Μενού Κλείσιμο

«Ο Προϋπολογισμός του 2024 επαναβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία»

Φ.Μπαραλιάκος, Ειδικός εισηγητής στην Επιτροπή Οικονομικών 

Ειδικός εισηγητής στην Επιτροπή Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του Έτους 2024 υπήρξε ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής Πιερίας, αναφερόμενος στο Σ/Ν του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, τόνισε πως αυτό επισφραγίζει και επιβραβεύει μια συνετή και συμπαγή δημοσιονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο. Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος μετά από 13 έτη που καταρτίζεται με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα, εξέλιξη που επιτρέπει ακόμα υψηλότερη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων, ως αντιστάθμισμα σε γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και ανακούφιση σε πληθωριστικές πιέσεις. 

«Οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμούν πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να διαμορφωθεί σε 4,1% για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαραλιάκος, για να συνεχίσει επισημαίνοντας πως « οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024»

Ο κρατικός προϋπολογισμός, υπογράμμισε ο Βουλευτής Πιερίας, σκιαγραφείται σε συγκεκριμένους άξονες όπως η μείωση φόρων, η ενίσχυση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, η έμπρακτη στήριξη σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Περιλαμβάνει, όμως, και την αποκατάσταση των υποδοµών και των ζηµιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, την έμφαση στη νέα γενιά, την στοχευμένη επιδοματική πολιτική για τους αληθινά ευάλωτους συμπολίτες μας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με 11 πρωτοβουλίες και την προτεραιότητα στην Παιδεία και την Υγεία. 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις πρόνοιες και τους στόχους του νέου προϋπολογισμού για το 2024 για το δημόσιο χρέος ο κ. Μπαραλιάκος δήλωσε πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά αποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Μετά την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2022, ακολούθησε η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του GLF ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νομική διαδικασία με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την περαιτέρω πρόωρη αποπληρωμή δανείων, που λήγουν το 2024 και το 2025, έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ετών 2023 και 2024 παραμένει εντός των εκτιμήσεων ενισχύοντας την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας προς τη διεθνή κοινότητα και τους οίκους αξιολόγησης.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής Πιερίας επανήλθε στις  μεγάλες προκλήσεις της εποχής αλλά και στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας που από το 2019 και εντεύθεν έχει πραγματοποιήσει άλματα. Στην κατακλείδα του λόγου του εμφατικά σημείωσε: «Η υπεραπόδοση της οικονομίας δεν αποτελεί για εμάς σάλπισμα παροχολογίας. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τους κόπους των Ελλήνων πολιτών ούτε να ναρκοθετήσουμε το μέλλον των επερχόμενων γενεών στο βωμό πρόσκαιρων μικροκομματικών κερδών. Ο νέος Προϋπολογισμός επαναβεβαιώνει ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ισχυρή, εύρωστη και ανθεκτική οικονομία, η οποία ατενίζει το μέλλον με προοπτική και αισιοδοξία. Είναι καρπός της συνέπειας στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, του οράματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ακαταπόνητων προσπαθειών της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και του οικονομικού επιτελείου» 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ