Μενού Κλείσιμο

Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν.Πιερίας για την παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη διαβήτη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναγνωρίζουν τον Νοέμβριο ως μήνα μήνα ευαισθητοποίησης και ορίζουν την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ). Εορτάζεται από το 1991, αλλά μόλις το Δεκέμβριο του 2006 αναγνωρίστηκε ως επίσημη Διεθνής ημέρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με την έγκριση του ψηφίσματος 61/225. Φέτος, γιορτάζουμε τη 15η επέτειό της από αυτήν την απόφαση. Ο Γαλάζιος κύκλος, το παγκόσμιο σύμβολο ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη, καθιερώνεται επίσης το 2006.
Χρόνια πολλά σε όσους έχουν περίσσια γλύκα! Ο ρόλος των τοπικών Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη συνοψίζεται στην συνεργασία με τους Δήμους και την Αντιπεριφέρεια, τους φορείς υγείας και τις εθελοντικές ομάδες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρόνια αυτή πάθηση, που απασχολεί το 10% του πληθυσμού της Ελλάδος.
Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη του Ν. Πιεριας στοχεύει στην ενδυνάμωση και την στήριξη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη αποσκοπώντας στην βελτιστοποίηση της καθημερινότητάς τους και της διαχείρισης της πάθησή τους. Συγκεκριμένα τις τελευταίες εβδομάδες μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στο σεμινάριο “Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Ατόμων με χρόνιες παθήσεις”, διάρκειας 25 ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την μέσα ΕΣΑμεΑ.
Φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) πραγματοποιει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο” Diabetes Empowerment”  στις 10-11 Νοεμβρίου 2023 στο Ναύπλιο. Ο  Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη του Ν. Πιεριας θα βρίσκεται εκεί!  Το συνέδριο διαρθρώνεται σε παρουσιάσεις και συζητήσεις ανάλογα με τις θεματικές του κάθε workshop, συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τρόποι διεκδίκησης, η χρήση των social media, η συμβολή της τεχνολογίας του ΑΙ και η χρήση των δεδομένων υγείας με σκοπό την διεκδίκηση. Σημαντική κρίνεται η παρουσία δημοσιογράφων με σκοπό την κάλυψη του συνεδρίου και την προβολή των τοποθετήσεων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Φέτος η 14η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην σωστή και ορθή ενημέρωση. Ο σκοπός του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Πιερίας είναι η ενημέρωση και συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιστημονικούς συνεργάτες, πχ Πρωτοβάθμια / Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προκειμένου τα άτομα να λαμβάνουν σωστή αντιμετώπιση και να αποφεύγονται αστοχίες. Σημαντική κρίνεται και η στήριξη του Δήμου Κατερίνης και της Αντιπεριφέρειας σε συνεργασία με πρωτοβάθμιες δομές υγείας όπως το “Κοινωνικό Ιατρείο” ,η “Βοήθεια στο σπίτι”, η “ΤΟΜΜΜΥ” καθώς και δομές δευτεροβάθμιας υγείας, όπως το “Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης” με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και παροχή βοήθειας στο άτομο.
Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Πιερίας ζητά τη στήριξη όλων όσων επιθυμούν να ενημερωθούν και να συνεργαστούν προκειμένου τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη να λαμβάνουν την βοήθεια και αντιμετώπιση που απαιτείται σε όλους τους χώρους με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών, που θα επιβαρύνουν το άτομο σε πολλαπλά επίπεδα.
Στις 14 Νοεμβρίου 2023 όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθεί δράση δωρεάν μετρήσεων σακχάρου στην πλατεία της Ελευθερίας Κατερίνης προκειμένου να ανιχνεύσει ο Σύλλογος σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες δράσης και φορείς υγειονομικού χαρακτήρα περιστατικά ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη που δε το γνωρίζουν.
Με εκτίμηση Για το Δ Σ.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Πιερίας
Σωτηρία Ουσταμπασίδου

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ