Μενού Κλείσιμο

Αποκλειστική συνέντευξη του υφ. Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστου Δήμα στην ΕΠΤΑ: Στρατηγική προτεραιότητα η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Ν. Ζαμαντζά

Στόχος μας είναι να επαναπατρίσουμε πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΕΠΤΑ» ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας. Ο κ. Χρήστος Δήμας, υπογραμμίζει πως η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, αφού όπως υποστηρίζει «με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επενδύει στην έρευνα, απλοποιεί διαδικασίες και κυρίως δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη αυτοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση νέων ιδεών στην τεχνολογία. Αυτό υποστηρίζει ο Χρίστος Δήμας, ο οποίος τα τελευταία (σχεδόν) 2,5 χρόνια, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, έχει επωμιστεί έναν κρίσιμο τομέα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων –και καλά αμειβόμενων όπως πολλές φορές επαναλαμβάνει- θέσεων εργασίας.

Η στόχευση και κυρίως τα «εργαλεία» μέσα από τα οποία η Έρευνα και η Καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικότερο ρόλο, αποτελούν τον πυρήνα της συζήτησης με τον υφυπουργό, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ο στόχος είναι το σύνολο των πολιτών μέρα με την ημέρα να συνειδητοποιεί πως τα πράγματα καλυτερεύουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η συνέντευξη

ΕΠΤΑ: Έχετε την ευθύνη ενός κυβερνητικού τομέα, ιδιαίτερα κρίσιμου. Είναι γεγονός ότι σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες η Ελλάδα, δεν έχει προχωρήσει όσο θα θέλαμε. Η καθυστέρηση οφείλεται μόνο στην «απροθυμία» μεγαλύτερης χρηματοδότησης ή και απλοποίησης διαδικασιών;

Χρ. Δήμας: Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σύμφωνα µε πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ευρωπαϊκός Δείκτης Καινοτομίας – EIS), το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 χώρες µε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της καινοτομίας. Αναμφίβολα αυτό δείχνει πως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα και την καινοτομία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτουμε σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό και ταλαντούχους επιχειρηματίες που μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί άρα οφείλουμε να τους αξιοποιήσουμε και να τους εφοδιάσουμε µε τις κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο.

Ε.: Ποιες πολιτικές έχει εισάγει η κυβέρνηση για την απλοποίηση των κινήτρων, όσων θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και την τεχνολογία; Οι νέες πολιτικές συνδυάζονται και με αύξηση και του προϋπολογισμού για την προώθηση των νέων τεχνολογιών;

Χρ.Δ.: Ένας από τους κεντρικούς στόχους που έχουμε θέσει είναι η αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D), καθώς η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα στην 16η θέση από τα κράτη µέλη της Ε.Ε, όσον αφορά τις δαπάνες. Ενώ όμως οι δημόσιες δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) είναι στον µέσο όρο των κρατών µελών του Ο.Ο.Σ.Α., εκεί που πρέπει να βελτιώσουμε την επίδοση µας είναι στις επενδύσεις που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Για τον λόγο αυτό, από την 1/9/2020, αυξήσαμε το ποσοστό της υπερέκπτωσης των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ε&Α και από το 130% που ήταν πριν, το ανεβάσαμε στο 200%. Μόνο από αυτή τη ρύθμιση υπολογίζουμε πως οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια θα αυξηθούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονες µας.

Σημαντικός αριθμός εταιρειών από την εγχώρια αγορά, αλλά και νέες επενδύσεις από τον χώρο της έρευνας και καινοτομίας έχουν εκμεταλλευτεί την παραπάνω διάταξη και σε συνδυασμό µε την ύπαρξη ευνοϊκότερου και φιλικότερου επιχειρηματικού κλίματος (φορολογία, ψηφιακός µμετασχηματισμός, επίσπευση\ απλούστευση διαδικασιών) έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης: Microsoft,  EY,  Applied Materials,  Pfizer, Cisco, Amazon, Volkswagen κ.α. βρίσκονται πλέον εδώ και µε αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, µε ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνολική αναβάθμιση της χώρας. 

Επιπροσθέτως, μέσω του Elevate Greece υλοποιούνται δράσεις που έχουν στόχο να τονώσουν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και είναι ήδη σε ισχύ όπως τα φορολογικά κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), τα δικαιώματα προαίρεσης µμετοχών (stock-options) και προγράμματα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece. Παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί και κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα που προάγουν τη συνεργασία µε το δίκτυο των Επίσημων Υποστηρικτών του Elevate Greece, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδυσης στο ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας, μέσω πολλαπλών κινήτρων και στοχευμένων πολιτικών δράσεων.

Ε.: Μια από τις κυτίδες έρευνας και ανάπτυξης των τεχνολογιών, είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ακόμη και την περίοδο της πανδημίας, είδαμε σημαντικά και πρωτοποριακά πράγματα να συμβαίνουν. Εμπλέκεται σε κάποιο σημείο το υπουργείο σας για την στήριξη αυτών των ερευνών;

Χρ.Δ.: Εκτός από τα Πανεπιστήμια, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και των τεχνολογιών αιχμής διαδραματίζουν και τα Ερευνητικά Κέντρα.

Η αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας µε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα είναι βασική μας προτεραιότητα. Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιες από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση:

-θεσµοθέτηση νέου πλαισίου για τις εταιρείες – Τεχνοβλαστούς. Προωθούµε ένα νέο θεσµικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτοµίας µέσω των εταιρειών των ερευνητικών κέντρων ή των πανεπιστηµιακών (Spin Off). Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται ποιες είναι οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί, ποιο είναι το αντικείµενό τους, πώς τους εκχωρείται η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, ποια είναι η διαδικασία ίδρυσής τους, πώς συµµετέχουν οι ερευνητές και ποια η σχέση ερευνητή µε τον ερευνητικό φορέα.

-Επίσης, για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη χώρα µία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας. Πρόκειται για µία σημαντική πρωτοβουλία που αφορά το σύνολο της επιστημονικής -ερευνητικής κοινότητας της χώρας, καθώς προοράμε στη χρηματοδότηση της ωρίμανσης και ανάπτυξης του οικοσυστήματος Μεταφοράς Τεχνολογίας µε χρηµατοδότηση ύψους 15 εκ. ευρώ. Στόχος της δράσης είναι να µπορούν να αξιοποιηθούν µε τον πιο αποδοτικό τρόπο τα αποτελέσµατα της εγχώριας παραγόµενης έρευνας από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήµια.

-Επιπλέον, συστήνονται 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την υποστήριξη της καινοτοµίας και µεταφορά τεχνολογίας, συνολικής δαπάνης περίπου 22 εκατ. ευρώ. Τα «Κέντρα Ικανοτήτων» αποτελούν µια εξαιρετικής σηµασίας δράση, η οποία αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσµατος µεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευµένων υπηρεσιών καινοτοµίας και µεταφοράς τεχνολογίας σε µία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση που θα προκύψει από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Οι πόροι του Ταμείου θα αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό εργαλείο προκειμένου να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα μας στον χώρο έρευνας και καινοτομίας. Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και τομές υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ε.: Το απλοϊκό ερώτημα, που πιθανότατα θα το έχετε ακούσει και εσείς, είναι «γιατί οι άλλοι και όχι κι εμείς». Γιατί Έλληνες οι οποίοι σπούδασαν στην Ελλάδα, πήγαν σε Ελληνικά σχολεία, κατάφεραν να υλοποιήσουν σημαντικές ιδέες στο εξωτερικό και όχι στη χώρα τους.

Χρ.Δ.: Θέλουμε οι Έλληνες να ξέρουν πως έχουν την δυνατότητα να προκόψουν εντός της πατρίδας και να καλύπτουν τις επαγγελματικές τους προσδοκίες στην Ελλάδα. Συνεπώς, προφανώς και είναι στόχος να επαναπατρίσουμε πολλούς από τους συμπατριώτες μας που έφυγαν, ειδικά τα χρόνια της κρίσης. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αν θέλουμε να κρατήσουμε στην πατρίδα μας τα επιχειρηματικά και επιστημονικά ταλέντα που διαθέτουμε και να προσελκύσουμε τους Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αυτές ακριβώς τις θέσεις πρέπει να προσφέρουμε.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίον πρέπει να στηρίξουµε ακόµα περισσότερο την καινοτόµο επιχειρηµατικότητα είναι διότι συνεισφέρει στο να µη µείνουµε πίσω στις παγκόσµιες εξελίξεις. Για αυτό τον λόγο δηµιουργούµε σηµαντικά έργα υποδοµών που συνδέονται άµεσα µε την καινοτοµία όπως η πρώτη πολιτεία καινοτοµίας στη ΧΡΩΠΕΙ αλλά και το τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης Thess Intec τα οποία θεωρούµε πως θα βάλουν την Ελλάδα για τα καλά στον χάρτη της παγκόσµιας καινοτοµίας και θα δημιουργήσουνε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Για την ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας στην Αττική, αξιοποιούμε ένα εγκαταλελειμμένο -επί πολλές δεκαετίες- ακίνητο, έκτασης 17.893 τ.μ, επί της οδού Πειραιώς και πιο συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Στη θέση αυτή θα αναπτυχθεί ένας φυσικός χώρος καινοτομίας που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία, φιλοξενώντας τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους.

To ΤhessINTEC είναι ένα επίσης πολύ φιλόδοξο εγχείρημα για την έρευνα, την καινοτομία και την Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα επιδίωξή μας είναι, σε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, προσελκύοντας μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή, τεχνοβλαστούς από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας. Όπως καταλαβαίνεται η ολοκλήρωση του, αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε Τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Ε.: Είστε νέος σε ηλικία, αλλά όχι και τόσο νέος στην πολιτική. Μετά από 10 και πλέον χρόνια ενασχόλησης με την κεντρική πολιτική σκηνή και έχοντας ζήσει μια «άγρια περίοδο», τι είναι αυτό που σας κάνει να αισιοδοξείτε πως έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω μας; (και αν ναι, ποια στοιχεία είναι αυτά που σας κάνουν να αισιοδοξείτε)

Χρ.Δ.: Είμαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λιγότερο από μια δεκαετία και προφανώς σε μία δύσκολη περίοδο από πολιτική, οικονομική και κοινωνική σκοπιά οφείλει κανείς να είναι υπεύθυνος, με τα πόδια προσγειωμένα στην γη και να αναζητάει ρεαλιστικές λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Είμαι αισιόδοξος γιατί η Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια, παρά την πανδημία, το μεταναστευτικό, τις δύσκολες διαφορές με την Τουρκία, καταφέραμε να μείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Μειώσαμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, περιορίσαμε τη γραφειοκρατία, δημιουργήσαμε ένα περισσότερο ψηφιακό κράτος, ένα καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον, φέραμε συμφωνίες που ενισχύουν την θέση της χώρας (Αίγυπτος, Ιταλία, Γαλλία) και αυξήσαμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων. Η Ελλάδα θα λάβει επίσης 32 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια, πέρα από τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού. Μπορούμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, οι οποίοι θα υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ναι, είμαι αισιόδοξος πως η χώρα μας αφήνει πίσω την δεκαετή κρίση που διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία μας και κοιτάζουμε πλέον το αύριο με αυτοπεποίθηση. Ο στόχος είναι το σύνολο των πολιτών μέρα με την ημέρα να συνειδητοποιεί πως τα πράγματα καλυτερεύουν τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ε.: Η κυβέρνηση συμπλήρωσε 2,5 χρόνια. Αυτό που προβάλει ως επίτευγμα, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Αρκεί αυτό να για να βγούμε από τα δύσκολα, χωρίς δομικές αλλαγές στο κράτος;

Χρ.Δ.: Η επανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας είναι καθοριστική για την επίτευξη του συνόλου των εθνικών μας στόχων. Οι μέχρι τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του Κορωναιού, η αδιάλειπτη υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές, στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χρόνια ισχυρής ανάκαμψης. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις τους να καταρρίπτουν το ένα χαμηλό ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και όλα αυτά να συμβαίνουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα περισσότερο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα. Ναι μεν βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το μαρτυρούν οι επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας από εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε ώστε να βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Ε.: Ως βουλευτής «επαρχίας», αισθάνεστε ότι κάποια πράγματα έχουν επίκεντρο μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την πρωτεύουσα; Πώς μπορεί η περιφέρεια να επιταχύνει τον βηματισμό της και κυρίως αυτό που λέμε «κέντρο» είναι πρόθυμο να εκχωρήσει κάτι από τα κεκτημένα του;

Χρ.Δ.: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τα αστικά κέντρα, αλλά το σύνολο της επικράτειας. Για παράδειγμα στον χώρο της καινοτομίας, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω της Περιφέρειας, που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μπορεί κανείς να εντοπίσει συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνικών Δήμων που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν ένα δυναμικό τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις και έχει δημιουργήσει νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Τρικκαίων. Επίσης η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, υλοποιεί ένα πολύ σημαντικό πλέγμα δράσεων που στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη σε συγκεκριμένους θεματικούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην αγροδιατροφή και την αποτελεσματικότερη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την έρευνα και την καινοτομία. Επιπλέον, μελετάμε στοχευμένες πολιτικές μέσω του Elevate Greece προκειμένου να ενισχύσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα παρατηρούμε να πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως στον τουρισμό, σε υποδομές (οδικά δίκτυα), στην ενέργεια, την τεχνολογία κ.α. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επένδυσή εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, ή το Κέντρο έρευνας και τεχνολογίας που δημιούργησε η γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer στα Γιάννενα. Πρόκειται για επενδύσεις που αναβαθμίζουν όχι μόνο τις δυο αυτές περιοχές αλλά γενικότερα την Ελλάδα και «γεννούν» πολλές νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει και στον τόπο μου, την Κορινθία, όπου πρόσφατα επισκεφτήκαμε με τον Πρωθυπουργό το νέο, υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκο πάρκο στο Στεφάνι. Κλείνοντας, μια επίσης πολύ σημαντική επένδυση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λέχαιο Κορινθίας με την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας. Την επένδυση ετοιμάζουν από κοινού η Ελληνική εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και η αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ