Μενού Κλείσιμο

Αισιοδοξία ΠΟΥ για την Covid-19: «Ελπίζουμε πως δεν θα είναι επείγουσα κατάσταση το 2023»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥΤέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε «αισιόδοξος» ότι η πανδημία της Covid-19 δεν θα θεωρείται πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Οι δηλώσεις του σε μια ενημέρωση των ΜΜΕ γίνονται καθώς η Κίνα εγκαταλείπει την άκαμπτη πολιτική της «μηδενικής Covid» και επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν μαζί με τον ιό, προκαλώντας ανησυχίες ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των μολύνσεων.

Μια επιτροπή του ΠΟΥ συναντάται κάθε λίγους μήνες προκειμένου να αποφασίσει αν ο νέος κορωνοϊός, που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στη Γουχάν της Κίνας και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6,6 εκατ. ανθρώπων, εξακολουθεί να αποτελεί «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» (PHEIC).

Ο χαρακτηρισμός έχει σκοπό να προκαλέσει μια συντονισμένη διεθνή απόκριση και θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει χρηματοδότηση για συνεργασία με σκοπό το μοίρασμα εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το τέλος της PHEIC, η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρχοβ είπε: «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει».

«Αν υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κόσμος έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν για το ίδιο θέμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ