«Ρίξε το ψαράκι,το χρυσό στο γιαλό, και θα δεις καλό» λέει ένα λαϊκό παραμύθι.
Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από 100 πλέον είδη χρυσόψαρου που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο με επιλεκτική αναπαραγωγή είναι αποκλειστικά ψάρια ενυδρείου η τεχνητής λίμνης και σε αρκετές χώρες η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απελευθέρωσή τους στο οικοσύστημα λόγω των τρομακτικών διαταραχών που μπορεί να προκύψουν.
Γνωρίζατε ότι τα χρυσόψαρα:
- Διαθέτουν μνήμη έως και ενός χρόνου και όχι δευτερολέπτων, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επιστήμονες εκπαίδευσαν μία ομάδα χρυσόψαρων συνδέοντας έναν χαρακτηριστικό ήχο με την παροχή τροφής. Έξι μήνες μετά δοκίμασαν την ανταπόκριση των χρυσόψαρων στον ήχο αυτό και διαπίστωσαν πως το εξαρτημένο αντανακλαστικό όχι μόνο δεν είχε ατονήσει, αντιθέτως, τα χρυσόψαρα εμφανίστηκαν για να φάνε!
- Έχουν εκπληκτική αίσθηση του χρόνου και θυμούνται ακριβώς την ώρα που ταΐζονται, αναγνωρίζουν τον άνθρωπο που τα ταΐζει και, βέβαια, αυτόν συμπαθούν περισσότερο απ’ όλους!
- Αντιδρούν στα χρώματα και τους αρέσει η μουσική και το παιχνίδι.
- Εκπαιδεύονται, όπως και κάθε έμβιο είδος στον πλανήτη, με μέσο ανταμοιβής το φαγητό. Επιστήμονες εκπαίδευσαν χρυσόψαρα να παίζουν με μπάλα!
- Ζουν έως 30 χρόνια. Δυστυχώς, πάνω από το 60% των χρυσόψαρων που αγοράζονται ετησίως (και αυτό μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως) ως “κατοικίδια” ζουν από μέρες έως κάποιους μήνες καθώς παραμένει σε γυάλα με πλημμελή φροντίδα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και έλλειψης νομοθετικής κατοχύρωσης συγκεκριμένου πρωτοκόλλου φροντίδας.
- Είναι δυνατόν να φτάσουν μήκος άνω των 45 εκατοστών. Στην Ολλανδία υπάρχει χρυσόψαρο με μήκος 48 εκατοστών! Σε ηλικία 6 ετών, θεωρείται φυσιολογικό να έχουν μήκος 20-25 εκατοστά.
- Διαθέτουν αντίληψη και αναγνωρίζουν τον άνθρωπο που τα ταΐζει.
- Είναι παμφάγα, τρώνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους και έχουν ανάγκη και από φυτικές τροφές.
- Τα μάτια τους είναι μεγάλα με ιδιαίτερη ευαισθησία στο απότομο φως και αρκετά μεγάλο πεδίο όρασης. Είναι, επίσης, στους δυνατούς ήχους.
- Επηρεάζονται ιδιαίτερα από το επίπεδο του οξυγόνου στο νερό του ενυδρείου. Επηρεάζονται, επίσης, ιδιαίτερα από την γενικότερη ποιότητα του νερού, η οποία είναι ο πλέον καταλυτικός παράγοντας για την υγεία και ευημερία τους. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να θεωρήσετε πως το διαυγές νερό είναι καθαρό.
- Η υγεία τους “διαβάζεται” στις ακαθαρσίες τους και με καθημερινή παρατήρηση και έλεγχο θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες ασθένειες που τα προσβάλλουν.
- Το γηραιότερο κατοικίδιο χρυσόψαρο, ο Tish, πέθανε το 1999 σε ηλικία 43 ετών. Το είχε “κερδίσει” ένα επτάχρονο αγόρι σε λοταρία. Ο Tish μοιραζόταν το ενυδρείο με ένα άλλο χρυσόψαρο, τον Tosh, που όμως πέθανε το 1975. Τότε η οικογένεια χρειάστηκε να τοποθετήσει δίχτυ πάνω από την επιφάνεια του νερού καθώς ο Tish έκανε άλματα απόγνωσης εκτός ενυδρείου που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του.
Αν θέλετε, λοιπόν, χρυσόψαρο στο σπίτι σας επειδή θεωρείτε πως έχει ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας, ξανασκεφτείτε το. Αν τελικά πάρετε την απόφαση, ενημερωθείτε και είναι σίγουρο πως θα ζήσετε πολλές διασκεδαστικές στιγμές με τον Λουδοβίκο σας αν δώσετε και εκείνο το κάτι παραπάνω!
Αντωνία Νατσιοπούλου
για το
Συμμετέχω Αδέσποτα Κατερίνης
Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.