Μενού Κλείσιμο

ΑΠΘ: Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τρίτου φύλου

Την δυνατότητα να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος «άλλο» στην κατηγορία φύλο σε αίτηση παρακολούθησης προγράμματος δίνει για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΑΠΘ, στην αίτηση την οποία υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο από τα διάφορα προγράμματα του Κέντρου, στην αίτηση των προσωπικών στοιχείων και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φύλο», εκτός από το «άνδρας» και «γυναίκα», προστέθηκε και η επιλογή «άλλο».

Είναι η πρώτη φορά που μία δομή του ΑΠΘ παρέχει τρίτη δυνατότητα επιλογής φύλου, σύμφωνα με το voria.gr. Εκτός αυτού, αλλαγές προς την ίδια κατεύθυνση έγιναν και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ ο οποίος εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου και στις 19 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Πλέον, στον Κανονισμό αναφέρονται παντού τουλάχιστον και τα δύο φύλα (π.χ. διευθύντρια/ντης, εκπαιδεύτρια/της, φοιτήτριες/τες, μεταπτυχιακές/ούς κ.ο.κ.), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα όπου αναγραφόταν μόνον το αρσενικό.

H πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ, Δήμητρα Κογκίδου, δήλωσε στο voria.gr ότι «Έχουμε δύο θετικά βήματα στο ΑΠΘ προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης.

»Το πρώτο είναι ότι νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ έχει συνταχθεί σε μη σεξιστική γλώσσα και το δεύτερο είναι η δυνατότητα για τρίτη καταχώρηση φύλου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων (Άνδρας, γυναίκα, άλλο). Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά».

«Αν θέλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο και συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο που θα οδεύει προς την κατεύθυνση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί μια γλώσσα που δεν κάνει αποκλεισμούς και σέβεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό παρέχοντας τη δυνατότητα ορατότητας όλων των ταυτοτήτων φύλου» πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ «είναι ουσιαστικά το πρώτο ΦΕΚ (1940/19-4-2022/τ.Β΄) που αφορά το ΑΠΘ και στο οποίο δεν γίνεται γενικευτική χρήση του αρσενικού γένους»

«Τον Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων είχε ζητήσει ο νέος Οργανισμός του Α.Π.Θ να συνταχθεί σε μη σεξιστική γλώσσα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τη Σύγκλητο. Αν εξαιρέσουμε ορισμένα ερευνητικά προγράμματα που κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων δίνεται η δυνατότητα τρίτης καταχώρησης φύλου, σε επίσημα διοικητικά έγγραφα ή στην ιστοσελίδα του ΑΠΘ κυριαρχεί ακόμα η δυαδικότητα των φύλων (άνδρας – γυναίκα) και δεν δίνεται η δυνατότητα έκφρασης της ποικιλομορφίας των ταυτοτήτων, ή μη απάντησης (δεν θα ήθελα να απαντήσω)».

«Ελπίζουμε ότι μετά την έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, αυτά που αναφέρουμε σήμερα να είναι η κανονικότητα στο ΑΠΘ» κατέληξε.

Με πληροφορίες του voria.gr

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ