Μενού Κλείσιμο

Έρευνα: Άτομα με άγχος και κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες

Οι γυναίκες όλων των ηλικιών και οι νεότεροι άνδρες με ορισμένες διαταραχές της διάθεσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν υγειονομικά δεδομένα 40.360 ενηλίκων από τη Μινεσότα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό JAMA Network Open.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε τους ενήλικες σε τρεις ηλικιακές ομάδες ανά φύλο: 20, 40 και 60 ετών. Κάθε συμμετέχων ταξινομήθηκε με βάση το αν έφτασε σε αυτές τις ηλικίες μεταξύ 2005 και 2014. Η μελέτη περιελάμβανε επίσης μια συνεδρία στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν έπειτα σε τέσσερις ομάδες: εκείνοι με άγχος, αυτοί με κατάθλιψη, αυτοί με άγχος και κατάθλιψη και όσοι δεν έπασχαν ούτε από σοβαρό άγχος ούτε από κατάθλιψη.

Οι γυναίκες και στις τρεις ηλικιακές ομάδες και οι άνδρες στα 20 που είχαν είτε κατάθλιψη είτε άγχος και κατάθλιψη διέτρεχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια πάθηση, σε σύγκριση με συμμετέχοντες χωρίς άγχος ή κατάθλιψη. Μερικές από τις 15 χρόνιες παθήσεις που παρατηρήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την υπέρταση, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αρκετά είδη καρκίνων.

«Τείνουμε να θεωρούμε τους νέους ως ζωτικούς και υγιείς. Τείνουμε επίσης να πιστεύουμε ότι οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν μόνο τους ηλικιωμένους. Δυστυχώς, για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική», δήλωσε η Jasmin Wertz, λέκτορας στη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από όλες τις ηλικίες των γυναικών στη μελέτη, οι γυναίκες στα 20 τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες εάν είχαν και άγχος και κατάθλιψη, με πάνω από 61% αύξηση του κινδύνου σε σύγκριση με συμμετέχουσες χωρίς καμία ψυχική διαταραχή.  Από τους άνδρες της μελέτης, εκείνοι με άγχος και κατάθλιψη στην ομάδα ηλικίας 20 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια χρόνια πάθηση, με σχεδόν 72% αύξηση του κινδύνου.

Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν γιατί οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιθανές υποθέσεις. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή από τους άνδρες και περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη. Ορμονικοί, βιολογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Με πληροφορίες από CNN

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ