Μενού Κλείσιμο

Η τεχνολογία στη μάχη κατά της πανδημίας – Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να παρουσιάσουν ερευνητές του ΑΠΘ συσκευή απολύμανσης του αέρα

Ο Covid 19 θα παραμείνει όπως φαίνεται και το καλοκαίρι. Αποδυναμωμένος από την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία, αλλά θα παραμείνει, υποχρεώνοντας όλους μας, να αλλάξουμε συνήθειες, για την προστασία τη δική μας, αλλά και των γύρω μας.

Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην ανακάλυψη του εμβολίου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα γίνει σύντομα. Παράλληλα με την έρευνα όμως για το εμβόλιο η επιστημονική κοινότητα «τρέχει» μελέτες που θα κάνουν πιο ασφαλή τη διαβίωσή μας μέσω των συσκευών που χρησιμοποιούμε. Μια τέτοια έρευνα, τρέχει το τμήμα Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέρεται έτοιμο να παρουσιάσει μέσα στον Ιούνιο τις τεχνολογίες εκείνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση του αέρα.

«Η επικινδυνότητα είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας. Έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας σε τουρίστες από το εξωτερικό» , λέει  ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ , επικεφαλής  σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξηγεί: «ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας» .

Το μαθηματικό μοντέλο του ΑΠΘ σε συνεργασία   με ιταλικά Πανεπιστήμια, έδειξε ότι, όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού κατά 70%. Η μείωση της μεταδοτικότητας ιού, που ξεκινά από τα μέσα Μαϊου, θα αυξηθεί τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ  από τον Σεπτέμβριο σταδιακά και μέχρι τον Δεκέμβριο η μεταδοτικότητα αυξάνεται. Η αύξηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ηλιοφάνειας και της UVακτινοβολίας συντελούν στη μεταδοτικότητα του ιου.

«Η επικινδυνότητα (το ρίσκο) είναι διαχειρίσιμη αλλά χρειάζεται να έχουμε πολλαπλές γραμμές άμυνας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας και σε τουρίστες από το εξωτερικό», εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η προσαρμογή της τεχνολογίας στα νέα δεδομένα

Τεχνολογία που θα προσαρμοστεί σε μηχάνημα που ήδη κυκλοφορεί για απολύμανση του αέρα από τον κορονοϊό, αναμένεται να είναι στη διάθεση επιχειρήσεων, επαγγελματιών και ιδιωτών τον επόμενο μήνα, «υπόσχεται» το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθ. περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Μέσα από την αποτίμηση της αποδοτικότητας τεχνολογιών που βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από το ιικό φορτίο σε εσωτερικούς χώρους (ιατρεία, υγειονομικές δομές, καταστήματα εστίασης, επαγγελματικούς χώρους, νοσοκομεία, ασανσέρ κ.α.) και με τις κατάλληλες μετρήσεις ο κ. Σαρηγιάννης και η εξειδικευμένη ομάδα του αποσκοπούν στη δημιουργία συσκευής, που θα ενισχύσει την προστασία των πολιτών εντός εσωτερικών χώρων, μπροστά σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα κορονοϊού αλλά και στην έκθεση απέναντι σε άλλους ρυπογόνους παράγοντες.

«Δοκιμάσαμε σε πραγματικό πεδίο, δηλαδή σε ιατρεία, δομές και επαγγελματικούς χώρους που εμπεριέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (αεροζόλ) και ταυτόχρονα δοκιμάσαμε και στο εργαστήριο με τεχνολογίες που είναι άμεσα και ευρέως διαθέσιμες στο εμπόριο ή ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το προσεχές διάστημα» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. «Μια τεχνολογία που φαίνεται να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, βασίζεται σε νανοτεχνολογικές λύσεις όπου η υπεριώδης ακτινοβολία μέσα από μια σειρά διεργασιών και διασπώντας μόρια νερού που υπάρχουν στον αέρα κατορθώνει τελικά να οξειδώσει το πρωτεϊνικό περίβλημα του κορονοϊού»

 Η αποτελεσματικότητα, ο όγκος και η τιμή της νέας συσκευής

Οι μετρήσεις που γίνονται σήμερα στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ αφορούν στο να είναι πρακτικές αυτές οι συσκευές και γι αυτό επεξεργάζονται στοιχεία σχετικά με τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν σε συνάρτηση με τα πιθανά ιικά φορτία των χώρων αυτών προκειμένου να υπολογιστούν οι ανάγκες για απολυμαντική ικανότητα των συσκευών.

Πάντως, οι τιμές σύμφωνα με εκτιμήσεις θα  κυμαίνονται από 300 έως 1.900 ευρώ (ανάλογα με τις ανάγκες των χώρων), ενώ ο όγκος τους δε θα αποτελεί πρόβλημα καθώς μπορεί να είναι και φορητές. Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, σίγουρα δε μπορούν να διασφαλίσουν την απόλυτη προφύλαξη από τον κορονοϊό αλλά θα είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας. Άλλωστε, τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, «ένα μέτρο μόνο δε φτάνει. Αυτό που χρειάζεται είναι υιοθέτηση πολλαπλών γραμμών άμυνας»

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ