Μενού Κλείσιμο

Jesus is King του Kanye West: Η αδιάφορη θρησκευτική αναγέννηση του αμφιλεγόμενου hip-hop συμβόλου

Την προηγούμενη Παρασκευή κυκλοφόρησε ένα μουσικό άλμπουμ που περίμενε πως και πως το ένθερμο κοινό της χιπ χοπ μουσικής. Πρόκειται για το 9ο άλμπουμ του Kanye West, του καλλιτέχνη που, χωρίς καμιά υπερβολή, έφερε επανάσταση στο είδος 15 χρόνια πριν με την κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ (The College Dropout). Αν μη τι άλλο θα γινόταν χαμός τη στιγμή που το Jesus is King εμφανιζόταν στις streaming υπηρεσίες και στα ράφια των δισκάδικων. Το κακό με το συγκεκριμένο άλμπουμ, όπως και με το προηγούμενο του, είναι πως ήρθαν σε μια περίοδο που ακόμα και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του έχουν σιγήσει μετά τις επίμαχες τοποθετήσεις του Kanye υπέρ του Donald Trump. Ο κόσμος δεν μπορεί να ξεχωρίσει την τέχνη από τον καλλιτέχνη και η αλήθεια είναι πως το καταλαβαίνω απόλυτα.

Όπως μπορούμε να ξεχωρίσουμε στον Picasso ή στον Van Gogh συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους όπου η τέχνη τους ήταν επηρεασμένη από διαφορετικά πράγματα, η καθεμιά με διαφορετικά ερεθίσματα, χρώματα, τεχνοτροπίες, λογικές, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το μουσικό έργο του Kanye. Το Jesus is King είναι θεματικά πιο κοντά στην περίοδο του College Dropout παρά σ’ αυτές των κατά πολλούς καλύτερων άλμπουμ του My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010), Graduation (2007) και Late Registration (2005).Όσον αφορά τη μουσική παραγωγή όμως, ο Kanye συνεχίζει να πειραματίζεται με τα δυνατά μπάσα στα beats, τα trap drums, τις όμορφες pop μελωδίες και χορδές, καθώς και το ψαγμένο του sampling όπου δένει τα μοντέρνα κομμάτια του με ρεφρέν από παλιά jazz, blues, soul, hip hop τραγούδια δημιουργώντας ένα απαράμιλλο μεταμοντέρνο αποτέλεσμα που σε «τραβάει» σαν να σε έχει δέσει με λάσο. Ειδικά στα τέσσερα τελευταία του άλμπουμ, από το Yeezus (2013) και μετά, αυτός ο πειραματισμός γίνεται ακόμα πιο ακραίος, τεστάροντας τα όρια του μουσικού είδους και αψηφώντας αυστηρή κατηγοριοποίηση.

Το Jesus is King είναι άλμπουμ χριστιανικού χιπ χοπ με στοιχεία gospel μουσικής (δυνατές φωνές με μεγάλη χρήση αρμονίας, χριστιανικοί στίχοι κλπ.). To βασικό του μοτίβο είναι η σωτηρία και η γαλήνη που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που έχει «ανακαλύψει τον Θεό», που έχει βρει την πίστη του σε ένα ανώτερο ον. Τον τελευταίο χρόνο και μετά από την κυκλοφορία του Ye (2018), στο οποίο αναφερόταν στα ψυχικά προβλήματα που τον βαραίνουν, βλέπουμε τον Kanye να έχει κάνει μια στροφή στην πνευματικότητα. Κάθε Κυριακή από τη στιγμή που μπήκε το 2019 ερμηνεύει σε ένα στενό κύκλο (ο οποίος αργότερα άνοιξε για πολλά περισσότερα άτομα) gospel παραλλαγές της δισκογραφίας του. Οπότε το Jesus is King δεν ήρθε ουρανοκατέβατο στους φανς του.

Στιχουργικά το άλμπουμ δεν είναι αυτό που περιμένει ένας φαν του χιπ χοπ. Άλλωστε πόσους κουλ στίχους μπορεί να γράψει κάποιος εξυμνώντας τα Θεία χωρίς να ακουστεί τετριμμένος και γλυκανάλατος; Πέρα από τρία τέσσερα τραγούδια που έχω ξεχωρίσει ως τα δυνατότερα του άλμπουμ (Follow God, On God, Closed on Sunday, ίσως και το Water) δεν υπάρχει τραγούδι που θα σου μείνει, που θα θες να το βάλεις on repeat, ή που θα το κάνεις rewind για να το ξανακούσεις πριν ακόμα τελειώσει. Υπενθυμίζω πως μιλάω για τον καλλιτέχνη που στις λίστες για τα καλύτερα άλμπουμ του 21ου αιώνα έχει σχεδόν πάντα τέσσερα δικά του αν όχι στην αρχική δεκάδα, στο top 20. Το My Beautiful Dark Twisted Fantasy (για το οποίο θα γράψω ξεχωριστό άρθρο κάποια στιγμή) μάλιστα θεωρείται από πολλούς μουσικούς κριτικούς το καλύτερο άλμπουμ του 21ου αιώνα, ίσως μαζί με το Is This It των Strokes. Καταλαβαίνετε οπότε τι προσδοκίες έχει ένας φαν του και πόσο ψηλά έχει θέσει την μπάρα μουσικά. Δεν ξέρω αν είναι λόγω του θέματος, αλλά το Jesus is King είναι στα μάτια μου το χειρότερο άλμπουμ του Kanye.

Επειδή όμως γνωρίζω καλά την δυναμική που έχει το όνομα του στο μουσικό στερέωμα, ιδιαίτερα στον τομέα της χιπ χοπ μουσικής, για μένα αυτό το άλμπουμ είναι περισσότερο στοίχημα παρά καλλιτεχνική έκφραση. Το Jesus is King δε θα μείνει στο μυαλό μας ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του Kanye, αλλά μπορεί να μείνει στην ιστορία ως το χιπ χοπ άλμπουμ που έκανε mainstream τη θρησκευτική μουσική. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι υποψήφιο για καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς στα Grammys και όπως ξέρουμε κάτι τέτοιο επηρεάζει την πολιτισμική παραγωγή σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν μπορώ να ξέρω αν μια τέτοια στροφή θα είναι ενδιαφέρουσα μουσικά, σίγουρα όμως θα είναι ενδιαφέρουσα ιστορικά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ