Μενού Κλείσιμο

Θεσσαλονίκη: «Τσιμπημένο» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Οι τιμές σε κρέατα και γλυκά

Τσιμπημένες είναι φέτος οι τιμές των προϊόντων για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού τόσο η αγορά των κρεάτων, όσο και των γιορτινών γλυκών επηρεάζεται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά υλικά.

Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος επαγγελματιών ιστορικού κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος ανέφερε πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει ανέβει, ως εκ τούτου διαφορά στο πορτοφόλι τους καταλαβαίνουν και οι πολίτες.

«Θα είναι σίγουρα πιο ακριβό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γιατί έχουν ανέβει πολλά είδη των μεταφορών και λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης έχει ανέβει και αυτό έχει ως επακόλουθο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο ακριβό».

Και όσον αφορά τα κρεατικά σημείωσε πως «τα περισσότερα έχουν μια αύξηση γύρω στο ευρώ, είτε είναι χοιρινό, είτε γαλοπούλα. Τα χοιρινά είναι από 4-5€, τα μοσχαρίσια 6-10€, οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα από 1-1,5€ παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι. Οι γαλοπούλες θα πουληθούν γύρω στα 9€ φέτος, οι εντόπιες, υπάρχουν και κάποιες της γεωργικής σχολής».

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παράλληλα έχουν επίσης μια μικρή αύξηση αλλά είναι γύρω στο 10%. Το ίδιο ισχύει και στα φρούτα και στα λαχανικά. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η συγκεκριμένη αυξητική τάση θα κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των εξόδων.

Όσον αφορά τους πολίτες μάλιστα τόνισε πως αντιμετωπίζουν δυσκολία. «Οι πελάτες ζορίζονται. Είναι δύσκολη και η ψυχολογική τους κατάσταση. Αλλά σίγουρα επιλέγουν αυτό που ταιριάζει στο πορτοφόλι τους».

Και ως εκ τούτου η αγορά του Καπανίου δεν έχει την ίδια ζωντάνια και την ίδια κίνηση που είχε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. «Δεν υπάρχει κίνηση. Είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος. Πέρυσι είχαμε τον κορωνοϊό, φέτος πάλι έχουμε τις επιπτώσεις λόγω του ότι ο κόσμος φοβάται να μπει στα λεωφορεία. Δεν έρχονται από τα πέριξ. Και υπάρχουν τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα και η έλλειψη χώρου στάθμευσης. Η κατάσταση είναι δύσκολη για τις παραδοσιακές αγορές και γενικότερα για το ιστορικό κέντρο. Δουλεύουν κάποιες εταιρείες ρούχων, οι γνωστές αλλά τα υπόλοιπα μικρά μαγαζιά έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα και αυτό θα φανεί την επόμενη χρονιά για να δούμε πώς θα επιβιώσουν και θα κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους».

Το Καπάνι θα λειτουργήσει από τις 07.00 μέχρι τις 21.00, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. «Ευελπιστούμε ότι αύριο και μεθαύριο θα αυξηθεί η κίνηση. Αλλά έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, είναι φοβισμένος», συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Ενώ ερωτηθείς για το έργο της ανάπλασης του Καπανίου, δήλωσε πως έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της παραδοσιακής αγοράς. «Θα γίνει ανάπλαση. Έχει δημοπρατηθεί το έργο. Είναι μια ανάπλαση που θα γίνει από το δήμο Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με το πρόγραμμα Open Mall, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου. Πιστεύω ότι μέσα στο 22 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Θα αλλάξει μορφή το Καπάνι, θα γίνει πιο σύγχρονο και πιστεύουμε ότι και με το μετρό θα λειτουργήσει και με τη Μοδιάνο. Εδώ το ιστορικό εμπορικό κέντρο θα έχει μια ώθηση προς τα πάνω».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΊΔΟΥ

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ