Μενού Κλείσιμο

Νέα Δημοκρατία | Βουλευτικές εκλογές – Γρίφος η μία… θέση

Νέα Δημοκρατία | Βουλευτικές εκλογές

Γρίφος η μία… θέση

Κάτι περισσότερο από ένας χρόνος απομένει για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η προκήρυξη των εκλογών να γίνει το προσεχές φθινόπωρο. Οι μηχανισμοί όλων των κομμάτων έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες για την προετοιμασία των ψηφοδελτίων, αν και στην παρούσα χρονική στιγμή, περισσότερο «ντόρο» κάνουν οι εν δυνάμει υποψήφιοι (οι λεγόμενοι και «κλειδωμένοι»), παρά τα ίδια τα κόμματα.

 

Στην Πιερία, το κυβερνών κόμμα έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τρεις βουλευτές, οπότε λίγες είναι οι θέσεις που έχει να «καλύψει». Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η τέταρτη και ο πέμπτος σε ψήφους των περασμένων εκλογών έλαβαν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ψήφων –που σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις σίγουρα θα τους εξασφάλιζε την είσοδο στη Βουλή- τότε οι «κενές» θέσεις στο ψηφοδέλτιο, είναι ακόμη λιγότερες.

Σίγουροι, θεωρούνται οι Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη και Σάββας Χιονίδης.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος στις εκλογές του 2019, στη δεύτερη προσπάθειά του να εισέλθει στη Βουλή, έκοψε πρώτος το νήμα. Με μεγάλη δύναμη στη βόρεια Πιερία –λόγω καταγωγής- και έχοντας ξεκινήσει πολλούς μήνες πριν την προκήρυξη των εκλογών την εκστρατεία, κατάφερε να επιβιώσει σε ένα ψηφοδέλτιο με «βαριά» ονόματα.

Η Άννα Μάνη, είναι η παλαιότερη εκ των εν ενεργεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας εκλεγεί πρώτη φορά το 2012 υπό τον Αντώνη Σαμαρά και επανεκλέχθηκε το 2019 στη δεύτερη θέση και ουσιαστικά συνέχισε από το σημείο που είχε σταματήσει.

Ο Σάββας Χιονίδης έπειτα από μία 12ετή θητεία στο Δήμο Κατερίνης, αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις Βουλευτικές Εκλογές, και κατέλαβε την τρίτη θέση. Η πολύχρονη πορεία του στο Δήμο ήταν σαφώς ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο και αξιοποίησε στο έπακρο. Είναι βέβαιο ότι ο ίδιος επιθυμεί την επανεκλογή του στη Βουλή και θα τη διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Η Έφη Μπάσδρα, αναδείχθηκε πρώτη επιλαχούσα στις εκλογές του 2019. Η επιστροφή και η πλήρης ενασχόλησή της με τα ακαδημαϊκά καθήκοντα της από την επομένη κι όλας των βουλευτικών εκλογών του 2019, δεν δείχνει επιθυμία να διεκδικήσει –τουλάχιστον στην Πιερία- μια έδρα. Ουσιαστικά, μπορούμε να πούμε ότι η μόνη σίγουρα κενή θέση που δημιουργείται στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας, είναι η δική της. Είναι πρόωρο να πει κανείς ποιου ή ποιας το όνομα θα πάρει τη θέση της στο ψηφοδέλτιο. Αν δηλαδή θα επιλεγεί ένα όνομα με καθαρά «γεωγραφικά κριτήρια» (πχ από τη νότια Πιερία) ή μια γυναίκα. Το ιδανικό σενάριο για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν να υπάρξει ένα γυναικείο πρόσωπο, ευρείας αποδοχής με καταβολές από τη νότια Πιερία.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας, φαίνεται ότι θα… παραμείνει ο νεότερος των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος και στις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Κουλκουδίνας με προεκλογική εκστρατεία λίγων ημερών, κατάφερε να πάρει έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ψήφων. Εκπροσωπεί μια γενιά που σιγά-σιγά κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στο κόμμα και τα όργανά του.

Ο Θεόδωρος Τόνας, ο έκτος που στελέχωσε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας το 2019, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Ο κ. Τόνας υπήρξε υποψήφιος στο πλαίσιο της συνεργασίας του κ. Σκυλακάκη με τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ δεν έκρυψε την προτίμησή του στον φιλελευθερισμό και ακριβώς αυτό το κομμάτι είναι που τον καθιστά ξεχωριστή περίπτωση. Ακόμη και την προεκλογική περίοδο του 2019, κινήθηκε με τους δικούς του όρους και αυτό ακριβώς κάνει πολύ δύσκολη την πρόβλεψη για το εάν επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Σίγουρα, η στενή σχέση που έχει με τον κ. Σκυλακάκη, θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την τελική του απόφαση και αν τελικά οι κενές θέσεις στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Πιερία, θα είναι μια ή δύο.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ