Μενού Κλείσιμο

Τεράστια πτώση τζίρου στις επιχειρήσεις της Πιερίας – Τι δείχνει έρευνα του Επιμελητηρίου

Έρευνα του Επιμελητηρίου Πιερίας, έρχεται να επιβεβαιώσει και με αριθμούς αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα από το περιβάλλον μας, για τη μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, παρουσίασε χθες το μεσημέρι τα αποτελέσματα της έρευνας, επιβεβαιώνοντας την εικόνα που όλοι λίγο πολύ είχαμε σχηματίσει για την κατάσταση των επιχειρήσεων της Πιερίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε κάποιες των περιπτώσεων, όπως αποτυπώνεται και στην έρευνα, ο τζίρος επιχειρήσεων είναι μηδενικός. Γυμναστήρια, πρακτορεία ταξιδιών και πρακτορεία του ΟΠΑΠ έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση (από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών), που ξεκινά από το 90% και φτάνει ακόμη και το 100% για στα γυμναστήρια.

Στον Εμπορικό κλάδο οι επιχειρήσεις ειδών θέρμανσης, τα κοσμηματοπωλεία και υπόδησης, είναι στην πρώτη τριάδα των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ από πολύ κοντά ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης.

Ανάλογη εικόνα, παρουσιάζει και κλάδος της Μεταποίησης, όπου εκεί στις τρεις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη μείωση του τζίρου, είναι οι επιχειρήσεις προϊόντων Μυδοκαλλιέργειας (100%), κατασκευής ενδυμάτων (87%) και επεξεργασίας ξύλου (76%)

Από τις απαντήσεις του στατιστικού δείγματος των 1.135 επιχειρήσεων της Πιερίας, στο οποίο συμμετέχουν αναλογικά επιχειρήσεις των τριών τμημάτων του Επιμελητηρίου , του Εμπορικού, της Μεταποίησης και των παροχής Υπηρεσιών, προκύπτει ότι:

Πρώτον: Kατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, το 86% των επιχειρήσεων της Πιερίας είχε πτώση του κύκλου εργασιών του, ενώ μόνο το 14% κατάφερε να αποφύγει τη μείωση.

Δεύτερον: Το μεσοσταθμικό ποσοστό της μείωσης του κύκλου εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων της Πιερίας, κατά την εξεταζόμενη περίοδο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, είναι 62%.

Από την έρευνα προκύπτει πως οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων (super market), πανεθνικού δικτύου  δεν παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους στην Πιερία, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εξαιρέθηκαν από την κατηγορία «Τρόφιμα» λόγω του ότι εμφανίζουν χαρακτήρα «πολυκαταστήματος» και όχι αμιγώς «εμπορίας τροφίμων».

Τα στοιχεία της έρευνας, θα αποτελέσουν εργαλείο τεκμηρίωσης των απαιτήσεών μας για να διεκδικήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ παρουσιάζοντας τη μελέτη.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (στη διαδικτυακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων) από το Μάρτιο μέχρι σήμερα η κοινωνία μας μαστίζεται από μία πρωτόγνωρη πανδημία, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν στο μέγιστο βαθμό τη πραγματική οικονομία της χώρας, βυθίζοντάς την ξαφνικά σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ως επιχειρηματική κοινότητα και ενεργά μέλη της κοινωνίας, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη διπλή αυτή κρίση», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ, αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μειώνοντας στο ελάχιστο δυνατόν τις ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και να συμβάλουμε στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το Επιμελητήριο Πιερίας αποφάσισε να καταγράψει, με οικονομικούς όρους και σε τοπικό επίπεδο, το μέγεθος της κρίσης και την έκταση των συνεπειών της σε κάθε οικονομικό τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

 «Ο σκοπός αυτής της καταγραφής είναι όχι μόνο η ακριβής χαρτογράφηση του πεδίου, επί του οποίου θα δοθεί η μάχη της επανεκκίνησης, αλλά και η καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση των παρόντων και μελλοντικών αιτημάτων μας για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ως απαραίτητο αρχικό βήμα αυτής της προσπάθειας, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, θεωρήσαμε  την λεπτομερή αποτύπωση των απωλειών, που προκλήθηκαν από την υποχρεωτική υπολειτουργία σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας, η οποία επιβλήθηκε κατά το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, με τη έκδοση δύο διαδοχικών ΦΕΚ με αριθμό 4829 και 4899 στις 2-11-2020 και 7-11-2020 αντιστοίχως και συνεχίζεται με ηπιότερη μορφή έως και σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε πως η εξεταζόμενη περίοδος περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το σύστημα αγορών εξ’αποστάσεως, το περιβόητο CLICK AWAY.

Καμπανάκι για τις θέσεις εργασίας

Μιλώντας για την επόμενη μέρα και σε σχετική ερώτηση της «ΕΠΤΑ» για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος, αν δεν υπάρξουν γενναίες αποφάσεις. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ, δεν έκρυψε ότι καθημερινά επικοινωνούν επιχειρηματίες οι οποίοι ρωτούν αν μπορούν να κάνουν περικοπές προσωπικού. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή λόγω των αναστολών και της επιδότησης που δίδεται από το κράτος στους εργαζομένους, οι απολύσεις δεν επιτρέπονται. « Αυτό το μέτρο, είτε σαν επιδότηση, είτε μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να διατηρηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου, «ειδάλλως, λόγω τη κατάστασης, πολλές είναι οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις και αυτό θα δημιουργήσει νέα προβλήματα».

Η ταυτότητα της έρευνας

Η διεξαγωγή της έρευνας έγινε τηλεφωνικά, κατά το διάστημα 05-01-2021 έως 22-01-2021, ανάμεσα σε 9.752, από τα 10.795 συνολικά, μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας. Εξαιρέθηκαν οι 1.043 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, οι οποίες κατά το εξεταζόμενο διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου ήταν ανενεργές, λόγω του εποχικού τους χαρακτήρα και της ισχύουσας απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ήδη το Επιμελητήριο έχει αρχίσει την προετοιμασία αντίστοιχης έρευνας, δεδομένου ότι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. «Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Το στατιστικό δείγμα των μελών, σε επίπεδο νομού, είναι 1.135 επιχειρήσεις, σε σύνολο 9.752. Ποσοστό 12%.

Το σημαντικό μέγεθος του δείγματος αποτελεί δικλίδα ασφαλείας για την αξιοπιστία της έρευνας.

Επιπλέον, η σύνθεση αυτού του δείγματος είναι όσο το δυνατόν πιο αναλογική, τόσο σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε τμήματος του Επιμελητηρίου, όσο και  σε σχέση με τον πληθυσμό των τριών δήμων της Πιερίας.

Έτσι το 45% του δείγματος είναι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, το 37% εμπορικές και το 18% μεταποιητικές.

Επίσης από τις 1.135 επιχειρήσεις, οι 700, ποσοστό 62% έχουν έδρα την Κατερίνη. Στο δήμο Δίου-Ολύμπου έχουν την έδρα τους 249 επιχειρήσεις, ποσοστό 22%. Στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού, 186, ποσοστό 16%.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ