Μενού Κλείσιμο

Ποδηλατοβόλτα στην Κατερίνη – Ας μπει (με ασφάλεια) το ποδήλατο στην πόλη μας

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην ποδηλατοβόλτα που οργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, το απόγευμα της Τετάρτης με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου (3 Ιουνίου) καθώς επίσης και στο πλαίσιο εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) όπου ο Δ.Κατερίνης οργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα οικολογικής μετακίνησης, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, ορθολογικής διαχείρισης νερού κ.ά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα οικολογικής μετακίνησης καθώς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν ενέργειες του Δ.Κατερίνης τις οποίες προωθεί όχι περιστασιακά αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στην εκδήλωση της ποδηλατοβόλτας στην Κατερίνη παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Γιώργος Νταντάμης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιαλός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος, Γιάννης Μπεϊνάς και Μιχάλης Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της Ποδηλατικής Από-Δρασης, της Εθελοντικής Δράσης Ν.Πιερίας και άλλων φορέων.

Πριν από την εκκίνηση των ποδηλατιστών, σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιαλός, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στην εκδήλωση, τους μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα συμμετέχοντας σε ποδηλατοβόλτα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Κώστας Κουκοδήμος: Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τους δρόμους στις πόλεις μας.

Όπως είναι γνωστό, η εκδήλωση στην Αθήνα έγινε παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του Δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Γιάννη Φωστηρόπουλου, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

Μάλιστα, όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κουκοδήμος: «Σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το ποδήλατο. Όμως για την Ελλάδα, περισσότερο από γιορτή, είναι διεκδίκηση. Καταγράφοντας μια τεράστια καθυστέρηση τώρα ξυπνάμε και βλέπουμε το τεράστιο χάσμα που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η Ευρώπη μας διδάσκει ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τις καθημερινές μετακινήσεις, γιατί κερδίζεις χρόνο, το παρκάρισμα δεν σε απασχολεί, είναι δωρεάν και κυρίως αποτελεί άσκηση. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τους δρόμους στις πόλεις μας. Εμείς οι δήμαρχοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες εκκρεμότητες. Το γνωρίζουμε, το συζητάμε, συνεργαζόμαστε για αυτό. Φαρδύτερα πεζοδρόμια, χαμηλότερες ταχύτητες, λωρίδες για ποδήλατο, σημεία για να σταθμεύει με ασφάλεια. Πιστεύω ότι η προσπάθεια μας εντείνεται στην κατεύθυνση αυτή και ελπίζω να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος βάζοντας στη ζωή μας το ποδήλατο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουκοδήμος στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ πρότεινε μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τη διοργάνωση της συγκεκριμένης συμβολικής δράσης στην Αθήνα (έγινε το πρωί της Τετάρτης) για την προώθηση του ποδηλάτου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων, το Υπουργείο Μεταφορών και άλλους φορείς.

Παράλληλα, ο κ. Κουκοδήμος κατέθεσε δύο προτάσεις της Επιτροπής, με αφορμή  την ημέρα ποδηλάτου: Η πρώτη αφορά τη μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα σε τοπικούς δρόμους, σε περιοχές κατοικίας. Η δεύτερη πρόταση αφορά τις πολιτικές των δήμων σε ό,τι αφορά τη χρήση του ποδηλάτου, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής καθημερινότητας στις πόλεις.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ