Μενού Κλείσιμο

Τι δείχνει μοντέλο του ΑΠΘ και Ιταλικών Πανεπιστημίων για τον Covid-19 το καλοκαίρι: «Καλοκαίρι με… αποδυναμωμένο κορονοϊό»

Το μαθηματικό μοντέλο δείχνει ότι ο ιός αποδυναμώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία. Αν και θα είναι αποδυναμωμένος, ωστόσο δεν θα εξαφανιστεί, επισημαίνει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό», υποστηρίζει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, επικεφαλής  σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξηγεί: «ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας» .

Μάλιστα το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά Πανεπιστήμια, έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%.

Εκτιμάται ότι μετά τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η λοιμογόνος δράση του ιού.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορωνοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του.

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας και σε τουρίστες από το εξωτερικό»

Η φωτογραφία είναι από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας ( https://www.enve-lab.eu/) Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην υπηρεσία της χώρας για τη διαχείριση της φάσης 2 με υγειονομική ασφάλεια

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ