Πρόγραμμα ERASMUS PLUS για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά
Μαθητές από την Ιταλία την Ρουμανία, την Τουρκία και τη Λετονία «φιλοξενούμενοι» του 3ου ΓΕΛ Κατερίνης στην Πιερία
Το 3ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, υποδέχθηκε χθες και για μια εβδομάδα, 33 μαθητές και εκπαιδευτικούς τεσσάρων σχολείων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος σχολικής σύμπραξης και συνεργασίας με στόχο την καινοτομία και τις καλές πρακτικές (πρόγραμμα ERASMUS+ KA229).
Τα εταιρικά σχολεία προέρχονται από τις χώρες Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία και Λετονία. Οι μαθητές των ξένων σχολείων φιλοξενούνται σε οικογένειες μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί σε ξενοδοχεία της πόλης.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Our Past Our Future” και αφορά την μελέτη μνημείων της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών των σχολείων και την αξιοποίησή τους από τις τοπικές κοινωνίες για την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση και γενικά την κοινωνική πρόοδο. Κάθε σχολείο θα προτείνει ένα συγκεκριμένο μνημείο της περιοχής του. Οι μαθητές θα εργαστούν στη διάρκεια του προγράμματος, με στόχο να προτείνουν και να επεξεργαστούν σχέδια για ομαδικές ή κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα επιλεγμένα μνημεία. Το κύριο ζητούμενο είναι η συμβολή των προτάσεων στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Στη διάρκεια του προγράμματος θα γίνουν πέντε συναντήσεις στις χώρες που συμμετέχουν. Οι μαθητές χωρισμένοι σε δύο διεθνείς ομάδες θα ολοκληρώσουν και θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. Το καλύτερο σχέδιο θα βραβεύεται συμβολικά.
Στο 3ο ΓΕΛ Κατερίνης το πρόγραμμα συντονίζει και επιβλέπει την εργασία των μαθητών 11μελής παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικών ενώ συμμετέχουν περίπου 40 μαθητές/-τριες της Α΄ και της Β΄ τάξης.
Το θέμα του προγράμματος στην Κατερίνη είναι:
«Ο Όλυμπος ως φυσικό μνημείο (Εθνικό Πάρκο) και ως τόπος με οικολογική, μυθολογική ιστορική και αρχαιολογική αξία»
Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Γιώργος Περδίκης, «το θέμα προτάθηκε επειδή θεωρούμε ότι ο Όλυμπος δεν είναι μόνο ένας μοναδικός φυσικός σχηματισμός με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα παγκόσμιο σημείο αναφοράς με πολιτιστικές διαστάσεις που αφορούν όλη την ανθρωπότητα. Προσφέρεται λοιπόν για να αναπτύξουν οι μαθητές τις ιδέες τους για την αξιοποίηση της κληρονομιάς αυτής, με την προϋπόθεση ότι τα προτεινόμενα σχέδια θα συμβάλλουν όχι μόνο στην κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη αλλά και δεν θα προκαλέσουν οποιαδήποτε αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του, διατηρώντας και προστατεύοντας την μοναδική σύνθεση φύσης και πολιτισμού που αποτελεί.»
Στις δραστηριότητες της συνάντησης περιλαμβάνονται διαλέξεις ειδικών επιστημόνων, εργασία των μαθητών σε ομάδες, δραστηριότητες γνωριμίας με την ελληνική γλώσσα και επισκέψεις στο Δίον, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού, στον Παλιό Παντελεήμονα, στους Μακεδονικούς τάφους της Βεργίνας κ.ά.
Οι εργασίες της συνάντησης θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα.
Στη διοργάνωση της συνάντησης έχουν σημαντική συμβολή, με διάφορους τρόπους, ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το τμήμα Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics) της πόλης μας, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, η Αντιπεριφέρεια Πιερίας. Επίσης οι προσκεκλημένοι ομιλητές οι οποίοι είναι: ο κ. Χρήστος Τζιουβάρας, τοπογράφος Μηχανικός, M.Sc. Αστικής Ανάπτυξης και Περιφερειακός Σύμβουλος στην Κ. Μακεδονία, η κ. Αθανασία Γεωργούλη, Οικονομολόγος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και η κ. Πόπη Σουρμαΐδου, Πολιτικός Επιστήμων και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Οι εργασίες της συνάντησης θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο αμφιθέατρο και τη βιβλιοθήκη του τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας και στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού στο Λιτόχωρο.
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.