Μενού Κλείσιμο

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων σε εικονική αναπαράσταση

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΔΕΘ υπό την αιγίδα του Film Office της ΠΚΜ

 

Μια εικονική αναπαράσταση του διάσημου Μηχανισμού των Αντικυθήρων (“Virtual Antikythera Mechanism”) παρουσιάστηκε χθες, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, υπό την αιγίδα του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η παρουσίαση έγινε στον ειδικό χώρο ομιλιών στο Περίπτερο 14 της ΔΕΘ, από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου «Τεχνολογίες Συστημάτων Υπολογιστών και Δικτύων» («Computer and Network Systems Technologies», CNST-Lab) του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με εισηγητές τον καθηγητή Μάνο Ρουμελιώτη και τον υποψήφιο διδάκτορα Λευτέρη Αναστασοβίτη.

Ποιος είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων; Τι υπολόγιζε; Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνά του; Τι προσφέρει το “Virtual Museum for the Antikythera Mechanism”; Μπορούν τα serious games να βοηθήσουν στην κατανόηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς; Ποια είναι η επίδραση της εικονικής πραγματικότητας στην ερμηνεία και την κατανόηση του πρώτου ανθρώπινου υπολογιστή; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχείρησαν οι διοργανωτές να απαντήσουν.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το καινοτόμο επιμορφωτικό πρόγραμμα “VR-Games-Lab: 3D παιχνίδια σοβαρού σκοπού για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση με χρήση της εικονικής πραγματικότητας” από τους εκπαιδευτές του, το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε αρχάριους και μη στο χώρο των τρισδιάστατων γραφικών, της εικονικής πραγματικότητας και των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού (serious games), όπως μουσειολόγους, εκπαιδευτικούς, αρχαιολόγους, διακοσμητές, μηχανικούς, ερευνητές, ιατρούς, φυσικούς, φοιτητές, οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της βιομηχανίας του θεάματος για την καθημερινότητά τους.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος παρουσίασε το νεοσύστατο Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει στη δημιουργική βιομηχανία του κινηματογράφου και των ψηφιακών παιχνιδιών. Το επιμορφωτικό πρόγραμμα VR-Games-Lab υλοποιείται με τη στήριξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αγγίξουν τα εικονικά θραύσματα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και να μελετήσουν την εσωτερική τους δομή στο Εικονικό Μουσείο Virtual Museum for the Antikythera Mechanism, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας υψηλού βαθμού εμβύθισης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ