Μενού Κλείσιμο

Το νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα – Άρθρο της Έλενας Κ. Παπακώστα

 Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1979 και μέσω των μουσείων του προάγει τις εικαστικές τέχνες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας δημιουργήθηκε, για να φιλοξενήσει την προσωπική συλλογή τέχνης των ιδρυτών του, που αποτελείται από 180 έργα, γλυπτά και αντικείμενα σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης.

 Το Μουσείο αποτελείται από δύο κτίρια, το διατηρητέο μεταπολεμικό κτίριο, μέσω του οποίου γίνεται η είσοδος στο μουσείο και το σύγχρονο κτίριο, σεβόμενο την αρχιτεκτονική του παλαιού, με πρόσοψη από πλάκες πωρόλιθου και γραμμικά ανοίγματα. Στο εσωτερικό υπάρχει ενιαία αντίληψη του χώρου, ενώ κυριαρχεί η μορφή της επιβλητικής σκάλας, εκατέρωθεν της οποίας διαρθρώνονται οι χώροι του μουσείου. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει γίνει ειδική διαμόρφωση της περιοχής γύρω από το μουσείο που περιλαμβάνει την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και την πλατεία.

 Στους πρώτους δύο ορόφους του μουσείου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τα έργα των Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Edgar Degas, Pablo Picasso, Henri de Toulouse-Lautrec, Amedeo Modigliani, Georges Braque, Joan Miró, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Fernand Léger, Jackson Pollock, Francis Bacon, Alberto Giacometti, Marc Chagall, Jean Hélion, Hans Arp, Ben Nicholson, Barbara Hepworth, César, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle, Balthus, Giorgio de Chirico και πολλών άλλων. Στον τρίτο και τέταρτο όροφο, φιλοξενούνται Έλληνες καλλιτέχνες, μοντέρνοι και σύγχρονοι, όπως ο Τσαρούχης, ο Μόραλης, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Μπουζιάνης, ο Φασιανός, ο Παρθένης κ.ά.

 Το νέο  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή βρίσκεται στην  οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι και αποτελεί  δώρο για ολόκληρη τη χώρα. Εκτός από τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, στο χώρο του μουσείου λαμβάνουν χώρα ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις για μικρούς και για μεγάλους. Αδιαμφισβήτητα είναι ένας χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε, τόσο για την τέχνη, όσο και για την αρχιτεκτονική του.

Έλενα Κ. Παπακώστα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ