Μενού Κλείσιμο

Ολλανδός κλιματολόγος: Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ζεστές μέρες

Οι ζεστές ημέρες γίνονται ήδη πιο ζεστές λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Karin van der Wiel, κλιματολόγος του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας (KNMI), όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NL Times.

Το ΚΝΜΙ εξέδωσε πορτοκαλί κωδικό για το κέντρο και τα νότια της Ολλανδίας, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 39 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει εδώ και τώρα. Δεν είναι μόνο κάτι του μέλλοντος», δήλωσε η van der Wiel.

Το KNΜI ερευνά μελλοντικά κλιματικά σενάρια και εργάζεται πάνω στο σενάριο KNΜI’23, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2023 και θα αντικαταστήσει το τρέχον κλιματικό σενάριο, το KNΜI’14.

Τα βασικά στοιχεία για το 2050 στο KNΜI’14 δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα αυξηθούν μεταξύ 1-2,5 βαθμών, οι βροχοπτώσεις το χειμώνα θα αυξηθούν κατά 3% – 17% και η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 15-40 cm.

Σύμφωνα με την van der Wiel, η παγκόσμια ετήσια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά ένα βαθμό Κελσίου σε σχέση με το 1850. Ωστόσο, επεσήμανε επίσης ότι υπάρχουν περιφερειακές διαφορές, όπως το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της ξηράς θερμαίνονται ταχύτερα από τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας. «Επομένως, η Ολλανδία έχει ήδη θερμανθεί κατά μέσο όρο κατά δύο βαθμούς ετησίως. Και αν εξετάσουμε τη μέση θερμοκρασία της πιο ζεστής ημέρας του έτους στην Ολλανδία, είναι ήδη περίπου τέσσερις βαθμούς υψηλότερη», δήλωσε η van der Wiel.

«Με τον κόκκινο ή τον πορτοκαλί κωδικό προειδοποιούμε για τον καιρό του σήμερα και του αύριο, αλλά με την έρευνα για το κλίμα μπορούμε επίσης να προειδοποιήσουμε για τον καιρό του μέλλοντος», δήλωσε η van der Wiel, ανέφεραν οι NL Times.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ