Μενού Κλείσιμο

ΠΚΜ: 9 δράσεις για την ενίσχυσης 7.678 επιχειρήσεων

Την πορεία των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέτασαν σε συνάντησή τους ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) Πλάτων Μαρλαφέκας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε και υλοποιεί σειρά προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, σε στενή συνεργασία με τον τοπικό φορέα του ΕΦΕΠΑΕ, το ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «μέσα από την καλή συνεργασία που έχουμε με το ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ και τον Διευθυντή του, Σπύρο Σκοτίδα, αλλά και με τον ΕΦΕΠΑΕ και τον νέο Πρόεδρο Πλάτωνα Μαρλαφέκα ενισχύσαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, τόσο για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού, όσο και για να αναπτυχθούν. Στόχος μας είναι η αύξηση του τοπικού εισοδήματος, η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και η στήριξη επενδύσεων, ώστε η επιχειρηματικότητα να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και εννέα προγραμμάτων, 7.678 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έλαβαν ή θα λάβουν το επόμενο διάστημα συνολικά 349 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η δική μας συνεισφορά στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και στους χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και να μην μπει φρένο στην ανάπτυξη, αλλά να μπει φρένο στην ανεργία. Οι ενισχύσεις μας περιλαμβάνουν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι εννέα δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εξής:

-Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία: Χρηματοδοτούνται 6.683 επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ.

-Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Χρηματοδοτούνται 81 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 48,6 εκ. ευρώ.

-Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού: Χρηματοδοτούνται 242 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 43,8 εκ. ευρώ.

-Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών: Χρηματοδοτούνται 116 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 4,8 εκ. ευρώ.

-Κουπόνια Τεχνολογίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Χρηματοδοτούνται 402 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 4,4 εκ. ευρώ.

-Συνεργατικοί σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα: Χρηματοδοτούνται 5 clusters, με προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ.

-Κουπόνια Καινοτομίας για τις ΜΜΕ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Χρηματοδοτούνται 36 συνεργασίες με προϋπολογισμό 0,36 εκ. ευρώ.

-Γενική Επιχειρηματικότητα Αναπτυξιακού Νόμου: Εγκρίθηκαν συνολικά 80 επενδύσεις. Τα 55 επενδυτικά σχέδια εγκρίθηκαν στον Β’ κύκλο και τα 25 στον Γ’ κύκλο της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου. Η συνολική ενίσχυση είναι 34,9 εκ. ευρώ.

-Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ Αναπτυξιακού Νόμου: Εγκρίθηκαν 33 επενδυτικά σχέδια στον Β’ κύκλο του καθεστώτος Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ του Αναπτυξιακού Νόμου. Η συνολική ενίσχυση είναι 8,9 εκ. ευρώ.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ