Μενού Κλείσιμο

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Εξοπλίζει την ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών

Εξοπλισμό για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων παρέδωσε στη 2η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο εξοπλισμός χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Flood Protection», που είναι ενταγμένο στο διασυνοριακό πρόγραμμα του Interreg «Ελλάδα – Βουλγαρία» και στο οποίο συμμετέχει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στηρίξαμε την Ελληνική Αστυνομία, με νέα οχήματα και ατομικό εξοπλισμό. Παραδώσαμε νέα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ. Ενισχύσαμε την Πυροσβεστική, με 19 νέα πυροσβεστικά οχήματα. Αλλά και τους προηγούμενους μήνες, μέσα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού παραδώσαμε περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικό υλικό και είδη ατομικής προστασίας στις γυναίκες και τους άντρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, του λιμενικού, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, παραδώσαμε 24 νέες Ειδικές Κλίνες Εντατικής Θεραπείας, στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, με τους οποίους αναβαθμίζουμε με σύγχρονο εξοπλισμό, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο, για να το πετύχουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην πρόληψη. Και για την αντιπλημμυρική προστασία και για την αντιπυρική προστασία. Πάντα όμως είμαστε έτοιμοι, να παρέμβουμε, όταν και όποτε χρειάζεται, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται τα φαινόμενα».

Ο εξοπλισμός που παρέδωσε ο Περιφερειάρχης, περιλαμβάνει είδη ειδικής ένδυσης και υπόδησης των πυροσβεστών, αλλά και μια εξωλέμβια μηχανή, στολές κατάδυσης για διάσωση σε πλημμύρες, ρυθμιστές πλευστότητας δυτών, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για δέκα διασώστες σε ορμητικά νερά, καθώς και ένα τρισδιάστατο σύστημα έρευνας βυθού.

«Παραδίδουμε νέο σύγχρονο εξοπλισμό στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκφράζοντας την κοινωνία στο σύνολό της, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΜΑΚ, για το σπουδαίο έργο τους, για το γεγονός ότι βάζουν πάνω και πρώτα απ’ όλα τη ζωή των συνανθρώπων μας, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε αυτονόητο», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας κατά την παράδοση του εξοπλισμού.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια επιπλέον υλικών για το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων επιπτώσεων από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στο νέο διαγωνισμό περιλαμβάνεται η προμήθεια φορητών γεννητριών, εκατοντάδων αντλιών, κουτιών και θυρίδων φύλαξης εξοπλισμού.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό έργο «Flood Protection» και τη συμμετοχή της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε σειρά έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Πυροσβεστική. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι δίπλα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τζιτζικώστας προσωπικά ασχολήθηκε και βρήκε λύση για το στεγαστικό ζήτημα της 2ης ΕΜΑΚ. Με τον νέο εξοπλισμό η Περιφέρεια αναγνωρίζει εμπράκτως το έργο μας. Έχουμε την ομάδα με τις περισσότερες και μεγαλύτερες πανελλαδικά υγρές διασώσεις. Το έργο μας είναι δύσκολο και επικίνδυνο και με τον εξοπλισμό της Περιφέρειας αποκτούμε τα μέσα για να το επιτελούμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Και ο κ. Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια δεν έμειναν σε αυτά. Την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 26 οχημάτων, πάλι με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το στόλο της Πυροσβεστικής και το έργο μας. Το ευχαριστώ είναι λίγο», τόνισε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας Σπύρος Βαρσάμης.

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ 

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ