Μενού Κλείσιμο

ΑΠΘ: Έντονο πρόβλημα η έλλειψη χώρων και καθηγητών – «Ξεπερνάμε κατά 30% το όριο χωρητικότητας στις αίθουσες»

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι τις τελευταίες ημέρες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με την είδηση της πτώσης στο κενό ενός 19χρονου φοιτητή Νομικής από τον τρίτο όροφο της σχολής. να προκαλεί έντονο προβληματισμό όσον αφορά το φαινόμενο με τις υπερπλήρεις αίθουσες, με φοιτητές να κάνουν λόγο στο ThessToday.gr για μία «κανονικότητα» ενός «μη κανονικού» σκηνικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Το σοκαριστικό περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το μάθημα «Ενοχικού Δικαίου» και ο άτυχος νεαρός που τραυματίστηκε, καθόταν στο περβάζι του παραθύρου, αφού δεν υπήρχε ελεύθερη θέση. Λίγα λεπτά αργότερα, βρέθηκε στο κενό κι απέφυγε τα χειρότερα, διότι φορούσε το σακίδιο πλάτης και πριν προσγειωθεί στο έδαφος, η πορεία του ανακόπηκε από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού. 

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για μία παγιωμένη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια καθώς η αναλογία καθηγητών και φοιτητών είναι σε ένα, σύμφωνα με τον ίδιο, απαράδεκτο ύψος.

«Είμαι βέβαιος ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ανεπτυγμένων αστικά χωρών, πρέπει να έχουμε την υψηλότερη αναλογία. Οι φοιτητές λόγω της έλλειψης καθηγητών στριμώχνονται σε μικρές αίθουσες και δεν έχουν που να κάτσουν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ακραία περιστατικά, όπως το πιο πρόσφατο με την πτώση του φοιτητή. Πολλές φορές ξεπερνάμε το 30% του ορίου χωρητικότητας».

Ο κ. Ζαρωτιάδης παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν κι άλλες αδυναμίες στην επάρκεια αλλά και στην σωστή συντήρηση των κτιρίων του ΑΠΘ, οι οποίες προκύπτουν από μία μακρά πορεία υποχρηματοδότησης. «Δεν είναι απλώς λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος, αλλά νομίζω κινείται στο πλαίσιο μίας μεθοδευμένης προσπάθειας να χρηματοδοτούν άλλα πράγματα κι όχι την παιδεία, γιατί κάποιοι μάλλον δεν την θεωρούν και τόσο σημαντική. Για παράδειγμα, υπάρχει εμμονή στην χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της πρωτοφανούς πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπου με την παρουσία της δημιουργείται συνεχώς ένταση στο πανεπιστήμιο».

Προσαυξημένος ο αριθμός των εισακτέων σε σχέση με αυτόν που ζητούν τα πανεπιστήμια

Με αφορμή το τραγικό ατύχημα ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα για τα οποία τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας ζητούν επίλυση επί σειρά ετών, όπως οι ελλείψεις των καθηγητών, η έλλειψη βασικών υποδομών στις αίθουσες του ΑΠΘ η οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστή και ο μεγάλος αριθμός των εισακτέων που ορίζει το κράτος, ο οποίος είναι διπλάσιος ή και τριπλάσιος από αυτόν που ζητούν τα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ φέτος ζήτησε 225 εισακτέους και πήρε τελικά 596, με αποτέλεσμα στις αίθουσες να παρατηρείται το αδιαχώρητο, ωστόσο αν και το φαινόμενο είναι σύνηθες, μέχρι στιγμής, δεν έχει αντιμετωπιστεί με ουσιώδεις λύσεις. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο αριθμός των εισακτέων στην συγκεκριμένη σχολή είναι πάρα πολύ μεγάλος, κι οι υποδομές παραμένουν ίδιες εδώ και δεκαετίες. Ακόμη όμως, κι αν ήταν μικρότερος, πάλι δεν θα χωρούσαμε στις αίθουσες γιατί είναι τόσο μικρές» εξηγεί στο ThessToday.gr φοιτήτρια της σχολής.

Παράλληλα, όπως συνεχίζει η ίδια, στη Νομική υπάρχει μόνο ένα τεράστιο αμφιθέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται για κάποια μαθήματα, όπου ακόμη κι εκεί υπάρχει συνωστισμός. «Όταν κάνουμε μαθήματα δεν έρχονται μόνο τα άτομα του έτους ή του τμήματος, αλλά κι αυτοί που χρωστάνε ή τους αρέσει ο συγκεκριμένος καθηγητής, οπότε η προσέλευση είναι ακόμη πιο μαζική. Τα περισσότερα μαθήματα γίνονται σε πολύ μικρές αίθουσες, κι πλέον κατά κάποιο τρόπο είμαστε και προετοιμασμένοι ότι θα κάτσουμε στα σκαλιά, στο πάτωμα ή στο παράθυρο».

«Μάχη» για μία θέση στις αίθουσες

Οι αίθουσες με χωρητικότητα μαξ 150 ατόμων στα υποχρεωτικά μαθήματα καταλήγουν να έχουν 250-300 άτομα, με φοιτητή της Νομικής να κάνει αναφέρει χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr πως «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απέδειξαν, πως ο πολύς συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα τραυματισμούς ή ακόμη και θανάτους», με τον ίδιο να προσθέτει πως εν τέλει ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους φοιτητές, λόγω κορωνοϊού αρκετοί καθηγητής δεν τους επιτρέπουν να κάθονται στις δύο πρώτες σειρές των αιθουσών, αλλά από την τρίτη και πάνω, με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι θέσεις.

«Όλα αυτά μας οδηγούν σε διάφορες εντάσεις γιατί ο καθένας ψάχνει τις δικές του λύσεις. Φοιτητές κρατούν θέσεις για τους φίλους τους και δεν αφήνουν άλλους να κάτσουν, ή έρχονται ακόμη και δύο ώρες νωρίτερα από το μάθημα για να πιάσουν θέση. Αυτά είναι τρελά πράγματα, όταν οι υπόλοιποι μπορεί να παραμείνουν ακόμη και όρθιοι κατά την διάρκεια όλου του μαθήματος. Έχουμε καταλήξει να ασφυκτιούμε μέσα στο πανεπιστήμιο».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ