Μενού Κλείσιμο

Πορτογαλία: Πρόστιμα σε εταιρείες που ενοχλούν τους εργαζόμενους εκτός ωραρίου

Ένα νέο εργασιακό νόμο για την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι υιοθετεί η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τον νόμο που εγκρίθηκε αυτές τις ημέρες, θα επιβάλλεται πρόστιμο σε εταιρείες που απασχολούν τους εργαζομένους τους με τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα εκτός του ωραρίου εργασίας. Στόχος του νέου πλαισίου αποτελεί η βελτίωση του τομέα εργασίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει digital nomads.

Στο νέο εργασία πλαίσιο, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν πρόστιμο εάν διαταράξουν την ιδιωτικότητα των υπαλλήλων τους, ενώ είναι αναγκασμένες να αποζημιώνουν τους εργαζόμενους για έξοδα που κάνουν στο σπίτι στο πλαίσιο της τηλεργασίας, όπως λογαριασμοί ρεύματος ή ίντερνετ.

Όπως αναφέρουν οι κανόνες, η επικοινωνία προϊσταμένων με τους υπαλλήλους πρέπει να αποφεύγονται εκτός ωραρίου, εκτός και αν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Παράλληλα, οι υπάλληλοι πρέπει να έχουν συνάντηση με τον προϊστάμενό τους προκειμένου να αποφεύγεται η απομόνωσή τους.

Ωστόσο, οι Πορτογάλοι βουλευτές καταψήφισαν το μέτρο που θα έδινε στους εργαζόμενους, όταν είναι εκτός ωραρίου, το δικαίωμα να κλείνουν τα συστήματα επικοινωνίας της δουλειάς τους.

Να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο αφορά και τους ψηφιακούς νομάδες, στους οποίους θέλει να ανοικτεί η Πορτογαλία.  Τα νησιά Μαδέρα δημιούργησαν ένα «χωριό digital nomads» όπου προσφέρονται δωρεάν ίντερνετ και χώροι εργασίας.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ