Μενού Κλείσιμο

Super Mario 3D All-Stars: Μια καταπληκτική πλην τεμπέλικη συλλογή – Άρθρο του Κωνσταντίνου Σαλαβάτη

Κων/νος Σαλαβάτης

Πτυχιούχος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στις Αγγλικές και Αμερικανικές Σπουδές.

 

 

Δε θα προλογίσω καν το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο, gamer ή μη, που δεν γνωρίζει τον συμπαθητικό Ιταλό υδραυλικό της Nintendo.Το franchise του Mario είναι με μεγάλη διαφορά του δεύτερου το μεγαλύτερο και εμπορικότερο όλων των εποχών με περισσότερες από 640 εκατομμύρια κόπιες να έχουν πωληθεί από το 1981 όταν και πρωτοεμφανίστηκε. Από αυτά τα 640 εκατομμύρια αντίτυπα, τα 344 αντιστοιχούν στα Super Mario παιχνίδια, τη γνωστή σειρά platformer βιντεοπαιχνιδιών.

Τα Super Mario μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν παιδιά και παιδιά. Το τελευταίο Super Mario βιντεοπαιχνίδι που κυκλοφόρησε, το Super Mario Odyssey (2017), ήταν όπως όλα τα προηγούμενα ένα σχεδιαστικό αριστούργημα και πραγματική πεμπτουσία των βιντεοπαιχνιδιών, ύμνος του απλού και ενστικτώδους gameplay. Δεν χρειάζεται να αναφέρω καν το πόσο πετυχημένο ήταν όσον αφορά τις πωλήσεις. Hint: πολύ!

Στα τέλη του Αυγούστου η Nintendo ανακοίνωσε, μετά από σιγή ιχθύος πολλών μηνών, πως, λόγω των 35 χρόνων από τη γέννηση των Super Mario παιχνιδιών, στο Switch θα κυκλοφορήσει μια συλλογή που την περίμενε κάθε φαν της σειράς. Για την ακρίβεια, ανακοίνωσε τη συλλογή τριών από τα πιο σημαντικά τρισδιάστατα Mario platformers, το Super Mario 64 του Nintendo 64, το Super Mario Sunshine του Nintendo GameCube και το Super Mario Galaxy του Nintendo Wii. Τρεις διαφορετικές γενιές, τρία διαφορετικά συστήματα, τρία ιστορικά παιχνίδια. Αυτό που ακολούθησε τη στιγμή της ανακοίνωσης ήταν ένα κύμα απίστευτου ενθουσιασμού… Δεν άργησε όμως να μετατραπεί σε γκρίνια με το που μαθεύτηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συλλογή.

Η Nintendo είναι χωρίς καμιά απολύτως υπερβολή η εταιρία που έρχεται στο μυαλό κάθε gamer που έχει «ζήσει» τις χρυσές δεκαετίες των 80s και 90s. Είναι συνώνυμη με την ποιότητα, την καινοτομία, τη διασκέδαση και τον οξυδερκή και γοητευτικό σχεδιασμό. Είναι όμως γνωστή και για την απληστία της. Έχει κατηγορηθεί πολλάκις (και όχι άδικα) πως «αρμέγει» τα μεγάλα της franchises, Mario και Zelda, εκμεταλλευόμενη την αγάπη και τη νοσταλγία του κοινού της για τους αγαπημένους του χαρακτήρες.

Εκείνη τη μέρα του Αυγούστου λοιπόν μαθεύτηκε πως η συλλογή (με τιμή 60 δολάρια) δεν περιέχει remakes, ούτε καν remastered εκδόσεις των παλιών της παιχνιδιών. Αυτό που θα έχει είναι απλά ports, απλή μεταφορά δηλαδή (με λίγο καλύτερα γραφικά) των original εκδόσεων στην Nintendo κονσόλα της τωρινής γενιάς, το Switch. Μάλιστα εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε πως τα παιχνίδια θα δουλεύουν με τη βοήθεια emulator στο Switch. Πολλοί έμειναν στην τιμή, αλλά δεν νομίζω πως 60 δολάρια για τρία από τα καλύτερα παιχνίδια της (τα οποία παρακαλούσαν οι φανς να φέρει στο Switch) είναι κακή τιμή, ακόμα και αν πρόκειται για ports. Η τάση της βιομηχανίας προς τα remakes και τις remastered εκδόσεις παλιών αγαπημένων τίτλων που δεν περιέχουν οικονομικό ρίσκο μιας και ο κόσμος θα τρέξει να τα αγοράσει είναι μια κουβέντα για άλλη στιγμή. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση από πλευράς Nintendo πως η συλλογή θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Η εκβιαστική πολιτική είναι ξεκάθαρη. «Άμα θες τα καλύτερα μου παιχνίδια στο Switch, αγόρασε τα τώρα γιατί μετά δε θα τα βρίσκεις!»

To μεγάλο καλό αυτής της συλλογής είναι πως παιδιά που δεν έζησαν αυτά τα παιχνίδια όταν πρωτοκυκλοφόρησαν έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα της εμπειρίας και να παίξουν τρεις καταπληκτικούς τίτλους. Εννοείται δε θα καταλάβουν το πόσο πρωτοποριακό ήταν το Super Mario 64 για το μέλλον των βιντεοπαιχνιδιών γιατί δεν έζησαν την αλλαγή από δυσδιάστατα σε τρισδιάστατα videogame περιβάλλοντα. Αυτό όμως που θα καταλάβουν σίγουρα είναι το πόσο καλοφτιαγμένο είναι αυτό και τα άλλα δύο σχεδιαστικά και αισθητικά και πόσο θα διασκεδάσουν παίζοντας τα. Το Super Mario 64 και το Super Mario Galaxy θεωρούνται τα δύο καλύτερα platformer games στην ιστορία (με το τρίτο να είναι το Super Mario Galaxy 2 που λείπει αδικαιολόγητα από τη συλλογή)!

Η συλλογή κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου και είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και τα τρία παιχνίδια που περιλαμβάνονται. Τα σχόλια που έχω να κάνω είναι λίγα αλλά σημαντικά. Καταρχήν, αν και τα γραφικά είναι πράγματι βελτιωμένα πιστεύω πως δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί η Super Mario 64 έκδοση του Nintendo 64, αλλά αυτή του remake στο DS. Βέβαια κάτι τέτοιο σημαίνει και περισσότερη δουλειά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας μιας και το Switch δεν έχει δεύτερη οθόνη όπως το DS. Η Nintendo βέβαια διάλεξε τον δρόμο της τεμπελιάς, κάτι που φαίνεται και στο ότι δεν βελτίωσε τις τραγικές κινήσεις της κάμερας του original SM64.

Όσον αφορά τα άλλα δύο, το Super Mario Sunshine μοιάζει πιο όμορφο από ποτέ και το Super Mario Galaxy (που χρειαζόταν motion controls στο Nintendo Wii) μπορεί πλέον να παιχτεί εξολοκλήρου με τα κουμπιά και την touch screen του Switch. H Nintendo επομένως έβαλε το χέρι της. Έκανε κάποιες πολύ καλές αλλαγές στην βασική εμπειρία. Ήταν όμως λίγες. Βέβαια αυτό που θέλει θα το καταφέρει. Η συλλογή πουλάει και θα πουλήσει σαν ζεστό καρβέλι. Δεν μπορώ όμως καν να σκεφτώ τι θα γινόταν αν τα τρία παιχνίδια της συλλογής ήταν remakes, ή έστω πιο προσεκτικές μεταφορές των παλιών.

Προτείνω ανεπιφύλακτα τη συλλογή σε όποιον δεν τα είχε παίξει στην ώρα τους αλλά και σε αυτόν που θέλει να τα έχει για πάντα στην κατοχή του στο Switch. Είναι επίσης καταπληκτικά δώρα για ένα παιδί, αλλά αυτό το ξέρατε ήδη.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ