Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους, μία διοργάνωση του Δήμου Κατερίνης πού έχει καταστεί θεσμός στα Πιέρια Όρη και δημιουργήθηκε για να προβάλει την τοπική γαστρονομία, να αναδείξει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προορισμού.
Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας Μηλιάς και των Πολιτιστικών Συλλόγων, Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι», Άνω Μηλιάς και Μεσαίας Μηλιάς.
Και φέτος η Αντιδημαρχία Τουρισμού του δήμου υλοποίησε, στις 15 και 16 Ιουλίου, το γαστρονομικό φεστιβάλ των Πιερίων. Μία γιορτή των γεύσεων και των αρωμάτων της φύσης στις όμορφες διαδρομές του βουνού των Εννέα Μουσών, που αυτή τη φορά εξελίχθηκε στην πλαγιά από την Κάτω έως την Άνω Μηλιά Πιερίας.
Στο κέντρο της Κάτω Μηλιάς λειτούργησε και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ ανοικτή έκθεση τοπικών παραγωγών με τυποποιημένα προϊόντα. Συμμετέχοντες ήταν: Ο γυναικείος μελισσοκομικός αγροτικός συνεταιρισμός «Μέλισσες Ολύμπου», ο κοινωνικός συνεταιρισμός γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων», το Κτήμα Πούλιου, το Κτήμα Σαμαρά και τα οινοποιεία Ξηρομερίτη, Παντούλη και Πουλιάκη. Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο εξελίχθηκαν μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς chef και ντόπιες μαγείρισσες. Παρουσιάσθηκαν παραδοσιακές συνταγές από τα σπιτικά της περιοχής, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες και οι ντόπιοι αφηγήθηκαν τα έθιμα, καθώς και τις ιστορίες πίσω από τις συνταγές τους. Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον ρόλο του chef και να διασκεδάσουν μαγειρεύοντας. Κατά τη διάρκεια των δράσεων στον χώρο της υπαίθριας έκθεσης τοπικών προϊόντων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι» είχε τους χώρους του ανοικτούς και έτσι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και περιηγηθούν στην πλούσια Λαογραφική Συλλογή του συλλόγου.
Τόσο το Σάββατο 15/7 όσο και την Κυριακή 16/7 πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην Άνω Μηλιά, προσκαλώντας τους επισκέπτες στον πανέμορφο περιπατητικό και προσκυνηματικό τουριστικό προορισμό του Δήμου Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα ο ΕΟΣ Κατερίνης οδήγησε τους επισκέπτες στα μονοπάτια της Άνω Μηλιάς, ενώ στο κέντρο του χωριού οικογένειες, μικροί και μεγάλοι, διασκέδασαν με παιχνίδια μέσα στη φύση, μία δράση την οποία υλοποίησε το Τμήμα Αθλητικής Ανάπτυξης Δ. Κατερίνης, ζωγράφισαν πάνω σε ξύλο συμμετέχοντας στη δράση «ξυλοτεχνήματα» της νηπιαγωγού Αρετής Ντζιαχρήστου, ήρθαν κοντά σε παραδοσιακά παιχνίδια που παρουσίασε το Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού και δοκίμασαν παραδοσιακές λαγγίτες φτιαγμένες από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Μηλιάς. Το δεύτερο πρωινό του γαστρονομικού διημέρου στην Άνω Μηλιά ήταν αφιερωμένο στον Προσκυνηματικό Τουρισμό. Υπό τον συντονισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γκόλια ξενάγηση στα ιστορικά προσκυνηματικά μνημεία, στην ιστορική Αγία Παρασκευή, στο προσκύνημα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου ενώ ακολούθησε παρουσίαση Μοναστηριακής κουζίνας στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής από τον Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.
Στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ το μεσημέρι του Σαββάτου επισκέπτες παρακολούθησαν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση που προσέφερε ο Όμιλος της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ-ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» και ο Πρόεδρος του ομίλου, κ. Σάββας Τσεντίδης, στον χώρο του εκθετηρίου στη Νεοκαισάρεια, με τα μοναδικά στην Ελλάδα, ευρήματα – απολιθώματα προβοσκιδωτού ηλικίας 9.000.000 ετών.
Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στη Μεσαία Μηλιά, μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «τρανός χορός» . Ο πατήρ Ευάγγελος καλωσόρισε του επισκέπτες και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίας Μηλιάς προσέφεραν κεράσματα σε όλους που απολάμβαναν το γλυκό ηχόχρωμα της γκάιντας του νέου μουσικού Γιώργου Τσιρίμπαση.
Τα «ξυλοτεχνήματα» της Νηπιαγωγού Αρετής Ντζιαχρήστου διασκέδασαν και δίδαξαν τα μικρά παιδιά και στην Κάτω Μηλιά, το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουλίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επισκέπτες γεύθηκαν ντόπια κρασιά στο οινοποιείο «Ωραία Γη». Μία εκλεκτή δράση οινογευσίας που επιμελήθηκε ο ντόπιος οινοποιός Γιώργος Πουλιάκης.
Την έναρξη του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους έδωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης το βράδυ του Σαββάτου, στην οποία παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας, πλήθος δημοτικών συμβούλων της Κατερίνης, οι ιερείς των χωριών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου. Την τελετή ακολούθησε ρεμπέτικη συναυλία υπό την επιμέλεια του Θανάση Κουτσιάνη.
Το βράδυ της Κυριακής, σε άκρως παραδοσιακό κλίμα ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Κάτω Μηλιάς η γαστρονομική γιορτή του δήμου, όπου χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λόφου «Ζιάζιακος» χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς ενώ πραγματοποιήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο από τις γυναίκες του οικοδεσπότη πολιτιστικού συλλόγου, η αναβίωση του εθίμου «κλήδονας».
«Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ από την Κάτω έως την Άνω Μηλιά συνδέει την τοπική γαστρονομία με την φύση, τους κατοίκους, τα ήθη – έθιμα της περιοχής. Ένα ακόμη καθοριστικό βήμα με στόχο την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος είναι γεγονός. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για την σημαντική αυτή διοργάνωση» σημείωσε σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου κα Μαρία Τερζίδου για την αγαστή συνεργασία στο κοινό τους στόχο για την ανάδειξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «H συμμετοχή μας σε τέτοιου είδους γεγονότα προβολής δίνει προστιθέμενη αξία στην Πιερία από τουριστικής πλευράς αλλά και από πλευράς ιστορίας και θρησκευτικής πίστης. Οι προσκυνηματικές περιηγήσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο, μπορούν να αποτελέσουν μια πλούσια εμπειρία για τους δυνητικούς επισκέπτες, που ικανοποιούν πνευματικές ανάγκες, αλλά και γενικότερα μορφωτικές, καθώς υποχρεωτικά διασυνδέονται με την ιστορία του τόπου μας, την γαστρονομία, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας».
Στρατηγική στόχευση η επένδυση στον γαστρονομικό τουρισμό
Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος τουρισμού, Μαρία Τερζίδου: «Ξημερώνοντας η επόμενη ημέρα του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους νιώθουμε επιβεβαιωμένοι για την ορθότητα της επιλογής στην στρατηγική στόχευσή μας να επενδύσουμε στον Γαστρονομικό Τουρισμό αλλά και στην ανάδειξη των διαδρομών στα Πιέρια Όρη και στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Για μία φορά ακόμη ο τουριστικός προορισμός μας μπήκε στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και μία δράση εξωστρέφειας προκάλεσε θετικούς σχολιασμούς και διαλόγους στο πανελλήνιο. Σκοπός μας είναι να ζωντανέψουν τα χωριά μας και με ποιοτικές πρωτοβουλίες και δράσεις να αναδυθεί ο μοναδικός τους πλούτος. Ο επισκέπτης αναζητά γνήσιες εμπειρίες και εμείς έχουμε το χρέος να τις δημιουργήσουμε με σοβαρότητα.
Κάθε βηματισμός μας απαιτεί σκληρή δουλειά αλλά πραγματικά αξίζει αν αναλογιστούμε την προοπτική αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που προκαλούμε. Και σε αυτή τη διοργάνωση λειτουργήσαμε συμπεριληπτικά και επιδιώξαμε να προβληθεί κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, με έμφαση στην αξιόλογη τοπική γαστρονομία, στην πλούσια ιστορία, την πολιτιστική κληρονομία που διαθέτει αλλά και το απερίγραπτο φυσικό της κάλλος.
Δίνουμε χώρο προβολής στους τοπικούς παραγωγούς που επενδύουν πεισματικά και δημιουργούν ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους του «επιχειρείν».
Η εφορία που προκάλεσε τούτη η γιορτή της γαστρονομίας στα Πιέρια Όρη και στην πλαγιά με τις Μηλιές, αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, αλλά και από τα ήδη δύο αιτήματα για τη φιλοξενία της τέταρτης διοργάνωσης του γαστρονομικού μας φεστιβάλ.
Όσο ο καιρός περνά μία πρωτοβουλία εξωστρέφειας της Αντιδημαρχίας Τουρισμού για την προβολής και ανάδειξη του τόπου μετατρέπεται σε πάγιο αίτημα της κοινωνίας και αυτό αποτελεί τον ορισμό της δημιουργίας ενός θεσμού. Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους είναι πλέον ο θεσμός που προβάλει τα Πιέρια Όρη αλλά και ο «τόπος» που, ανεξαρτήτου γεωγραφικής έδρας στο μέλλον, θα ενώνει τους ντόπιους στον κοινό στόχο να διαμηνύσουν παντού τις παραδόσεις, τους θρύλους και την ιστορία που απλώνεται στο μυθικό βουνό των Εννέα Μουσών, στο μπαλκόνι του Ολύμπου.
Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διοργάνωση, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο. Όση ομορφιά κι αν απλώνεται γύρω μας και όση μεθοδικότητα και αν μας διακρίνει, δίχως τους αυθεντικούς ανθρώπους της κοινωνίας μας δεν θα πετυχαίναμε το παραμικρό.»
Ο Δήμος Κατερίνης και η Αντιδημαρχία Τουρισμού απευθύνει ευχαριστίες για τη συμμετοχή, υποστήριξη και συνδρομή στη διοργάνωση στους:
Τοπικούς παραγωγούς του Δήμου Κατερίνης που συμμετείχαν στην ανοικτή έκθεση τοπικών προϊόντων:
Γυναικείος μελισσοκομικός αγροτικός συνεταιρισμός « Μέλισσες Ολύμπου»
Κοινωνικός συνεταιρισμός γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων»
Κτήμα Σαμαρά
Κτήμα Πούλιου
Και τα οινοποιεία: Κτήμα Ξηρομερίτη, Κτήμα Παντούλη και «Ωραία Γη» Γ. Πουλιάκης
Εκδόσεις Οξύνοια
Επίσης, ευχαριστίες απευθύνονται στους:
Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γκόλια, π. Ευάγγελο Αδάμο και στον Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.
Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Φώτη Τζήκα
Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι». Τα μέλη και τον Πρόεδρο Γεώργιο Χανδόλια
Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίας Μηλιάς. Τα μέλη και τον Πρόεδρο Ηλία Αρβανίτη.
Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Μηλιάς. Τα μέλη και τον Πρόεδρο Παύλο Σαμαρά
Πολιτιστικό Σύλλογο Λόφου «Ζιάζιακος». Τα μέλη και τον Πρόεδρο Γιάννη Ζησόπουλο
Όλους τους εθελοντές της διοργάνωσης, τους ακούραστους νέους της Κάτω Μηλιάς καθώς και τη νηπιαγωγό Αρετή Ντζιαχρήστου για την εθελοντική υλοποίηση της δράση «Ξυλοτεχνήματα».
ΕΟΣ Κατερίνης και τον Πρόεδρο Θεόδωρο Τεκιρίδη
Διασωστική Ομάδα Πιερίας και τον Πρόεδρο Νίκο Κατσίκα
Όμιλο της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ-ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» και τον Πρόεδρο Σάββα Τσεντίδη.
Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού SISTRON
ΑΓΕΠ 2011 Κατερίνης και τους προπονητές Γεώργιο Χρυσανθόπουλο και Παναγιώτη Αθανασιάδη.
Τις τοπικές επιχειρήσεις στην Κάτω Μηλιά.
Το οινοποιείο «Ωραία Γη» Γ.Πουλιάκης για τη φιλοξενία της δράσης “Wine Tasting”
Τη διοργάνωση υποστήριξαν και ευχαριστούμε για αυτό τις επιχειρήσεις:
Agro Biokipos
ΑΡΤΟ KOSMOS
CALDERA Bar
Εξοπλιστική Πιερίας HO.RE.CA
Κοτόπουλα Μαυρίδης
Κρεαταγορά Φουρκιώτης
Κτήμα Δρούγκα
Οπωροπαντοπωλείο Γιάννης Σκουριάς
Pieria Fire
Πίτες Ολύμπου, Οικογένεια Καρακούση
Πτηνοτροφική Ολύμπου Συρανίδης
Τιάκας-Εβρίτικα Παραδοσιακά Προϊόντα
Φάρμα Φωτιάδη.
Τέλος, συγχαίρουμε για τον επαγγελματισμό και την άριστη συνεργασία τους συνεργάτες στη διοργάνωση του 3ο Γαστρονομικού Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους OPENWAYS Events & Travel, την παραδοσιακή μαγείρισσα Έλσα Τζαβαλά, τον υπεύθυνο ψηφιακού marketing του Experience Katerini Μελιάδη Παναγιώτη καθώς και τους συμβούλους στρατηγικού σχεδιασμού της Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κατερίνης Wise Ram.