Της Τάνιας Γεωργιοπούλου
Αδιαφορία; Αποστασιοποίηση; Απογοήτευση; Οποιος και να είναι ο λόγος, η αποχή σε αυτές τις εκλογές σημείωσε ποσοστά-ρεκόρ καθώς 6 στους 10 πολίτες γύρισαν την πλάτη στις κάλπες χθες, στέλνοντας καθαρό μήνυμα σε όλο τον πολιτικό κόσμο ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν ότι άξιζε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, παρά τις προσπάθειες των κομμάτων και των πολιτικών να προσεγγίσουν με νέες επικοινωνιακές τακτικές ευρύτερες ηλικιακές ομάδες και πληθυσμούς.
Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων που διαμορφώθηκαν, η αποχή έπληξε κυρίως την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι ψηφοφόροι έκριναν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να δείξουν συγκρατημένη δυσαρέσκεια, εφόσον βέβαια δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επίσης δεν κατάφεραν να πετύχουν τους εκλογικούς στόχους που είχαν θέσει για την εκλογική αναμέτρηση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί από εκείνους που έκαναν τον κόπο να φθάσουν στις κάλπες διάλεξαν μη συστημικά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Η αποχή εκτός των άλλων ενίσχυσε τον ακραίο λαϊκισμό.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό της αποχής διαμορφώθηκε στο 60,28% και σε σύνολο 6.120.379 εκλογέων συμμετείχαν στις εκλογές μόνον οι 2.431.242. Στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, οι οποίες ωστόσο διεξήχθησαν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το ποσοστό της αποχής είχε διαμορφωθεί στο 41,31%. Στις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2023 η αποχή ήταν στο 38,24%, ενώ στις δεύτερες εθνικές εκλογές μόλις ένα μήνα αργότερα δεν ψήφισε το 53,74% του εκλογικού σώματος. Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής είχε φανεί από νωρίς, καθώς στις 2.30 το μεσημέρι η συμμετοχή βρισκόταν στο 26,1%, σε σχέση με 31,5% την ίδια ώρα τον περασμένο Ιούνιο. Στις 5.30 το απόγευμα, μόλις μιάμιση ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή ήταν στο 32,9%, ενώ την ίδια ώρα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου η συμμετοχή είχε φθάσει στο 48%.
Πρώτη στην αποχή είναι η εκλογική περιφέρεια Φλώρινας, όπου μόνο 2,5 πολίτες στους 10 συμμετείχαν στις εκλογές (ποσοστό αποχής 75,6%), και ακολουθούν με επίσης υψηλά ποσοστά οι εκλογικές περιφέρειες Κεφαλληνίας (72,58%), Λακωνίας (71,40%), Δωδεκανήσου (69,42%), Ευρυτανίας (68,53%) και Λέσβου (67,39%).
Στην Αττική η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στην Α΄ Αθηνών (62,30%) και στη Β΄ Πειραιώς (63,04%).
Η συμμετοχή στις εκλογές βαίνει μειούμενη όλα τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 2009, οπότε και το ποσοστό της αποχής ξεπερνάει το 30% και αυξάνεται διαρκώς, μέχρι και τις χθεσινές ευρωεκλογές.
Πηγή: Καθημερινή