Μενού Κλείσιμο

Στην Κ. Μηλιά το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους

Μετά από δύο επιτυχημένες διοργανώσεις το 2022, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους του Δήμου Κατερίνης έχει καταστεί θεσμός στα Πιέρια Όρη. Σας προσκαλούμε στην τρίτη διοργάνωση γαστρονομίας, που αυτή τη φορά θα έχει έδρα την Κάτω Μηλιά και ποικίλες παράλληλες δράσεις απλωμένες στη Μεσαία Μηλιά, στην Άνω Μηλιά και στη Νεοκαισάρεια.

Το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023. Η Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δ. Κατερίνης το υλοποιεί σε συνδιοργάνωση με την Ιερά  Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, και με την ΔΕΕΕΚ, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Μηλιάς και τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος: «Το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους συνιστά ένα ακόμη σημαντικό βήμα για το νέο αυτό θεσμό που δημιουργήσαμε στον Δήμο μας, με στόχο την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος. Αξιοποιούμε  τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, κάνουμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας,  μια σοβαρή δουλειά στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου, σε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες μας, που μεθοδικά, βήμα – βήμα, όλοι μαζί προχωράμε στην υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών προβολής του τόπου μας».

Πλούσια και βιωματική εμπειρία

«Mε ιδιαίτερη χαρά η Ιερά μας Μητρόπολη συμμετέχει ως συνδιοργανωτής  στο 3o Γαστρονομικό  Φεστιβάλ  του Βουνού και του Δάσους που διοργανώνει  ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Τουρισμού. Το φετινό φεστιβάλ Γαστρονομίας θα  αποτελέσει μια πλούσια και βιωματική εμπειρία για όλους τους Πιεριείς και τους επισκέπτες του νομού, συνδυάζοντας την πλούσια θρησκευτική  μας ιστορία και παράδοση, τα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα αλλά και την παράδοση φιλοξενίας με την τοπική γαστρονομία» τονίζει σε δήλωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Η ιδιαίτερη γαστρονομία της περιοχής

Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρία Τερζίδου: «Φέτος το γαστρονομικό μας φεστιβάλ ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μία πλαγιά των Πιερίων που διακρίνεται από το εξαιρετικό της φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη πολιτιστική, ιστορική και προσκυνηματική αξία της. Στόχος μας και φέτος είναι να συνεχίσουμε την ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων και της ιδιαίτερης γαστρονομίας της περιοχής που είναι άρρηκτα δεμένη με τις παραδόσεις.  Ταυτόχρονα όμως, θα περπατήσουμε τους επισκέπτες μας στα μονοπάτια της Άνω Μηλιάς και θα προβάλλουμε την μοναδική φύση στα δάση της δημιουργώντας με τις δράσεις μας μοναδικές τουριστικές εμπειρίες και αναμνήσεις.

Η περιοχή αποτελεί άριστο Προσκυνηματικό προορισμό που πρέπει να μάθει όλη η Ελλάδα. Δεδομένης της ευκαιρίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, κ. Γεώργιο, που υποστηρίζει τούτη την προσπάθειά μας στα πλαίσια συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, κ. Φώτη Τζήκα, καθώς και τους πολιτιστικούς συλλόγους των τριών χωριών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίας Μηλιάς και τον  Εξωραϊστικό-Πολιτιστικό Σύλλογο της Άνω Μηλιάς.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και στοχεύοντας στη συνεχιζόμενη ανάδειξη κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος των τουριστικών προορισμών του δήμου μας, αυτή τη φορά προσκαλούμε όλους στην πανέμορφη πλαγία των Πιερίων «από την Κάτω έως την Άνω Μηλιά» για να γευθούμε τα γνήσια προϊόντα των παραγωγών μας αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές των γυναικών της περιοχής, που κάθε μια έχει και μια ιστορία να μας πει.

Θα είναι χαρά μας να σας έχουμε κοντά μας στις 15 και 16 του Ιούλη, στη γιορτή γεύσεων και αρωμάτων που προετοιμάζουμε».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διοργάνωση: Δήμος Κατερίνης

Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ΔΕΕΕΚ

Με τη συνεργασία: Τοπική Κοινότητα Μηλιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι», Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίας Μηλιάς, Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Μηλιάς.

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

17:00 – 22:00  ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Τοπικοί παραγωγοί του τόπου παρουσιάζουν την φετινή σοδιά τους. Γευστικές δοκιμές και συλλεκτικά προϊόντα θα δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης γνωρίζοντας τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη νοστιμιά των προϊόντων της Κατερίνης.

Τοποθεσία: Κάτω Μηλιά (κέντρο)

Παράλληλες εκδηλώσεις Σαββάτου 15/07

στην Άνω Μηλιά

10:00 – 13:00 Περίπατος στα μονοπάτια της Άνω Μηλιάς με τον ΕΟΣ Κατερίνης

Οι έμπειροι οδηγοί του ΕΟΣ Κατερίνης μας προσφέρουν τρεις ξεχωριστές προτάσεις περιπατητικών διαδρομών που ξεκινούν από την Άνω Μηλιά και μας οδηγούν μέσα στο δάσος που είναι γεμάτο μύθους, θρύλους και παραδόσεις.

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Άνω Μηλιάς

11:00 – 14:00 Πικ-Νικ και παιχνίδια «όπως παλιά»

Ψησίματα, λαγγίτες, κεράσματα και παιχνίδια «όπως παλιά» για μικρούς και μεγάλους στην όμορφη πλατεία της Άνω Μηλιάς. Πάρτε το τραπεζομάντηλο του πικ-νικ και όλη την καλή σας διάθεση για να διασκεδάσουμε με παραδοσιακά παιχνίδια που διδάσκουν τα παιδιά και φέρνουν μνήμες στους μεγάλους.

Τοποθεσία: Πλατεία Άνω Μηλιάς

11:30 – 13:00 Ξυλοτεχνήματα του δάσους

Μικροί και μεγάλοι δίνουμε ζωή σε μικρά κομμάτια ξύλου. Ζωγραφίζουμε στη σκιά της  ανοικτής δανειστικής βιβλιοθήκης του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Μηλιάς και συνθέτουμε ένα υπέροχο πολύχρωμο κολάζ βγαλμένο από τη φύση.

Τοποθεσία: Πλατεία Άνω Μηλιάς

14:30 – 15:30 Ξενάγηση στο Εκθετήριο του Μαστόδοντα

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση μας προσφέρει ο όμιλος της φύσης και του ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ-ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» στον χώρο του εκθετηρίου, όπου κανείς βλέπει και μαθαίνει για τα μοναδικά ευρήματα της Ελλάδας στη Νεοκαισάρεια Πιερίας, απολιθώματα προβοσκιδωτού ηλικίας 9.000.000 ετών. Τοποθεσία: Νεοκαισάρεια

Παράλληλες εκδηλώσεις Σαββάτου 15/07

στην Κάτω Μηλιά

17:30 – 18:30 Master Chef Junior

Οι μικροί μας μάγειρες για μια χρονιά ακόμη παίρνουν τις κουτάλες και μαγειρεύουν με τοπικά προϊόντα. Μαθαίνουν τις ντόπιες συνταγές και διασκεδάζουν!

Τοποθεσία: Χώρος ανοικτής έκθεσης

18:30 – 20:30 Μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς chef & ντόπιες μαγείρισσες

Μάγειρες και ντόπιες γυναίκες παρουσιάζουν συνταγές της περιοχής και μέσα από μαγειρέματα συνθέτουν τα τοπικά προϊόντα για να τα γευτούνε οι επισκέπτες.

Τοποθεσία παρουσιάσεων: χώρος ανοικτής έκθεσης.

20:30 – 21:00  ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΞΗΣ

21:00 – 23:00  «Ρεμπέτικος Περίδρομος» ρεμπέτικη συναυλία

Στα Πιέρια Όρη και στο κέντρο της Κάτω Μηλιάς αυτή τη φορά ηχούν ρεμπέτικα τραγούδια με τους: Βαγγέλη Πετρινιώνη (μπουζούκι-τραγούδι), Θανάση Κουστιάνη (μπαγλαμά-τραγούδι),  Δήμητρα Αβράμπου (βιολί-τραγούδι), Νίκο Βελέτζα (κιθάρα-τραγούδι) και τον Θάνο Νούλα (ακορντεόν-τραγούδι)

Επιμέλεια: Θανάση Κουστιάνης

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

10:00 – 21:00 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Τοπικοί παραγωγοί του τόπου παρουσιάζουν την φετινή σοδιά τους. Γευστικές δοκιμές και συλλεκτικά προϊόντα θα δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης γνωρίζοντας τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη νοστιμιά των προϊόντων της Κατερίνης.

Τοποθεσία: Κάτω Μηλιά (κέντρο)

Παράλληλες εκδηλώσεις Κυριακής 16/07

στη Μεσαία Μηλιά

09:15 – 10:15 Εκκλησιασμός

Τοποθεσία: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου – Μεσαία Μηλιά

10:15 – 11:00 Αναβίωση εθίμου «Τρανός χορός»

Τοποθεσία: αύλειος χώρος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου – Μεσαία Μηλιά στην Άνω Μηλιά

11:30 – 13:00 Το Πέρασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ξενάγηση στα προσκυνηματικά μνημεία της Άνω Μηλιάς από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γκόλια.

Σημείο συνάντησης: αύλειος χώρος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Μηλιά

12:00 – 13:30  Master Chef Junior

Οι μικροί μας μάγειρες για μια χρονιά ακόμη παίρνουν τις κουτάλες και μαγειρεύουν με τοπικά προϊόντα. Μαθαίνουν τις ντόπιες συνταγές και διασκεδάζουν!

Τοποθεσία: Χώρος ανοικτής έκθεσης

13:30 – 14:30 Μαγειρικές επιδείξεις: Μοναστηριακή κουζίνα από τον Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.

Τοποθεσία παρουσιάσεων: χώρος ανοικτής έκθεσης.

14:30 – 15:30  Λαογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι» ξεναγεί τους επισκέπτες του φεστιβάλ στους χώρους της πλούσιας λαογραφικής συλλογής εκθεμάτων που εξιστορούν  την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Τοποθεσία: χώρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κ. Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».

17:30 – 19:00  Μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς chef & ντόπιες μαγείρισσες

Μάγειρες και ντόπιες γυναίκες παρουσιάζουν συνταγές της περιοχής και μέσα από μαγειρέματα συνθέτουν τα τοπικά προϊόντα για να τα γευτούνε οι επισκέπτες.

Τοποθεσία παρουσιάσεων: χώρος ανοικτής έκθεσης.

18:00 – 19:00  Ξυλοτεχνήματα του δάσους

Μικροί και μεγάλοι δίνουμε ζωή σε μικρά κομμάτια ξύλου. Ζωγραφίζουμε και συνθέτουμε ένα υπέροχο πολύχρωμο κολάζ βγαλμένο από τη φύση.

Τοποθεσία: χώρος ανοικτής έκθεσης.

19:00 – 20:30  Ήθη, έθιμα και παραδοσιακοί χοροί.

Αναβίωση εθίμου και παραδοσιακοί χοροί αλλάζουν την ατμόσφαιρα στον χώρο της ανοικτής έκθεσης τοπικών παραγωγών.

21:00 – 22:30 Wine tasting

Μία ξεχωριστή βραδιά οινογευσίας θα διαμορφώσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις σας από το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους. Ας συναντηθούμε στο επισκέψιμο οινοποιείο «Ωραία Γη» και ας γευθούμε εξαιρετικούς τοπικούς οίνους.

Τοποθεσία: Οινοποιείο «Ωραία Γη» Γ. Πουλιάκης

Η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Δήμος Κατερίνης έχουν μεριμνήσει για την μεταφορά επισκεπτών από και προς το φεστιβάλ.

Σάββατο 15/7

Σημείο αναχώρησης/επιστροφής: ΚΤΕΛ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αναχώρηση 09:00 – Επιστροφή 16:30

Κυριακή 16/7:

Σημείο αναχώρησης/επιστροφής: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

Αναχώρηση 08:15 – Επιστροφή 16:30

** Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2351772448.

Διοργάνωση: Δήμος Κατερίνης

Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ΔΕΕΕΚ

Υποστήριξη: Τοπική Κοινότητα Μηλιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι», Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίας Μηλιάς, Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Μηλιάς.

Συνεργάτες: OPEN WAYS EVENTS & TRAVEL

Πληροφορίες

Αντιδημαρχία Τουρισμού Δ. Κατερίνης

Email: gtourismou.katerini@gmail.com / τηλ. : 2351772448

Υπεύθυνος Γραφείου Τουρισμού: Νικολαίδης Ευάγγελος / κιν. 6938885883

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ