Μενού Κλείσιμο

Ευρωβουλευτική ομάδα ΚΚΕ | Κομισιόν: Κάνει την ανήξερη για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της για την Υγεία εν μέσω πανδημίας.

Κομισιόν: Κάνει την ανήξερη για τις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της για την Υγεία εν μέσω πανδημίας.

Άγνοια δηλώνει προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά ο λαός από την επέλαση της πανδημίας, αλλά και για την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών που μετατρέπει το «όπλο» του εμβολίου σε εργαλείο επιβολής αντεργατικών μέτρων.

Στην απάντησή της στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος,  η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ισχυρίζεται ότι «η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει ο κ. βουλευτής» όταν η ΕΕ χαράζει με τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών τη στρατηγική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που λογίζει ως «κόστος» την ενίσχυση της ΠΦΥ, την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, τη θωράκιση των χώρων εργασίας κατά της πανδημίας.

Η Επιτροπή εμπαίζει μάλιστα διαφημίζοντας τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ ως δήθεν συμβολή για «την ενίσχυση τόσο του συστήματος υγείας της όσο και της αντιμετώπισης της πανδημίας». Όμως τα σχετικά κονδύλια διοχετεύονται στην πραγματικότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας για επενδύσεις και μέσω ΣΔΙΤ με στόχο την κερδοφορία τους που οδηγούν στην καταλήστευση των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που πληρώνουν αδρά για τεστ, διαγνωστικές εξέτασεις κι άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Μάλιστα πακτωλός δις δίνεται επίσης για την «πράσινη» και την «ψηφιακή» μετάβαση που καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η απάντηση επιβεβαιώνει μάλιστα ότι ο λαός θα κληθεί για ακόμη μία φορά να πληρώσει αυτές τις χρηματοδοτήσεις με νέα αντεργατικά μέτρα, με την αύξηση της φορολογίας, τα «πράσινα» χαράτσια κλπ, καθώς συνδέει την εκταμίευση των κονδυλίων με αντιλαϊκά «ορόσημα και στόχους» του Ταμείου Ανάκαμψης και του επικείμενου 13ου  κύκλου αξιολόγησης.

Τα μέτρα που ανακυκλώνονται διαρκώς από την κυβέρνηση είναι τα ίδια χρεοκοπημένα μέτρα που έχουν οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποβαθμίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας με νέες περικοπές 279 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Θέτουν μάλιστα ενώ αυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά εκτός εφημερίας το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ένα νοσοκομείο που καλύπτει σοβαρές ανάγκες του παιδικού πληθυσμού, επιστρατεύοντας και διώξεις ενάντια στους εργαζομένους του που αγωνίζονται να το κρατήσουν όρθιο. Αφήνουν έτσι τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας αντί να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση και όρους. Την ίδια ώρα φορτώνουν το κόστος των μέσων προστασίας και των επαναλαμβανόμενων τεστ που θα έπρεπε να είναι δωρεάν στο λαό, μετατρέποντας το αναγκαίο εμβόλιο σε εκβιαστικό μέσο υλοποίησης των αντεργατικών στόχων, με αναστολές εργασίας, απολύσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στέλνει νοσούντες υγειονομικούς να περιθάλπουν ασθενείς, είτε COVID είτε μη COVID, χωρίς να είναι απαραίτητο ούτε καν ράπιντ τεστ, μειώνοντας τις μέρες καραντίνας στις 5 και με σύσταση να πηγαίνουν για δουλειά ακόμα και με «ήπια συμπτώματα».

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που απειλεί με μπλακάουτ τα δημόσια νοσοκομεία, ο λαός κι οι υγειονομικοί χρειάζεται να εντείνουν την πάλη τους με τις επίκαιρες διεκδικήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και της ΠΦΥ, με αποφασιστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια.

 

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004022/2021 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Θέμα:       Αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει σε αναστολή εργασίας, με στέρηση μισθού, ασφαλιστικής κάλυψης και προσμέτρησης υπηρεσίας, υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί, μετατρέποντας το όπλο του εμβολίου σε μέτρο προώθησης αντεργατικών μέτρων και καλλιεργώντας παράλληλα τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Oι εργοδότες σπεύδουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους την «ατομική ευθύνη», απειλώντας με αναστολές, απολύσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις για τα rapid tests.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  1. στο γεγονός ότι, εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, για τη θωράκιση κατά της πανδημίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για την επιτάχυνση του εμβολιασμού με υπεύθυνη και ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού;
  2. στο γεγονός ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση ως «εργαλείο» συγκάλυψης των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας;
  3. στο ότι η υποχρεωτικότητα προωθείται επίσης για την ενίσχυση του «κοινωνικού αυτοματισμού», των απολύσεων, αποδεικνύοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συνολικότερη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την προώθηση της υγείας-εμπόρευμα και των αντεργατικών μέτρων που χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Απάντηση της κ. Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  1. Η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στην ενίσχυση τόσο του συστήματος υγείας της όσο και της αντιμετώπισης της πανδημίας χάρη σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα και πρωτοβουλίες της ΕΕ. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού[1] και το REACT-EU, καθώς και 1,486 δισ. EUR[2] μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας[3], που πρόκειται να εκταμιευθούν με την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων. Στις 27 Οκτωβρίου 2021 το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 71,7 % για την πρώτη δόση και 69,5 % για τη δεύτερη δόση[4] [5], αγγίζοντας σχεδόν τον στόχο του 70 % της ΕΕ. Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει ο κ. βουλευτής.
  2. Ο εμβολιασμός είναι καίριας σημασίας για την προστασία της υγείας των πολιτών και αποτελεί βασικό στοιχείο για την έξοδο από την πανδημία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, με ισχυρή εντολή από τα κράτη μέλη, θέσπισε τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19[6] και εξασφάλισε την πρόσβαση στα εν λόγω εμβόλια μόλις αυτά έγιναν διαθέσιμα. Η Επιτροπή διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στις προσπάθειες των κρατών μελών να επιτύχουν υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικότητας ή μη του εμβολιασμού, εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.
  3. Δεδομένου ότι η πολιτική εμβολιασμού αποτελεί εθνική αρμοδιότητα, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το θέμα αυτό».

 

 

14/01/2022                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ