Μενού Κλείσιμο

Δικαιολογίες και λύσεις: βοηθήστε έναν μόνιμα δεμένο σκύλο! (dog run και trolley) – Άρθρο της Αντωνία Νατσιοπούλου

«Η περίφραξή μου είναι χαλασμένη!» » Η πόρτα της αυλής μένει συνέχεια ανοιχτή και το σκάει!» » Όταν είναι ανοιχτό το εργοστάσιο τον δένω και το βράδυ τον λύνω»

Αυτές είναι κάποιες από τις δικαιολογίες που σίγουρα έχετε ακούσει όσοι ενδιαφερθήκατε σε κάποιο βαθμό για έναν μόνιμα αλυσοδεμένο σκύλο.

Η νομοθεσία  είναι ξεκάθαρη πλέον: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΑΛΥΣΟΔΕΣΗ και ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΩΟ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.

Τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας από μας για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης ενός μόνιμα αλυσοδεμένου ζώου; Τι μπορούμε να προτείνουμε σε περίπτωση που οι συνθήκες απαιτούν τον περιορισμό του σκύλου λόγω «χαλαρής» ή ανύπαρκτης  περίφραξης ή ο σκύλος διαμένει σε αύλειο χώρο επαγγελματικών εγκαταστάσεων και απαιτείται περιορισμός για κάποιες ώρες;

Σκεφτείτε εάν είναι προτιμότερο να είμαστε αδιάλλακτοι και απόλυτοι προκαλώντας απλώς εντάσεις χωρίς κανέναν ουσιαστικό αποτέλεσμα βοήθειας για το σκύλο ή να γίνουμε διαλλακτικοί και να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον προοδευτικά την ελευθερία του σκύλου (καθώς συνήθως προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με κάποιους οι οποίοι ποσώς ενδιαφέρονται για κανόνες ευζωίας).

Δύο εναλλακτικές της αλυσόδεσης λύσεις μπορούν να κάνουν τη ζωή κάποιου σκύλου καλύτερη και προοδευτικά να του εξασφαλίσουν κάποια ποιότητα ζωής.

Η μία λύση είναι το dog run με επαρκείς για την άνετη άσκηση και περιφορά του ζώου διαστάσεις (εγκατάσταση γενικά με πλευρά πέντε φορές το μήκος του ζώου είναι επαρκής και άνετη σύμφωνα με προδιαγραφές που θέτουν διεθνείς οργανώσεις προστασίας ζώων όπως (RSPCA, SPCA, HUMANE SOCIETY κλπ)

Η δέυτερη λύση είναι η εγκατάσταση συρμού (trolley), η οποία είναι απόλυτα οικονομική και εξασφαλίζει σχετική ελευθερία κινήσεων και άσκηση στο δεμένο ζώο.

 

DOG RUN

 

Αν στο dog run δεν θα διαμένει μόνο ένας σκύλος, για κάθε σκύλο που προστίθεται, προσθέτουμε ένα τετραγωνικό μέτρο.

Εάν μέσα στο dog run τοποθετηθεί και το σπιτάκι, τότε ο χώρος που θα καταλαμβάνει θεωρείται ότι είναι έξτρα και προστίθεται στον αρχικά οριζόμενο.

Η κατασκευή μπορεί να είναι λυόμενη όπως αυτή της φωτογραφίας, και να μεταφέρεται κατά περίπτωση, ή να είναι σταθερή κατά μήκος της ήδη υπάρχουσας στο χώρο περίφραξης ή ενός τοίχου κατοικίας ή επαγγελματικού χώρου (έτσι μειώνεται σημαντικά και το κόστος κατασκευής).

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη σταθερότητα της κατασκευής για λόγους ασφαλείας. Εάν δεν αγοράσουμε λυόμενη έτοιμη κατασκευή και πρόκειται να κάνουμε σταθερή, οι βάσεις-κολώνες της κατασκευής θα πρέπει να εισέρχονται στο έδαφος τουλάχιστον 70-80 εκατοστά και να στερεώνονται με τσιμέντο.

Το dog run δεν μπορεί να θεωρηθεί χώρος μόνιμης διαμονής και οι περίπατοι προκειμένου να ασκείται επαρκώς ο σκύλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σκύλου με τον χρόνο να ποικίλλει ανάλογα με την φυλή και τα χαρακτηριστικά της.

Πίνακας ελάχιστων διαστάσεων σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις προστασίας ζώων SPCA & Humane Society

Μέγεθος σκύλου/ Μέγεθος dog run

Μέχρι 10 κιλά/2 x 3 (6 τετραγωνικά μέτρα)

Μέχρι 20 κιλά/2,5 x 3 (7,5 τετραγωνικά μέτρα)

Μέχρι 30 κιλά/3 x 3 (9 τετραγωνικά μέτρα)

Πάνω από 30 κιλά/4 x 3 (12 τετραγωνικά μέτρα)

Το ύψος σταθερά θεωρείται ότι πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 2,50 μέτρα.

 

ΣΥΡΜΟΣ (TROLLEY)

 

Το ιδανικό ύψος είναι τουλάχιστον δύο φορές το ύψος του σκύλου. Ο λόγος που ο συρμός διαδρομής μπαίνει ψηλά είναι για να δίνει ελευθερία κινήσεων στο σκύλο και να μην του επιτρέπει να πατήσει ή να περάσει από επάνω, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Η αλυσίδα ή ιμάντας πρόσδεσης που συνδέεται στον συρμό διαδρομής με κρίκο θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στο σκύλο να κινείται ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση αλλά να μην είναι και τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να μπερδευτεί με κίνδυνο να ακινητοποιηθεί και να πνιχτεί. Μπορείτε να αναζητήσετε έτοιμα σετ για την κατασκευή.

Άρα ιδανικό μήκος του ιμάντα πρόσδεσης θεωρείται το ύψος που θα τοποθετηθεί ο συρμός διαδρομής + έως το πολύ 1,20 μέτρα, ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου.

Το άνοιγμα διαδρομής θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 3 μέτρα για μικρόσωμο σκύλο μέχρι 10 κιλά. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαδρομή, τόσο καλύτερα για το σκύλο.

Φροντίστε τα άκρα να είναι απόλυτα σταθερά. Εάν δεν υπάρχουν δέντρα ή πλευρές περίφραξης ή τοίχος που θα μπορούσατε να στερεώσετε τον συρμό διαδρομής θα πρέπει να εγκαταστήσετε πασσάλους. Ένας πάσσαλος για να είναι σταθερός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70 εκατοστά μέσα στο έδαφος και στερεωμένος με τσιμέντο.

Ένας εύκολος τρόπος είναι να «φυτέψετε» με τσιμέντο τον πάσσαλο σε ένα παλιό μεταλλικό δοχείο από τυρί. Μετά σκάβετε μια τρύπα  στο έδαφος με βάθος περίπου 80 πόντους και πλάτος γύρω στα 50 εκατοστά. Τοποθετείτε το δοχείο μέσα την τρύπα στο έδαφος στερεώνοντάς το σε όρθια θέση με πέτρες γύρω γύρω. Γεμίζετε πάλι με τσιμέντο. Αφού στεγνώσει σκεπάζετε με χώμα και πέτρες το σημείο, και θα έχετε μια κολώνα που μπορεί να αντέχει την τάση που δημιουργεί το τεντωμένο σύρμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Σε καμία περίπτωση ο συρμός δεν μπορεί να αποτελεί λύση μόνιμης διαβίωσης για το σκύλο.

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ