Μενού Κλείσιμο

Πιερρακάκης: Αυτές τις υπηρεσίες θα προσφέρουν οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα εκδοθούν εντός του 2021

Τον σχεδιασμό των νέων ταυτοτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι νέες ταυτότητες θα εκδοθούν εντός του 2012.

«Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι νέες υπηρεσίες

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως είπε, ένα παράδειγμα των υπηρεσιών των νέων ταυτοτήτων, θα μπορούσε να είναι να λαμβάνει ο πολίτης εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να πρέπει να πάει σε κάποιο ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα  και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου».

«Θα γίνει και εδώ», διαβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Θα το δεχθούν οι πολίτες»

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πόσο θα κοστίσει η αλλαγή ταυτότητας στους πολίτες, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ