Μενού Κλείσιμο

Ποιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις λειτουργούν από Δευτέρα – Άνοιξαν οι ναοί

Επαναλειτούργησαν, μετά από ένα μεγάλο διάστημα σήμερα οι εκκλησίες στη χώρα μας, οι οποίες παρέμεναν κλειστές με απόφαση της πολιτείας και της Ιεράς Συνόδου, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Στους ναούς της Μητρόπολης Κίτρους (τουλάχιστον στην Κατερίνη) ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις μεταξύ των πιστών που παρακολούθησαν εντός του ναού τη Θεία Λειτουργία.

Από τη Δευτέρα, ξεκινά η επαναλειτουργία και σε μια σειρά άλλων επιχειρήσεων (την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις). Έτσι αύριο 18 Μαϊου ανοίγουν εμπορικά κέντρα, ενώ επιστρέφουν σε γκρουπ στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου.

Τι επαναλειτουργεί από Δευτέρα και με ποια μέτρα προστασίας

Ζωολογικά πάρκα – Βοτανικοί κήποι: Απόσταση 2 μέτρων και Ισχυρή σύσταση μάσκας

Αρχαιολογικοί χώροι: Εξωτερικοί χώροι μόνο με απόσταση 2 μέτρων και χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και επισκέπτες

Επιστροφή στα σχολεία για Γυμνάσια και Α’ και Β΄ Λυκείου

Όπως ίσχυσε για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, έτσι και για τους μαθητές των γυμνασίων και της Α’ και Β’ λυκείου η επιστροφή στα σχολεία γίνεται με τα αναγκαία μέτρα προστασίας, που έχουν προβλέψει ΕΟΔΥ και υπουργείο Παιδείας.

Για να περιοριστεί ο συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση μαθητών στο σχολείο, δεν θα πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος. Οι μαθητές θα πηγαίνουν απ’ ευθείας στην αίθουσα του τμήματός τους.

Πλέον, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι δεκαπέντε (15) και η απόσταση μεταξύ μαθητών, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Σύμφωνα με την υπουργό, το 66% των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΓΕΛ θα κάνουν καθημερινά μάθημα και όχι εκ περιτροπής, διότι τα τμήματα αυτά έχουν κάτω από 15 μαθητές και δεν χρειάζεται να γίνει κατάτμηση τμημάτων. Το αντίστοιχο ποσοστό των τμημάτων της Γ’ λυκείου των ΕΠΑΛ είναι 74%.

Σχολαστικός θα είναι ο καθαρισμός, ενώ τα σχολεία έχουν «εξοπλιστεί» με αντισηπτικά. Ως προς τη χρήση μάσκας από τους μαθητές, αυτή είναι προαιρετική στις τάξεις και τα μέσα μεταφοράς των μαθητών.

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια / κέντρα ξένων γλωσσών: 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και οριο 15 μαθητών ανά τμήμα

Δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης: Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα. Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση. Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου 

Εκτός από το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:

-Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

-Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

Μετακινήσεις με ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα εντός συνόρων

Επίσης θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη αλλά και προς Εύβοια. Επίσης, ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50% μέχρι την 31η Μαΐου, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ