Μενού Κλείσιμο

Βασικές πτυχές του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Τις βασικές γραμμές του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι» παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι η ΝΟΕΑ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας σε συνέντευξη τύπου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία εξωστρέφειας του κόμματος, το οποίο επιχειρεί να «επιστρέψει» στην κανονικότητα, ασκώντας από τη μια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και από την άλλη παρουσιάζοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

Η βουλευτής Μπέττυ Σκούφα, η Επικεφαλής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ρούλα Αρίσση, το μέλος της Κ.Ε. Γνωσούλα Χαϊλατζίδου και ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νίκος Αβραμίδης, παρουσίασαν πτυχές του προγράμματος, αλλά και δράσεων που έχει αναλάβει το κόμμα, ώστε να επιστρέψει δυναμικά ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπερτόνισαν τις διαφορές «δεξιάς και αριστεράς», «νεοφιλελευθερισμού και σοσιαλισμού»

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα όσα είπαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, είναι «πιστή στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού και μεροληπτεί υπέρ και προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αδιαφορεί για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τους εργαζόμενους, για τους ευάλωτους. Η κοινωνία των πολιτών με αισθήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης οφείλει να κινηθεί και να δράσει για την προστασία τους», ανάφεραν χαρακτηριστικά πριν εξειδικεύσουν πτυχές του προγράμματος, που πριν λίγες μέρες παρουσίασε αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο. 

Όπως τόνισαν, η χωρίς προηγούμενο υγειονομική κρίση του COVID – 19 υποχωρεί και την διαδέχεται η οικονομική κρίση που σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, περικοπές μισθών και νέο μνημόνιο.

Για την εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία προτείνει το πρόγραμμα Μένουμε όρθιοι 2, διάρκειας τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για κοστολογημένο πακέτο στήριξης της οικονομία ύψους περίπου 13,4 δισ. ευρώ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ και από τους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η κ. Αρίσση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.

Αυτή είναι εφικτή μέσω πλήρους ή κατά ποσοστό 40% κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το κράτος, με βασική προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Επίσης προτείνει στήριξη μέσω της «μη επιστρεπτέας ενίσχυσης» για κεφάλαιο κίνησης 2.000 ευρώ για κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί. Στην μάχη για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει να μπουν και «ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας» με παράλληλη μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου.

Στα μέτρα που θεωρεί αναγκαία ο ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της κοινωνίας, περιλαμβάνεται

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, με 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Επιπλέον για τον τουρισμό κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής και πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με στόχο 3.000.000 πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να διαμείνουν πέντε ημέρες σε τουριστικά καταλύματα με καλυμμένο το κόστος από το κράτος.

Για την εστίαση, προτείνει μείωση του ΦΠΑ στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%.

Ειδική αναφορά γίνεται στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με μόνιμο προσωπικό, με επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας και με αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να είναι έτοιμη η χώρα σε πιθανή επανάκαμψη της πανδημίας.

Τέλος να σημειωθεί, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχθεί «η αγορά της γειτονιάς», της πόλης και του χωριού, αλλά και οι τοπικοί παραγωγοί, σημειώνοντας πως όρθιοι θα μείνουμε «με ανθρωπιά και αλληλεγγύη»

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ