Μενού Κλείσιμο

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα κατά του COVID-19 ενόψει του φθινοπώρου

Εν μέσω τριπλασιασμού των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τα προληπτικά μέτρα δημόσιας υγείας ενόψει των ψυχρότερων μηνών, σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή της EURACTIV με ημερομηνία Δευτέρα (18 Ιουλίου).

Τονίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προέτρεψε στην επιστολή ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να διατηρηθεί «στενή επαγρύπνηση» και να συνεχιστεί η εφαρμογή των δράσεων που συνέστησε η Επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της ΕΕ (ECDC) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι τα κρούσματα του COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός εκτεταμένου κύματος που καθοδηγείται από τις ανησυχητικές παραλλαγές BA.4 και BA.5.

«Καθώς οι πολίτες μας απολαμβάνουν την καλοκαιρινή περίοδο χωρίς τους υγειονομικούς περιορισμούς μετά από δύο έτη, πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19, σχεδιάζοντας και κοιτάζοντας μπροστά, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την επερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο», τονίζει η Κυριακίδου στην επιστολή.

Την Τρίτη, ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης, επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι στην περιοχή της Ευρώπης έχει σημειωθεί τριπλασιασμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με σχεδόν τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά από όλα τα νέα κρούσματα παγκοσμίως.

«Καθώς τα ποσοστά μόλυνσης στις μεγαλύτερες ηλικίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η Ευρώπη εξακολουθεί να βλέπει σχεδόν 3.000 ανθρώπους να πεθαίνουν από COVID-19 κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.

Η ταχεία κλιμάκωση των κρουσμάτων COVID-19 εν μέσω μειωμένης επιτήρησης του ιού προβλέπει δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές είναι να δράσουν τώρα για να προετοιμαστούν για τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Κλούγκε.

Προετοιμασία για την περίοδο του ψύχους

Προκειμένου να προετοιμαστούν για την επερχόμενη ψυχρή περίοδο, η Κυριακίδου επεσήμανε επίσης στην επιστολή τη σημασία της εξασφάλισης επαρκών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης και της διασφάλισης της κατάλληλης χρήσης ιατρικών αντιμέτρων.

«Είναι σημαντικό να προβούμε όλοι στις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχίσουμε να έχουμε πρόσβαση σε σταθερή προμήθεια εμβολίων COVID-19 μετά το καλοκαίρι και τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Οι χώρες ενθαρρύνθηκαν επίσης να προγραμματίσουν μια ασφαλή επιστροφή στην εργασία και το σχολείο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθεσε ότι ενώ θα πρέπει να επιστρέψουν όπου χρειάζεται άλλα μέτρα, όπως μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλα, θα πρέπει να αποφευχθεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε τη σημασία «της συνέχισης, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, του ηγετικού μας ρόλου στην παγκόσμια αντιμετώπιση του COVID-19», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις προσπάθειες δωρεάς, ειδικά καθώς θα είναι διαθέσιμο το προσαρμοσμένο στην παραλλαγή εμβόλιο».

Ενισχυτικά και προσαρμοσμένα εμβόλια

Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον πρωτογενή εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις. Με βάση τις επικαιροποιημένες συστάσεις του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μια δεύτερη αναμνηστική δόση θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και σε άτομα κάθε ηλικίας με ιατρικές παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Όπως αναφέρει το ECDC στην ανακοίνωσή του, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και οι εκστρατείες εμβολιασμού θα πρέπει να αποσκοπούν στη μείωση της νοσηλείας στο νοσοκομείο COVID-19, της σοβαρής νόσου και του θανάτου και στην προστασία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η κ. Κυριακίδου στην επιστολή της αναφέρει ότι «η ακριβής, συνεκτική και διαφανής επικοινωνία από τις υγειονομικές αρχές προς τους πολίτες εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας» για την κάλυψη των εναπομεινάντων κενών εμβολιασμού με τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια.

Ενώ τα τρέχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά των νοσηλειών, των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων από το COVID-19, ζητήθηκε από τις χώρες να προετοιμάσουν μελλοντικές εκστρατείες εμβολιασμού με βάση τα επερχόμενα προσαρμοσμένα δισθενή εμβόλια κατά των παραλλαγών Όμικρον.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία [των επί του παρόντος διαθέσιμων εμβολίων] μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ο EMA εργάζεται για την πιθανή έγκριση προσαρμοσμένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας.

Οι χώρες πρέπει να διαθέτουν υλικοτεχνικές δυνατότητες όταν παραδοθούν τα προσαρμοσμένα εμβόλια, ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν αμέσως τις εκστρατείες εμβολιασμού, οι οποίες συνιστάται να συνδυάζονται με εμβολιασμούς κατά της γρίπης ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της καθιέρωσης ολοκληρωμένης επιτήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και της επαρκούς ικανότητας δοκιμών.

Η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν ισχυρά, ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης που να είναι βιώσιμα και ανθεκτικά σε περίπτωση που έρθει μια νέα πανδημία, και η διαθεσιμότητα πολλών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σημαίνει ότι κάθε μόλυνση COVID-19 που προλαμβάνεται τώρα είναι μια πιθανή ζωή που σώζεται».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ