Μενού Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: Εικόνες ντροπής στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ – Μούχλα, εγκληματικότητα και σκουπίδια (ΦΩΤΟ+Video)

Σκηνές βγαλμένες από «θρίλερ» θυμίζουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ με την μούχλα στους τοίχους, τα πεταμένα σκουπίδια και την εγκληματικότητα να βρίσκονται στην κορυφή του «παγόβουνου».

Όλοι οι πρωτοετής φοιτητές φεύγουν από το πατρικό τους με όνειρα και με λαχτάρα για μια καινούργια και ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι φοιτητές που «αναγκάστηκαν» να μείνουν στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, ανεβαίνοντας καθημερινά ένα γολγοθά λόγω τον άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Η Karfitsa μπήκε στις Α’ , Β’, Γ’ και Δ’ εστίες, συνομίλησε με φοιτητές και κατέγραψε όλα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές καθημερινά.

Tα κτηριακά συγκροτήματα των Α’, Β’ και Γ’ Εστιών βρίσκονται στην περιοχή των 40 εκκλησιών και η Δ’ στο πρώην ξενοδοχείο «Εγνατία» (στο κέντρο της πόλης, Λέοντος Σοφού 11).

Ο Δημήτρης, 22 ετών μιλώντας στην Karfitsa περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις Δ’ Φοιτητικές Εστίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή στις συγκεκριμένες εστίες. Δεν υπάρχει καλό ιντερνέτ έχοντας ως συνέπεια να μην μπορούμε να κάνουμε τα διαδικτυακά μας μαθήματα και τις εργασίες μας. Ωστόσο τοποθετήθηκαν σε κάποια δωμάτια καινούργια ρούτερ αλλά όχι σε όλα. Μπάζουν όλες οι μπαλκονόπορτες από κάτω με αποτέλεσμα τον χειμώνα να παγώνουμε από το κρύο. Τα καλοριφέρ ανάβουνε μια στο τόσο. Όσον αφορά την σίτιση το πρωινό μπορεί να θεωρηθεί και «ανύπαρκτο» ενώ τα υπόλοιπα γεύματα δεν μας εξυπηρετούν τους περισσότερους. Οι ανελκυστήρες χαλάνε αρκετά συχνά και αναγκαζόμαστε να ανεβαίνουμε 10 ορόφους με τα πόδια. Η ηχομόνωση είναι άφαντη και τα στρώματα στα δωμάτια μας είναι απαίσια με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μυϊκά προβλήματα σε όλους μας. Εκτός από όλα αυτά το νερό στα δωμάτια μας δεν είναι πόσιμο».

Μάλιστα, στο επίκεντρο των προβλημάτων βρίσκονται τα κοινόχρηστα πλυντήρια, η σίτιση, η μούχλα στους τοίχους και ο ανύπαρκτος φωτισμένος μέσα αλλά και πέριξ των κτιρίων.

Σύμφωνα , με όσα είπε στην Karfitsa, o πρόεδρος τoυ Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Αρμέν Βασίλη «Το πρόβλημα με τα πλυντήρια είναι πολύ μεγάλο. Αυτή την στιγμή έχουν δωρεάν και κοινόχρηστα πλυντήρια μόνο στις Δ’ εστίες. Στις Α’,Β’,Γ΄ οι φοιτητές καλούνται να πληρώσουν οποιοδήποτε έξοδο αφορά την πλύση των ρούχων τους διότι δεν υπάρχουν πλυντήρια και αν υπάρξει πλυντήριο είναι αποκλειστικό και μόνο έξοδο των φοιτητών. Το φαγητό μας αποτελείτε από μικρές μερίδες και χαμηλή ποιότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εργολάβος θέλει να μειώσει όσο περισσότερο τα έξοδα του και για αυτό έχουν υπάρξει περιπτώσεις φοιτητών όπου έχουν περάσει τα N+2 έτη και δεν τους έχει επιτραπεί η σίτιση ενώ έχουν ακόμη την ιδιότητα του φοιτητή και του υποτρόφου. Ωστόσο με συνεχόμενες κινητοποιήσεις καταφέραμε τα άτομα αυτά να παίρνουν κανονικά την μερίδα τους. Μάλιστα στο παρελθόν στις Δ’ εστίες είχαν κόψει το πρωινό για ένα διάστημα περίπου ενός έτους και καταφέραμε να το διεκδικήσουμε πίσω».

Αναφερόμενος στο λεγόμενα «χαράτσι» , δηλαδή το ενοίκιο που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές στη Φοιτητική Εστία προκειμένου να μείνουν εκεί τόνισε «Οι οικότροφοι με το που μπαίνουν στις εστίες συναντάνε μια κατάσταση όπου αναγκάζονται να πληρώσουν το δεδομένο χαράτσι το οποίο δεν είναι σταθερό. Σε άλλους οικότροφους είναι 30 ευρώ, σε άλλους 60 και σε άλλους 120 ευρώ ενώ έχουμε ακουστεί και ποσά για 200 ευρώ, το οποίο είναι κάτι πραγματικά απαράδεκτο διότι δεν προβλέπετε από πουθενά. Ο Σύλλογος μας έχει καταφέρει όλο το προηγούμενο διάστημα να το αντιπαλέψει, πολλοί φοιτητές μας φέτος κατάφεραν και μπήκαν χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτα».

Δωμάτια χωρίς κρεβάτια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω είναι από δωμάτια στις Α’, εστίες όπου στο παρελθόν οι φοιτητές κλήθηκαν να μείνουν μέσα ενώ το στρώμα από το κρεβάτι ήταν απών και το μοναδικό φως στο δωμάτιο ήταν ένα πορτατίφ. Μάλιστα αποκαρδιωτικό παράδειγμα αποτελεί πως φοιτητής αντίκρισε μπαίνοντας στο δωμάτιο του πως δεν υπάρχει καν κρεβάτι.

Ωστόσο μετά από παρέμβαση του ΣΟΦΕΘ τα συγκεκριμένα περιστατικά λύθηκαν.

«Πέφτουν συνέχεια σοβάδες»

«Διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου μας αποτελεί η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών γιατί πραγματικά μιλάμε για πολύ παλιές φοιτητικές εστίες. Έχουν πολλά χρόνια να γίνουν αντισεισμικοί έλεγχοι και πραγματικά βλέπουμε συνεχώς σοβάδες να πέφτουνε» πρόσθεσε ο πρόεδρος τoυ Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Αρμέν Βασίλη.

«Στέκι» εγκληματικότητας

Φοιτητές από τις Α΄ και Γ’ εστίες έκαναν λόγο πως οι εστίες αποτελούν κέντρο εγκληματικότητας, αναφέροντας πως τα ανύπαρκτα φώτα μέσα και πέριξ των κτιρίων κατά τις βραδινές ώρες καθώς και η έλλειψη απαραίτητης φύλαξης ανοίγουν τον δρόμο για να «φωλιάσει» κάθε κακοποιητικό στοιχείο.

*Να σημειωθεί, πως η Karfitsa προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Πρυτανεία του ΑΠΘ ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

 

ΠΗΓΗ: KARFITSA.GR

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ