Μενού Κλείσιμο

Είμαστε ΟΛΟΙ ποιητές Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στην Κατερίνη (+Φωτορεπορτάζ)

Άτυπη Ομάδα Νέων – Έλληνες Οδυσσείς

 

Η άτυπη ομάδα νέων «Ελλήνες Οδυσσείς” συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης και αλληλεπίδρασε με νέους και νέες από την πόλη στο πλαίσιο του σχεδίου “Είμαστε ΟΛΟΙ ποιητές”.

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο, υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα «Είμαστε ΟΛΟΙ ποιητές» έχει διάρκεια 10 μήνες και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα οργανώνονται δράσεις μη τυπικής μάθησης στην Κατερίνη με θέμα την ποίηση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική ένταξη, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι νέοι της πόλης, ηλικίας 15 εώς 30 ετών.

Οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης του περασμένου Σαββάτου αρχικά γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια ενδυνάμωσης ομαδικού πνεύματος (team building activities). Στη συνέχεια, μελέτησαν την Αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα και συζήτησαν όλοι μαζί τις πεποιθήσεις τους και τα κίνητρά τους στη ζωή, τα οποία συνόψισαν σε μικρά ρητά που τους δίνουν δύναμη κάθε μέρα, για παράδειγμα: «Το παρελθόν δεν μας καθορίζει. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι αυτό που είμαστε.» και «Βρες τον εαυτό σου. Όρισε τους στόχους σου. Και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς!».

Έπειτα, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες και έγραψαν τα δικά τους ποιήματα πάνω στις θεματικές του σχεδίου “Φιλία – Μοναξιά”, «Παρελθόν – Μέλλον» και «Ευτυχία – Λύπη».

Στην εκδήλωση πήραν μέρος και τρεις πρόσφυγες, γιατί σκοπός της Ομάδας είναι, να προάγει την αλληλεγγύη και την κοινωνική ένταξη, και γι’ αυτό η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά. Προς το τέλος της συνάντησης, οι πρόσφυγες, είχαν την ευκαιρία να διηγηθούν συνοπτικά εμπειρίες τους σχετικά με τη μετάβασή τους από την πατρίδα τους στην Ελλάδα και να εξηγήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάστασή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επόμενο ραντεβού στην Κατερίνη ανανεώθηκε για τον Οκτώβριο, με περισσότερες ιδέες και βιωματικές δραστηριότητες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα στο facebook Greek Odysseuses – Erasmus Greek Opportunities. (https://www.facebook.com/Erasmus.Greek.Opportunities/) ή να επικοινωνήσετε με την ομάδα νέων μέσω email στο greekodysseuses@gmail.com.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ