Μενού Κλείσιμο

Ο περιορισμός κυκλοφορίας μείωσε και τα ατυχήματα στην Κεντρική Μακεδονία

Εντυπωσιακή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σημειώθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μείωση καταγράφεται σε όλα τα τροχαία ατυχήματα και σαφώς οφείλεται και στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην μετακίνηση των πολιτών, ως μέτρο περιορισμού της πανδημίας.

Έτσι, τον Μάρτιο σε Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες και Χαλκιδική, σημειώθηκε μόλις ένα θανατηφόρο ατύχημα και κανένα με σοβαρό τραυματισμό.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώθηκαν συνολικά 9 τροχαία ατυχήματα τον Μάρτιο του 2020, έναντι 24 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα σημειώθηκαν: ένα θανατηφόρο ατύχημα (έναντι 2 το 2019) κανένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα (έναντι 4) και (8 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 18 το 2019).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των Διευθύνσεων Αστυνομίας καταγράφηκαν συνολικά 11 παθόντες έναντι 35 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ειδικότερα καταγράφηκαν: ένας νεκρός (έναντι 2 το 2019), κανένας βαριά τραυματίας (έναντι 4) και 10 ελαφρά τραυματίες (έναντι 29 το 2019).

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: η υπερβολική ταχύτητα οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η απόσπαση προσοχής του οδηγού, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας / προστατευτικού κράνους, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και η παραβίαση της προτεραιότητας

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας Αστυνόμευσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο. 

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Μάρτιο του έτους 2020, βεβαιώθηκαν μεταξύ άλλων και 4.525 παραβάσεις ως ακολούθως: 1.871 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 2.047 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων, 143 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 140 παραβάσεις για Κ.Τ.Ε.Ο., 133 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 59 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 42 παραβάσεις για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 33 παραβάσεις για αντικανονικό προσπέρασμα, 29 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 15 παραβάσεις για αντικανονικούς ελιγμούς, 7 παραβάσεις για παραβίαση προτεραιότητας, 3 παραβάσεις για κίνηση στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας ή μη κίνηση στο άκρο δεξιό του οδοστρώματος και 3 παραβάσεις για μη χρήση παιδικών καθισμάτων.

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, συμβάλλοντας στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:

-Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

-Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος

-Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά

-Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας

-Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας

-Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας

-Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος

-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη

-Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα

-Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ

-Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ