Μενού Κλείσιμο

Στη Διεθνή Εκστρατεία ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου συμμετέχει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας

Δράσεις, εξωστρέφεια και αλληλεγγύη

 

Μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, έχει υιοθετήσει πλέον το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, το οποίο εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, παρέχοντας –στο μέτρο των δυνατοτήτων του- κάθε βοήθεια (ηθική ή υλική) στους καρκινοπαθείς της περιοχής μας, αλλά και στους συγγενείς τους.

 

Το τελευταίο διάστημα οι δράσεις του Συλλόγου στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, επικεντρώνουν (χωρίς να παραμελούν και το υπόλοιπο της αλληλεγγύης) στην ενημέρωση για τις δυνατότητες της πρόληψης και της αναγκαιότητας έγκαιρης διάγνωσης κάθε μορφή της ασθένειας.

 

Φέτος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών συμμετέχοντας ενεργά στην Διεθνή Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου #Makesensecampaign, προγραμματίζει μια σειρά δράσεων προς τον σκοπό αυτό.

 

Η Διεθνής Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κεφαλής και Τραχήλου (European Head and Neck Society, EHNS), κάθε χρόνο την 3η εβδομάδα του Σεπτέμβρη (16 – 20 Σεπτεμβρίου 2019).  

 

Συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία, ήδη έχει προγραμματίσει επιστημονική ημερίδα για τον ΚΚ&Τ, την Τετάρτη (18 Σεπτεμβρίου – 6μμ) στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, ενώ 17 και 18 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν και υπαίθριες δράσεις ευαισθητοποίσης του κοινού, στο κέντρο της πόλης

 

Η ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν οι ειδικότεροι επιστήμονες (γιατροί και ψυχολόγοι), γίνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Εργαστήριο Στοματολογίας του Οδοντιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ..

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, με τη συμμετοχή του στην διεθνή εκστρατεία #Makesensecampaign επικεντρώνει στην Πρόληψη, την πρώιμη διάγνωση και την επιβίωση των ασθενών, ενώ παράλληλα θέλει να αναδείξει τους παράγοντες κινδύνου, αλλά και τη σημασία που έχει η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων και η εγρήγορση των ίδιων των ασθενών. Παράλληλα επιδιώκει με τη συνεργασία της ιατρικής κοινότητας, να τονίσει την ανάγκη της οργανωμένης διεπιστημονικής αντιμετώπισης και να συμβάλει στην βελτίωση των συνθηκών για τους ασθενείς.

 

Με τον όρο Καρκίνος Κεφαλής & Τραχήλου (ΚΚ&Τ), αναφερόμαστε σε κάθε καρκίνο που ανευρίσκεται στην περιοχή της κεφαλής ή του λαιμού, εκτός από τα μάτια, τον εγκέφαλο, τα αυτιά ή τον οισοφάγο και αποτελεί έναν σχετικά συχνό τύπο καρκίνου καθώς η εμφάνισή του στην Ευρώπη, αγγίζει το 5% και είναι ο 7ος συχνότερος καρκίνος. Περίπου 30 είναι οι περιοχές στο Φάρυγγα, το Λάρυγγα, το Θυρεοειδή αδένα και του Στόματος που αναπτύσσονται οι διάφοροι τύποι ΚΚ&Τ.

 

Συναντάται συχνότερα στους άντρες, σε όλες τις ηλικίες, ανάλογα με την αιτία εμφάνισης και παρότι επιφέρει επιβίωση που φτάνει το 80% – 90% αν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια, η θνησιμότητα αυξάνεται καθώς το 60% των ασθενών προσέρχεται στο γιατρό σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Ως κύριοι παράγοντες εμφάνισης ΚΚ&Τ αναγνωρίζονται οι παρακάτω :

-Το κάπνισμα, καθώς τα άτομα που καπνίζουν έχουν έως 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή ΚΚ&Τ σε σχέση με αυτά που δεν καπνίζουν

-Το Αλκοόλ : Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ΚΚ&Τ

-Ο Ιός HPV (Ιός θηλωμάτων του ανθρώπου), ο οποίος αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες εμφάνισης ΚΚ&Τ, (καρκίνος του στοματοφάρυγγα) κυρίως σε άτομα νεώτερης ηλικίας, καθώς μεταδίδεται με το στοματικό σεξ

κακή στοματική υγιεινή, η έκθεση στη UV ακτινοβολία και χημικές ουσίες (Νικέλιο) και η κακή διατροφή αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες

 

Ξεχωριστής σημασίας κεφάλαιο αποτελεί η υποστήριξη της επιβίωσης των ασθενών με ΚΚ&Τ, καθώς οι επιπτώσεις της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης επηρεάζουν τις πιο σημαντικές ανθρώπινες λειτουργίες όπως την προφορική επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση, βασικές ζωτικές λειτουργίες, αναπνοή, πρόσληψη τροφής, ομιλία, επικοινωνία και την εξωτερική εμφάνιση. Η υποστήριξη που χρειάζονται οι ασθενείς με ΚΚ&Τ, απαιτεί μια μακροπρόθεσμη και διεπιστημονική προσέγγιση, καθώς παρά τις θετικές επιδράσεις της θεραπείας, οι περισσότεροι επιζήσαντες, δεν επιστρέφουν πλήρως στην προηγούμενη κατάσταση ευημερίας τους. Ακόμη, οι επιβιώσαντες είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζουν μία σειρά λειτουργικών προβλημάτων, όπως η κόπωση, η μειωμένη φυσική κατάσταση και τα ψυχολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τον τύπο του καρκίνου όπως η δυσλειτουργία της ομιλίας και η δυσκολία στην κατάποση.

 

Η αποκατάσταση των ασθενών με ΚΚ&Τ, αποτελεί μία διαδικασία μεγάλης χρονικής διάρκειας και απαιτεί τη δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων, κατάλληλα στελεχωμένων, με στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση και επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και την εργασία. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι ασθενείς με ΚΚ&Τ, εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και στρες, μετά από συμμετοχή σε προγράμματα φωνητικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε αντίθεση με εκείνους που δεν ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης.

 

Ορισμένα από τα σοβαρά εμπόδια που αναφέρονται τόσο από τους ασθενείς και τους οικείους τους, όσο και από τους γιατρούς, σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ στη χώρα μας  είναι:

-Καθυστερημένη και συχνά λανθασμένη διάγνωση

-Νοσοκομεία που δεν προσφέρουν όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες π.χ. εξειδικευμένη χειρουργική, συστημική θεραπεία, ακτινοθεραπεία, πλαστική χειρουργική, νοσηλευτική, ψυχο-ογκολογική

-Έλλειψη διεπιστημονικής προσέγγισης της νόσου με οργανωμένη και τακτική επαφή μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων που καλύπτουν τους ασθενείς με ΚΚ&Τ

-Μη καλοσχεδιασμένες χειρουργικές επεμβάσεις που δύσκολα μπορούν να αποκατασταθούν στη συνέχεια

-Παντελής έλλειψη πρόνοιας για την αποκατάσταση βλαβών και ψυχο-κοινωνικής αποκατάστασης

-Προβληματική έως αδύνατη επανένταξη στην εργασία  και την κοινωνική ζωή

 

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, ήταν αυτή που έφερε πριν από τρία χρόνια τη Διεθνή Εκστρατεία Ενημέρωσης #Makesensecampaign, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ορίζοντας με τον τρόπο αυτό την αφετηρία στην συνεργασία και συμπόρευση ασθενών και ιατρών με σκοπό την αφύπνιση της πολιτείας και στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου και την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε το κοινό κείμενο θέσεων και προτάσεων, (Λευκή βίβλος) σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με ΚΚ&Τ. 

 

Αλληλεγγύη, δράσεις και εξωστρέφεια

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, ιδρύθηκε το 2003, έχει έδρα την πόλη της Κατερίνης και δραστηριοποιείται σε όλο το Νομό Πιερίας. Προστάτιδα του Συλλόγου είναι η Αγία Αικατερίνη με την οποία ταυτίστηκε και το όνομα του Συλλόγου με την πάροδο του χρόνου. Έχει ως μέλη άτομα που έχουν νοσήσει ή νοσούν από κάποια μορφή  καρκίνου, ενήλικους και παιδιά, τα μέλη των οικογενειών τους, εθελοντές και ευαισθητοποιημένους συνανθρώπους μας. Ο Σύλλογος είναι τακτικό μέλος της ECPC (European Cancer Patient Coalition) και ιδρυτικό μέλος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου)

 Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια, υιοθετώντας μία περισσότερο αισιόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με σκοπό να φέρει το Σύλλογο πιο κοντά στην κοινωνία και να αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης που θα εστιάζουν στην πρόληψη και τις συνθήκες υγιούς διαβίωσης και διατροφής του πληθυσμού, στοχεύοντας στην αλλαγή νοοτροπίας της νέας γενιάς ως απαραίτητο συστατικό για ένα αύριο με «λιγότερο καρκίνο»

 

Οι στόχοι και το Πρόγραμμα Δράσης  2019 – 2020       

Την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά, ο σύλλογος έχει θέσει ως κεντρικό του στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τοπικούς φορείς και παράλληλα την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και των προ-συμπτωματικών ελέγχων ως θεμέλιο λίθο στον αγώνα απέναντι στον καρκίνο. Στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει ως προτεραιότητα και αναλαμβάνει δράση, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων των παιδιών και των εφήβων, σχετικά με τα εξής θέματα:

-Ανάπτυξη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, σχετικά με τη Δωρεά Μυελού των Οστών, σε συνεργασία με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με τη συνδρομή του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης και τοπικών φορέων της πόλης μας.

-Στήριξη άπορων ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, με διανομή τροφίμων για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους  

-Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου

-Δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την αξία της πρόληψης και των τακτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού,

-Προμήθεια υλικών και υποστήριξη του προγράμματος της νοσηλείας  κατ’ οίκον, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κατερίνης

-Υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των μαθητών των Λυκείων της Κατερίνης σχετικά με τον υιό των κονδυλωμάτων (HPV) σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης, την Περιφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ν. Πιερίας.

-Ενέργειες για τη δημιουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Πιερία

-Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε οικογένειες ασθενών σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους στην περιοχή μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τους Γιώργος Καπετανάκη (πρόεδρος), Μαρία Λιόλιου (αντιπρόεδρος), Αρχοντία Τσιόκα (Γ. Γραμματέας), Βασίλη Παπαδόπουλο (Ταμία) και μέλη της Ελένη Καστανάρα, Κατερίνα Γκουργκόλη και Γλυκερία Κουκουλιάτα.Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας στο κτίριο της Π.Ε. Πιερίας (1ος Όροφος, γραφείο 18) 28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 πμ – 12.00 μμ Τηλ. : 23513 51233 Email : skkpierias@gmail.com Website : www.skkp.info Facebook : Σύλλογος Καρκινοπαθών Κατερίνης Πιερίας Twitter : PieriaCancerPatients (@SKKPIERIAS)

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ