Μενού Κλείσιμο

Η ζωή με έναν σκύλο που δεν ακούει – Άρθρο της Αντωνίας Νατσιοπούλου

Η ζωή με έναν κουφό σκύλο δεν διαφέρει πολύ από την ζωή με έναν οποιοδήποτε σκύλο, ειδικά εάν κάποιος ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που παίρνουν συμβουλές “εκπαίδευσης” από τον γείτονα και όχι από τους ειδικούς γιατί ο γείτονας “μεγάλωσε με σκυλιά και ξέρει” (σπόντα είναι αυτό, για να είμαστε ξεκάθαροι): απλά δεν “ακούει”.

Υπάρχουν, βέβαια, τρία πολύ βασικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε με έναν κουφό σκύλο: Ασφάλεια, ασφάλεια και ασφάλεια. Όπως και με κάθε σκύλο δηλαδή.

Πρακτικά θα παραθέσω λίγες από τις συμβουλές που μας δίνει ο Becker, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει πάνω από 100 σκύλους με προβλήματα ακοής τα τελευταία είκοσι χρόνια.

  1. Ο κουφός σκύλος δεν μπορεί να ακούσει ένα αυτοκίνητο που έρχεται, ή οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο πλησιάζει, οπότε δεν κυκλοφορεί ελεύθερος παρά μόνο μέσα σε ελεγχόμενο χώρο ή με κολάρο και οδηγό στην βόλτα. 
  2. Ο κουφός σκύλος, όπως και όλοι οι σκύλοι, σας “διαβάζει”. Δεν χρειάζεστε λέξεις αλλά σήματα για όσα θέλετε να κάνει. Έχει αποδειχθεί πως οι “εντολές” είναι το τελευταίο που “ακούν” οι σκύλοι καθώς δίνουν προτεραιότητα στην γλώσσα του σώματος. Γι αυτό η εκπαίδευση είναι επιστήμη. Ξέρετε γιατί ο σκύλος σας ακούει στο “κάτσε”, αλλά όχι πάντα; Γιατί έχει συνδέσει το κάθισμα με κάποια σας κίνηση και όχι με την λέξη. Γι αυτό δεν ακούμε τον γείτονα που “μεγάλωσε με σκυλιά”. Κι εγώ μεγάλωσα με τηλεόραση αλλά δεν ξέρω να τις διορθώνω. Οπότε για κάθε “ρουτίνα” επιλέγετε ένα σήμα με το χέρι σας.
  3. Ο κουφός σκύλος δεν θα σας ακούσει όταν τον φωνάζετε γιατί δεν ξέρετε πού είναι. Οπότε του φοράτε ένα κουδουνάκι στο λαιμό για να τον ακούτε. 
  4. Οι κουφοί σκύλοι πάντα έχουν ένα “βαθύ” πεδίο ήχων το οποίο αντιλαμβάνονται σε συνδυασμό εμ τις δονήσεις. Οπότε όταν κοιμάται και τον πλησιάζετε χρησιμοποιήστε “βαρύ” βήμα ή κουνήστε κάποιο έπιπλο εκεί κοντά. 
  5. Ο κουφός σκύλος ζει σε έναν βουβό κόσμο. Μην ξεχνάμε πως η ακοή είναι η δεύτερη ισχυρότερη αίσθηση του σκύλου (μετά την όσφρηση). Γι αυτό συνδέεται υπερβολικά πολυ΄με τον άνθρωπό του και ψάχνει συνεχώς το βλέμμα του και την μυρωδιά του. 

Deaf dogs can have a wonderful life,» Newstead says. «They can do agility, obedience. They can be therapy dogs. They can do almost anything a hearing dog can do — there’s nothing wrong with them. They’re just a dog that can’t hear.»

Ο κουφός σκύλος εκπαιδεύεται, μπορεί να κάνει agility, μπορεί να γίνει σκύλος θεραπείας. Η ζωή με έναν κουφό σκύλο είναι υπέροχη και γεμάτη εκπλήξεις, όπως ακριβώς και με κάθε σκύλο. 

“Οι εκτροφείς θανατώνουν τα κουφά κουτάβια. Και όσα δεν θανατώνονται καταλήγουν στα κυνοκομεία. Και συνήθως βρίσκουν εκεί τον θάνατο” λέει ο Becker.

Υιοθετώ, δεν αγοράζω. Μέχρι να αδειάσουν τα κλουβιά. 

Αυτή είναι η Τρελλή. Κάποιες φορές την φωνάζω και Χαζούλα γιατί συχνά ορμάει και στην ουρά της. Έτσι όπως την κουνάει όλο χαρά όταν τρώει (γιατί είναι και γουλού) την “πιάνει” με την άκρη του ματιού της και νομίζει πως πλησιάζει άλλος σκύλος.Την φωνάζω και Μπάστακα γιατί όπου και να πάς τσουπ εκεί αυτή να σε κοιτάει όλο χαρά περιμένοντας χάδια. Δεν έχει κανονικό όνομα γιατί δεν ακούει. Οπότε “ακούει” μόνο τρυφεράδες. 

Μένει σε ελεγχόμενο χώρο με παρέα τον Πουνέντε. Έζησε στον δρόμο μέχρι την ηλικία του ενός έτους περίπου και στάθηκε υπερβολικά τυχερή γιατί ήταν σε περιοχή χωρίς ιδιαίτερη κίνηση (ή μας είπαν ψέμματα όταν ζήτησαν την στείρωσή της και ζούσε σε σπίτι – και αυτό πιθανό, μην απορείτε – γιατί όχι μόνο δεν ξαναρώτησαν γι’ αυτήν αλλά δεν μας ξαναμίλησαν κιόλας). Τον Δεκέμβριο του ‘18 ήταν ακόμη μέσα στο κυνοκομείο. Καταδικασμένη να ζει σε ένα κλουβί 4×4, χωρίς ερεθίσματα, χωρίς κοινωνικοποίηση και μέσα στην απόλυτη σιωπή. Δεν θέλω ασυλοποιημένα ζώα στην συνείδησή μου. Έτσι ήρθε στο κτήμα για να γίνει μέρος της παρέας (των 12 εντός και των πέντε εκτός). 

 Κρατάει από Δαλματικό, τα οποία πολύ συχνά έχουν προβλήματα ακοής, όπως και ολική ετεροχρωμία (διαφορετικά χρώματα ματιών. Και τα προβλήματα ακοής και η ολική ετεροχρωμία συναντώνται πλέον πολύ συχνά, ειδικά σε συγκεκριμένες φυλές, ως αποτέλεσμα της κάποτε αυστηρά επιλεκτικής εκτροφής προκειμένου κάποιες φυλές να αποκτήσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (αυστραλιανό τσοπανόσκυλο, δαλματίας, μολοσσοί, χάσκυ και μάλαμουτ).

Φυσικά ψάχνουμε οικογένεια. Το πρόβλημα ακοής δεν την εμποδίζει να αγαπάει, να παίζει, να κάνει χαζομάρες, να χοροπηδάει σαν κατσίκι και να απαιτεί χάδια.Ανταμοιβή σας αυτή η χαρούμενη μαπίτσα που θα στριμώχνεται μονίμως δίπλα σας κοιτώντας σας στα μάτια. Αν την υιοθετήσετε θα πρέπει να την κοιτάζετε συνέχεια στα μάτια. Γιατί δεν έχει όνομα, επειδή δεν μπορεί να το ακούσει. Είναι κοινωνική εκτός από τις ώρες που έχει πιάτο μπροστά της. Αν έχετε άλλα ζώα είναι σημαντικό να τρώει σε χώρο που νιώθει ασφαλής και δεν κινείται άλλο ζώο. 

Αν λείπει μία τρελλή από την ζωή σας, σας έχω αυτήν. Είναι στειρωμένη με το πρόγραμμα του Δήμου, σαφώς θα υιοθετηθεί με την νόμιμη διαδικασία και, σαφώς, για οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί στα θέματα συμπεριφοράς έχουμε πάντα την εξειδικευμένη βοήθεια του εκπαιδευτή και τεχνικού συμπεριφοράς Θωμά Αναστασιάδη, δωρεάν, όπως σε κάθε υιοθεσία μας. 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ