όργανα οφείλουμε να καταγγέλλουμε όχι μόνο τα φαινόμενα καταφανού ή και ακραίας βίας αλλά και την παθητική κακοποίηση η οποία είναι καθημερινό φαινόμενο και τις περισσότερες φορές την παραβλέπουμε αν και είναι εξίσου βαρύνουσας σημασίας.
Τί σημαίνει παθητική κακοποίηση; Η στέρηση ή αποτυχία κάλυψης των πέντε βασικών δικαιωμάτων του ζώου, δηλαδή: Η στέρηση ισορροπημένης διατροφής και η λιμοκτονία. Η μη παροχή καθαρού νερού και η αφυδάτωση. Η στέρηση κτηνιατρικής περίθαλψης και της προστασίας της υγείας. Η παραμονή του ζώου σε ακατάλληλο χώρο που δεν επιτρέπει την φυσική κίνηση και εκτόνωση και η έλλειψη προστασίας από καιρικές συνθήκες.Η μόνιμη αλυσόδεση του ζώου ή ο μόνιμος περιορισμός του σε ακατάλληλο χώρο. Η έλλειψη καθημερινής άσκησης και κοινωνικοποίησης. Οι αλλεπάλληλες εγκυμοσύνες είναι επίσης παθητική κακοποίηση για τα θηλυκά ζώα (μία γέννα ανά δύο χρόνια μετά την ηλικία των 2 ετών, όχι πάνω από τρεις γέννες δια βίου και όχι γέννα μετά την ηλικία των εννέα ετών).
Αναφέρουμε, λοιπόν. Παρατηρούμε, ενημερώνουμε και συνιστούμε, προειδοποιούμε και εφόσον κάτι δεν αλλάξει καταγγέλλουμε. Καινούριο όπλο στα χέρια των φιλόζωων είναι και η εγκύκλιος με κατευθυντήριες γραμμές του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα (την οποία μπορείτε να βρείτε αυτούσια με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο) η οποία κρίθηκε απαραίτητη καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο στα αστυνομικά τμήματα να παραπέμπονται οι ιδιώτες που προσέρχονται σε αυτά για την επίλυση διαφοράς ή την υποβολή παραπόνων ή καταγγελιών σχετικών με θέματα προστασίας ζώων απευθείας στον Εισαγγελέα χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις των σχετικών άρθρων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο
- Για κάθε αναφορά ιδιώτη γίνεται απαραίτητα εγγραφή, στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων.
- Κρίνεται απαραίτητο να κλητεύονται οι εμπλεκόμενοι για να γίνουν οι δέουσες συστάσεις και να καταβάλλεται προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της διαφοράς και οικειοθελούς συμμόρφωσης των ιδιοκτητών ζώων με τις διατάξεις του Ν. 4039/2012 και της συναφούς νομοθεσίας.
- Ο αστυνομικός οφείλει να διενεργεί άμεσα αυτοψία εφόσον υποβληθεί αίτημα από τον καταγγέλλοντα και αν είναι δυνατόν με τη συνδρομή κτηνιάτρου και ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου ο αξιωματικός να επικοινωνεί άμεσα, τηλεφωνικώς είτε εγγράφως, με την Εισαγγελία
- Η παροχή νερού και τροφής στα άστεγα ζώα δεν αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 4039/2012, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται, οι συνθήκες καθαριότητας σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις.
Τα “όπλα” τα έχουμε. Το μόνο που μένει για να αλλάξουμε τον κόσμο και να κάνουμε την θεωρία μας πράξη είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προχωρούμε σε αναφορές και καταγγελίες.
Η αδιαφορία είναι συνενοχή.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.