Μενού Κλείσιμο

Επαναφέρει το αίτημα επιστροφής των αρχαιολογικών ευρημάτων στο Μακρύγιαλο, ο Φώντας Μπαραλιάκος

Τη μεταφορά των 9000 και πλέον ευρημάτων σπουδαίας ιστορικής, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές στη Βόρεια Πιερία, από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του κτιρίου της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου, αιτείται με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.

Στο κείμενο της επιστολής ο κ. Μπαραλιάκος, αφού επικαλείται την ευαισθησία της Υπουργού για το εν λόγω ζήτημα,  υπογραμμίζει πως αποτελεί μια πάγια και εδραία πεποίθηση τόσο των πολιτών της Πιερίας όσο και δική του. Άλλωστε, το αίτημα μεταφοράς των ευρημάτων είχε αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης των δύο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα, κατατίθενται ως τεκμήρια του αιτήματος στο επιστολικό κείμενο και παραπομπές στα άρθρα 25 του 104/2014 π.δ. (ΦΕΚ 171/Α/2014) και 30 του 4/2018 π.δ. (ΦΕΚ 7/Α/2018), στα οποία ορίζεται ρητά πως οι Περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων είναι υπεύθυνες για την διαχείριση των μνημείων και συλλογών χωρικής τους ευθύνης.

Ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει, ακόμη, πως σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου (Ε.Μ.Α.) διαπίστωσε την λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την αισθητική και κυρίως την ετοιμότητα του κτιρίου της Ε.Μ.Α. Μακρυγιάλου για να στεγάσει ολόκληρη τη συλλογή. Έτσι θα γίνει πράξη η επανένωση των αρχαιολογικών συνόλων της βόρειας Πιερίας καθώς τα κινητά ευρήματα δεν είναι αντικείμενα ανεξάρτητα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο ανήκουν αλλά αποτελούν μαζί με τα ακίνητα μνημεία της περιοχής ένα ενιαίο σύνολο, το οποίο οφείλει η Πολιτεία να διατηρήσει αδιάσπαστο.

Ο βουλευτής Πιερίας, διευκρινίζει πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κάλυψε επαρκώς στο παρελθόν την έλλειψη αυτόνομης περιφερειακής υπηρεσίας στην Πιερία, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην διαφύλαξη της σπουδαίας αυτής πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά πλέον αυτή η ανάγκη έχει πλέον εκλείψει οριστικά.

Κατά συνέπεια, η διαχρονική αξίωση της Βόρειας Πιερίας για την άμεση επιστροφή των ευρημάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου είναι ώρα να υλοποιηθεί με την εντολή εκκίνησης των απαιτούμενων διαδικασιών εκ μέρους της κας Υπουργού. Καταλήγοντας στην επιστολή του ο κ. Μπαραλιάκος, σημειώνει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα βρει συμπαραστάτες και αρωγούς την τοπική κοινωνία και ολόκληρη την Πιερία καθώς και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του νομού.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ