Μενού Κλείσιμο

Έναρξη εργασιών της συνάντησης του προγράμματος ERASMUS PLUS του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης

Με κοινό στοιχείο τη διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά

 

Με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η πρώτη ημέρα της συνάντησης του προγράμματος ERASMUS+ του 3ου Γενικού Λυκείου Κατερίνης στην οποία συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Λετονία.

 

Η Υποδοχή των ξένων εκπαιδευτικών και μαθητών, έγινε το πρωί στο σχολείο με μια σύντομή μουσική εκδήλωση με ποντιακά και δημοτικά τραγούδια. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρακολούθησαν μια ώρα μαθήματος σε διάφορα τμήματα και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και συζήτησαν με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια, όλη η ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ “Our Past Our Future” μετακινήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, στην αίθουσα του 1ου ορόφου όπου και έγινε η επίσημη έναρξη εργασιών της συνάντησης.

Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν τις φιλοξενούμενες αποστολές και όλους τους συμμετέχοντες ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσαλός και ο Διευθυντής της Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωάννης Καζταρίδης. Ο κ. Τσαλός προσέφερε στους αρχηγούς των φιλοξενούμενων αποστολών από ένα τόμο της δίγλωσσης έκδοσης του Δήμου «ΚΑΤΕΡΙΝΗ».

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Γιώργος Περδίκης παρουσίασε συνοπτικά το θέμα και τους στόχους του προγράμματος και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες της συνάντησης, και δύο μαθήτριες του ελληνικού σχολείου παρουσίασαν τα βασικά γεωγραφικά, πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της Πιερίας και της Κατερίνης.

Ακολούθησε παρουσίαση όλων των αποστολών που συμμετέχουν και ένα πρώτο «μάθημα ελληνικής γλώσσας» για τους φιλοξενούμενους, που με ευχάριστο τρόπο δίδαξε η καθηγήτρια Αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Όλγα Ζιώγα.

Στη συνέχεια, προσφέρθηκε γεύμα σε μπουφέ σε όλους τους συμμετέχοντες και μετά το γεύμα όλη η ομάδα μεταφέρθηκε στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου οι μαθητές, ξεκίνησαν την ομαδική εργασία τους, χωρισμένοι σε δύο διεθνείς ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από την έναρξη της επικοινωνίας των μαθητών, εδώ και δύο μήνες περίπου. Όλες οι εργασίες και η επικοινωνία γίνονται στα Αγγλικά. Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Κατερίνης και τους Υπεύθυνους του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για τη στήριξη και τη βοήθεια στην διοργάνωση και την παραχώρηση των χώρων.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε χώρους του τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας (πρώην ΤΕΙ Κατερίνης) και με επίσκεψη εργασίας  στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Το πρόγραμμα, κάτω από το γενικό τίτλο «Our Past Our Future”, στοχεύει γενικά στη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών των σχολείων που συμμετέχουν με τις σημερινές συνθήκες, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά τους, ιδιαίτερα κάποιο συγκεκριμένο μνημείο που θα επιλέξουν, αλλά και να την αξιοποιήσουν για την βελτίωση των όρων της ζωής τους, δηλαδή για την τοπική πρόοδο και ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης. Ιδιαίτερα για τη συνάντηση στην Κατερίνη, το «μνημείο» που έχει επιλεγεί είναι ο  Όλυμπος τόσο ως Εθνικός Δρυμός όσο και ως γεωγραφικός χώρος με παγκόσμια πολιτιστική αξία, και οι μαθητές ήδη εργάζονται από τον Οκτώβριο, με επικοινωνία μέσω του διαδικτύου και χωρισμένοι σε δύο διεθνείς ομάδες, για να προτείνουν επιχειρηματικά σχέδια και δραστηριότητες που θα μπορούν να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου.

 

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ