Μενού Κλείσιμο

Covid-19: Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές συνιστούν και άλλη δόση στους ευάλωτους

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) θεωρεί ότι η περιοδική αναζωπύρωση της επιδημίας του Covid-19 είναι το πιο πιθανό σενάριο και καλεί σε εκστρατεία εμβολιασμού το φθινόπωρο για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας, μια ανεξάρτητη δημόσια υπηρεσία, περιέγραψε την Τετάρτη (25 Μαΐου) τα διάφορα σενάρια για την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 στη Γαλλία και διατύπωσε συστάσεις για καθένα από αυτά.

Το σενάριο που θεωρείται το πιθανότερο είναι αυτό της «περιοδικής αναζωπύρωσης της επιδημίας». Προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές από ένα νέο κύμα το φθινόπωρο, το HAS συνιστά επομένως να προβλεφθεί μια «εκστρατεία ενίσχυσης με εμβόλιο για τους πληθυσμούς που διατρέχουν κίνδυνο».

Μεταξύ αυτών, η HAS περιλαμβάνει «τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τους συγγενείς τους, τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και/ή με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσο», τα οποία αποτέλεσαν ήδη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των πρώτων εκστρατειών εμβολιασμού και αναμνηστικών εμβολίων.

Η Ανώτατη Αρχή συνιστά επίσης τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας και κατάστασης υγείας, «ιδίως υπό το πρίσμα των μελλοντικών δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι ασυμπτωματικών μορφών της νόσου».

Οι δύο αυτές συστάσεις ανταποκρίνονται σε δύο διαφορετικούς στόχους: αφενός, να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η θνησιμότητα και τα σοβαρά κρούσματα και, αφετέρου, να καταπολεμηθεί η μετάδοση της νόσου, χωρίς την οποία θα μειωνόταν η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά-στόχους, η Ανώτατη Αρχή Υγείας συνιστά ο αναμνηστικός εμβολιασμός Covid-19 να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης.

Η διαμόρφωση στην οποία συνιστάται μια εκστρατεία εμβολιασμού που απευθύνεται σε ολόκληρο τον πληθυσμό είναι σε περίπτωση εμφάνισης μιας νέας, πιο ιογενούς παραλλαγής, η οποία δεν είναι η επιλογή που ευνοείται από την HAS. Στην πιο «αισιόδοξη» περίπτωση, δηλαδή στην «επιστροφή στο φυσιολογικό», συνιστάται μόνο η ανάκληση του εμβολιασμού των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ