Μενού Κλείσιμο

Εσύ ανήκεις στο ένα τοις χιλίοις; – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Οι πεπαλαιωμένες απόψεις πολλών φιλόζωων και η ανευθυνότητα και κακοδιαχείριση πόρων της πρώην διαχείρισης κληροδότησαν στο κυνοκομείο Κατερίνης μεγάλο αριθμό ασυλοποιημένων σκύλων. Παρά την υιοθεσία πολλών εξ’ αυτών, παρά την “μυστήρια” εξαφάνιση πολλών εξ αυτών και παρά τον θάνατο πολλών εξ αυτών (είτε εντός κυνοκομείου, είτε στον δρόμο μετά από “επανένταξη”) ο αριθμός δεν κατάφερε ποτέ να μειωθεί καθώς τα λάθη επαναλαμβάνονται κατ’ εξακολούθηση και το αρχικό μέλημα των εκλεγμένων είναι μονίμως η απομάκρυνση από τα βλέμματα των ψηφοφόρων. Η ανύπαρκτη, επίσης,  σχετική επικοινωνιακή πολιτική των ιθυνόντων (που άρχισε δειλά και μάλλον εκ του προχείρου να εμφανίζεται πρόσφατα) επιβαρύνει επιπλέον τον αριθμό των μόνιμα έγκλειστων ζώων. Έτσι, νέοι σκύλοι βρίσκονται  έγκλειστοι στο κυνοκομείο και “ξεχνιούνται” εκεί παίρνοντας, με την σειρά τους  και αυτοί, το δρόμο για την ασυλοποίηση. Ο συνολικός αριθμός των μόνιμα έγκλειστων σκύλων παραμένει μεγάλος και επίσημα άγνωστος.

Για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 (κι όταν ο συνολικός αριθμός των έγκλειστων ανερχόταν περίπου στα 142 άτομα με πάνω από 60 ζώα ασυλοποιημένα), έγινε η πρώτη νύξη για  “επανένταξη” και το Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης κινητοποιήθηκε σχετικά και κατάφερε την αναστολή αυτής της ενέργειας με την βοήθεια της ΠΦΠΟ και επισκέψεις με αιτήματα στην εισαγγελία ενώ ξεκίνησε παράλληλα και  μία προσπάθεια με την συμμετοχή της Βρετανίδος συγγραφέως και ειδικής εφαρμοσμένης ψυχολογίας κυνοειδών κ. Τένζιν Ντόλμα, η οποία απέστειλε μια έκθεση για τις συνέπειες της επανατοποθέτησης των ασυλοποιημένων ζώων στη ζωή των πολιτών, για την αλλαγή του καθεστώτος κράτησης στα κυνοκομεία και την έναρξη καμπάνιας ευιασθητοποίησης.. Με αφορμή την έκθεση αυτή, το αρμόδιο Υπουργείο ζήτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους έλληνες ειδικούς, αντίστοιχη έκθεση για τον χρόνο ασυλοποίησης του σκύλου ώστε να εκδοθεί σχετική οδηγία προς τους δήμους και όλα τα καταφύγια. Με την συμπαράσταση και την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή της κ. Μπομπολάκη και όλης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής, και σε επαφή με τον εξαιρετικό κ. Ντινόπουλο, πρώην πρόεδρο του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έγιναν νκάποιες προσπάθειες προκειμένου η έκθεση να επιδοθεί στο υπουργείο άμεσα για να λυθεί το θέμα νόμιμα και δια παντός για τα κυνοκομεία όλης της Ελλάδος. Δυστυχώς οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και μετά από πολλούς μήνες το πόρισμα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας τελικά απλώς κάλυψε τα νώτα των ιθυνόντων για εγκατάλειψη των ασυλοποιημένων μαζικά μετά από εννέα μήνες περίπου. Το επόμενο καλοκαίρι από αυτά τα ζώα ζούσαν ελάχιστα καθώς εγκαταλείφθηκαν σε χώρους που “δεν θα ενοχλούσαν” σε μεγάλο αριθμό ανά “παρτίδα”. Το πρώτο πτώμα που βρήκαμε ήταν λίγες μόνο ημέρες μετά και η νεκροψία έδειξε σκουλήκια στην καρδιά και όλο το σώμα.

Οι Δήμοι απέδειξαν πως το θέμα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων δεν αποτελεί προτεραιότητα. Ακόμη και πολιτικοί και εκλεγμένοι με καλές προθέσεις έχουν περιορισμένες δυνατότητες κυρίως γιατί συναντούν τον “τοίχο” των ψήφων.

Οι φιλόζωοι απέδειξαν πως δεν μπορούν να ελέγξουν τα εσωτερικά τους και πολλοί κερδοσκοπούν εις βάρος των ζώων και εξαπατούν ανθρώπους μιας και το να χτίσεις μία φιλοζωική περσόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα  είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Τώρα αναμένουμε το νέο νομοσχέδιο (από το οποίο για τρίτη φορά αφαιρέθηκε το άρθρο που ευνοεί το “μακρυά από τα μάτια μας και όπου να ‘ναι” μετά από συντονισμένες προσπάθειες των ενωμένων σε αυτό φιλόζωων με πρωτοστάτη την κ. Μπομπολάκη και την ΠΦΠΟ) και ελπίζουμε πως θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και θα τεθεί έδαφος για συνεργασία και συνυπευθυνότητα δημοτικών φορέων και σωματείων με δικλείδες και ρήτρες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται πως δεν θα μένει ζώο χωρίς φροντίδα και οι δήμοι θα αξιοποιούν την γνώση και την εμπειρία των κατάλληλων ανθρώπων.

Παράλληλα με την αναμονή μιας μόνιμης λύσης του προβλήματος και επειδή αυτό θα έπρεπε να έχει λυθεί χθες, καλούμε όλους τους δημότες να βοηθήσουν στην πρόληψη άδικων και απάνθρωπων θανάτων. Όσοι λυπήθηκαν κάποιο ζώο στο δρόμο και το οδήγησαν έστω και ανώνυμα στο κτηνιατρείο ή το κυνοκομείο για να σωθεί, πρέπει να γνωρίζουν ότι παρά τη πρόθεση τους, καταδίκασαν αυτό το ζώο ή τα κουτάβια, σε θάνατο ή σε μακροχρόνια φυλάκιση. Ψάχνουμε μέσα σε 80000 κατοίκους 80 ανθρώπους να υιοθετήσουν ή να φιλοξενήσουν ένα ασυλοποιημένο ζώο όσο πιο άμεσα γίνεται. Ψάχνουμε το 1 τοις χιλίοις.

 

Ανήκεις στο ένα τοις χιλίοις;

Στο κυνοκομείο σήμερα ζουν μόνιμα  πολλοί ασυλοποιημένοι σκύλοι που έχουν να μοιραστούν αγάπη και μαθήματα ζωής. ‘Οσοι έχετε κτήματα περιφραγμένα ή μεγάλους επαγγελματικούς χώρους μπορείτε να υιοθετήσετε με ειδικό καθεστώς (σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν ανεπίσημα με τον αντιδήμαρχο κ. Τσιαλό). Εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας στον Δήμο (στον 1ο όροφο κ. Αργύρης Κούκουλης) και επικοινωνήστε μαζί μας στο 6974 920 526  για να σας βοηθήσουμε στην διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου για εσάς ζώου και την διαδικασία.

Μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί. Δεν θέλουμε φυλακισμένα ζώα. Θέλουμε ζώα στειρωμένα, ήρεμα, και εφόσον υπάρχουν, ελεύθερα στους δρόμους, να μας συνοδεύουν όταν γυρνάμε τη νύχτα στο σπίτι και να ζητούν το χάδι μας και ένα μεζέ όταν κάνουμε βόλτα στον πεζόδρομο.

Και σαφώς ονειρευόμαστε την ημέρα που ο κόσμος δεν θα εγκαταλείπει σκυλιά, κουτάβια και ετοιμόγεννες σκύλες, δεν θα επιτρέπει άσκοπες γέννες, έτσι ώστε να παραμένουν ελεγχόμενοι οι αριθμοί και να μην έχουμε φαινόμενα υποσιτισμένων, ασθενών και τραυματισμένων ζώων κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο, που  τραυματίζουν τα μάτια και τις ψυχές των παιδιών μας.

Αυτό τον κόσμο τον έχουμε δανεικό και σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι. Αγαπάμε τη ζωή και τον άνθρωπο, αγαπάμε τα ζώα και τη φύση και μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί αρμονικά, προσφέροντας το ελάχιστο ο καθένας μας για να κληροδοτήσουμε έναν όμορφο κόσμο στα παιδιά μας, γεμάτο παντοτινές φιλίες και άδολη αγάπη

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ