Μενού Κλείσιμο

Συνέντευξη | Μπάμπης Στόκας 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου «Νότες στη σκιά του Ολύμπου» – Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟΚΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΤΑ

Ορχήστρα & Μικτή Χορωδία Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

 

Έρχεται μια αξέχαστη μουσική εκδήλωση που θα ανατινάξει τις αισθήσεις σας!

 

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, σε συνεργασία με την ανεπανάληπτη Ελένη Τσαλιγοπούλου & τον εκπληκτικό Μπάμπη Στόκα, σας προσκαλεί σε μια μοναδική μουσική εμπειρία, στα πλαίσια του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 21:00! Με τη συνύπαρξη 30 ταλαντούχων μουσικών και μιας εκπληκτικής χορωδίας από 200 παιδιά, αυτή η εκδήλωση θα σας ταξιδέψει σε έναν κόσμο που συναντιούνται η κλασική και η σύγχρονη μουσική.

Το μαγευτικό αρχαίο θέατρο του Δίου θα φιλοξενήσει αυτό το μουσικό θέαμα, προσφέροντας μια μοναδική ατμόσφαιρα και αισθητική που θα εντυπωσιάσει και θα σας συναρπάσει.

 

Εισιτήρια: Viva.gr & Σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Ολύμπου

 

Συνέντευξη | Ηρώ Τζημίκα

 

κ. Στόκα έρχεστε στην Κατερίνη για μία μοναδική συναυλία με το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης στα πλαίσια του 52ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Τι θα μας παρουσιάσετε εκεί παρέα με την ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου;

Μαζί με τα παιδιά του μουσικού σχολείου, αυτή την τρομερή ορχήστρα, θα τραγουδήσουμε πολλά τραγούδια, δικά μου, φίλων κτλ. Θα είναι μία ωραία βραδιά μαζί με τη φίλη μου την Ελένη Τσαλιγοπούλου.

 

Θα σας πάω αρκετά παλιά τώρα και θα σας ρωτήσω, πώς γνωριστήκατε με την κα. Τσαλιγοπούλου…

Είναι πολλά τα χρόνια, ναι. Επακριβώς δεν θυμάμαι, αλλά η πρώτη μας συνάντηση ήταν στη Θεσσαλονίκη, ίσως στον Μύλο!

 

Θα έχετε μία πολύ ωραία σύμπραξη επί σκηνής και θα ήθελα και τη γνώμη σας όσον αφορά τους συνεργάτες σας. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν κι αν οι φιλίες μπορούν να κρατηθούν στον χώρο αυτό μετά από τόσα χρόνια…

 

Κοίταξε, αυτό έχει να κάνει και με εσένα τον ίδιο. Προσωπικά, με όσους ανθρώπους έχω συνεργαστεί, με το 95% αυτών είμαστε φίλοι. Υπάρχει κι ένα 5% για κάποιους λόγους δεν λειτουργεί. Πολλές φορές κάτι δεν πάει καλά, δεν γίνεται συνεργασία. Οι συνεργασίες και οι φιλίες είναι το no1. Ο κόσμος το νιώθει αυτό κι όταν βλέπει πάνω στη σκηνή δύο ανθρώπους που περνάνε καλά εκεί κι είναι φίλοι, το λαμβάνει.

 

Κατερίνη, λοιπόν. Έχετε έρθει πολλές φορές, σας αρέσει η πόλη μας; Έχει τύχει να καθίσετε και να γυρίσετε τον Νομό Πιερίας;

Φυσικά και έχω έρθει αρκετές φορές, έχω και φίλους στην πόλη και κάθε φορά που περνάω, σταματάω σίγουρα για να τους δω και να περάσω λίγο χρόνο μαζί τους. Υπάρχει μία σχέση ετών και είμαι πολύ τυχερός που έχω φίλους παντού! Δυστυχώς λόγω δουλειάς το καλοκαίρι δεν προλαβαίνω να κάτσω αρκετά σε μία πόλη, γιατί όλη την ώρα είμαστε στο δρόμο. Σίγουρα όμως ο Όλυμπος είναι το κάτι άλλο!

 

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, συναυλιών, επιτυχιών, δισκογραφίας, ποιο είναι αυτό που σας κρατάει για το επόμενο βήμα; Εννοώντας ότι τα έχετε κάνει όλα! (γέλια)

Να κάνεις όσο πιο τίμια τη ζωή σου και να κοιμάσαι το βράδυ σαν πουλάκι! (γέλια) Δεν είναι δύσκολο, είναι πολύ εύκολο. Ο καθένας κουμαντάρει τη ζωή του πάλι στο 95% όπως θέλει αυτός. Σίγουρα θα αδικήσεις και κάποιον ή οτιδήποτε, αλλά υπάρχει και το συγγνώμη. Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους και στις ανθρώπινες σχέσεις. Μου αρέσουν οι ομάδες, να έχω φίλους γύρω μου και να παίζω μουσική με αυτούς. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου αυτό. Μόνος σου είσαι όταν θα γράψεις ένα τραγούδι. Μετά θα έρθουν οι άνθρωποι που θα παίξουν μαζί σου και θα το κάνουν καλύτερο αυτό το τραγούδι. Κι αυτό γίνεται ως επι το πλείστον όταν αυτοί οι άνθρωποι σε αγαπάνε και τους αγαπάς.

 

Μου αρέσει η προσέγγισή σας και θα ήθελα να ρωτήσω πώς βλέπετε το κοινό εν έτει 2023 και τη σχέση σας μαζί του, λόγω κι όλων αυτών που περάσαμε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το καλοκαίρι βλέπω ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει αρκετά και έρχεται στις συναυλίες. Το ευχαριστιέται/ Μέχρι πέρσι δεν μπορούσα να στο πω αυτό, ούτε καν για εμάς τους ίδιους. Εμείς τραβήξαμε κι ένα λούκι απομόνωσης. Η τέχνη για κάποιο λόγο ενοχλούσε. Παρόλα αυτά ο κόσμος έχει χαλαρώσει, το ευχαριστιέται και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι. Η τέχνη είναι σαν το ασανσέρ ανυψώνει και κατεβάζει. Η τέχνη πάντα έκανε καλύτερους τους ανθρώπους. Ένα τραγούδι που είναι αληθινό, είναι σαν να το έχεις γράψει εσύ, απλά επειδή δεν μπορείς εσύ, το έχει κάνει κάποιος άλλος για εσένα. Γι’ αυτό μετά από τόσα χρόνια βλέπεις ότι σε αγαπάει και σε στηρίζει ο κόσμος. Γιατί κάποια στιγμή στο παρελθόν είχε τραγουδήσει κάτι δικό σου, το συνδύασε με κάποιο προσωπικό του βίωμα και ταίριαζε εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι η τέχνη κι είναι μπροστά από εμάς!

 

Αφού μου αναφέρατε τα τραγούδια, ας μιλήσουμε και για τον τελευταίο δίσκο σας που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen και πριν μερικές μέρες είδαμε και το video clip από το single «καλός και κακός καιρός».

Κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες, μετά από σχεδόν 12 χρόνια, ο καινούργιος προσωπικός μου δίσκος «Κι έρχεται η αγάπη ξανά». Το «καλός και κακός καιρός» είναι ένα ποίημα του Καβάφη που μελοποίησα και ο δίσκος περιέχει άλλα 10 καινούργια τραγούδια. Είναι αυτό που συζητάμε τόση ώρα ότι όντως έρχεται η αγάπη ξανά.

 

Μετά από τόσα τραγούδια τα οποία έγιναν επιτυχίες, πώς επιλέγετε τα τραγούδια για να εμπλουτίσουν έναν δίσκο;

Με έναν μαγικό τρόπο ξέρεις ποια τραγούδια θα μπούμε μέσα στον δίσκο και θα «πάνε». Χωρίς να είναι τελείως μοιρολατρικό αυτό που θα πω, πάντα γίνεται αυτό που πρέπει να γίνει. Κάπως συμβαίνει. Το βασικό ζήτημα είναι να ικανοποιείσαι εσύ ο ίδιος για αρχή, γιατί τον κόσμο δεν μπορείς να ξέρεις τι τον ικανοποιεί. Άμα ψάξεις τι ικανοποιεί τον κόσμο, θα χάσεις αυτό που ικανοποιεί εσένα οπότε θα γίνει ένα «μπάχαλο». Οπότε υπάρχει αυτός ο κύκλος των πραγμάτων!

 

Ποιος στίχος θα ήταν αυτός που στην παρούσα φάση μπορείτε να πείτε ότι ταυτίζεστε;

Δεν είναι δικός μου, αλλά το έχω πει εγώ το τραγούδι, το έχω μελοποιήσει εγώ, το τραγούδι το Άλκη Αλκαίου «Υπνόσακος», που λέει «το σκοτάδι του ενός, δύο μαζί το κάνουν φως». Αυτό είναι το κόλπο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι μόνοι μας δεν είμαστε τίποτα.

 

Τι άλλο να περιμένουμε μέσα στο καλοκαίρι από εσάς κι εάν μπορέσετε να μου πείτε μία ωραία ανάμνηση από κάποια συναυλία σας…

Πολλές συναυλίες και μόνος αλλά και με τους Πυξ Λαξ. Είμαι στους δρόμους, μου αρέσει πολύ και μου είχε λείψει! Στην Κατερίνη πάλι όταν είχαμε έρθει με τους Πυξ Λαξ που είχαμε αναβάλλει τη συναυλία 4 φορές λόγω βροχής. Τότε μας λέγανε και «Πλιτς Πλατς» γι’ αυτό τον λόγο οι ντόπιοι! (γέλια)

 

 

 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ