Μενού Κλείσιμο

Μηνιαίο δελτίο δράσεων, εκδηλώσεων, προσκτήσεων των φίλων μουσείου πόλης Κατερίνης

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου παραλάβαμε το πρώτο ειδικό υλικό φύλαξης ευαίσθητων αρχείων. Πρόκειται για αντιόξινα χάρτινα κουτιά και διαφάνειες από ειδικό pvc χωρίς πρόσθετα χημικά. Τα πιστοποιημένα αρχειακά κουτιά που παραλάβαμε χρησιμοποιούνται από Αρχεία και Βιβλιοθήκες στην
Ελλάδα και εισάγονται από την Ολλανδία, ενώ οι διαφάνειες από την Αγγλία. Το χαρτόνι από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα κουτιά έχει Ph 7.1 στο εξωτερικό και Ph 9.3 στο εσωτερικό που σημαίνει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οτι δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες στους
αποθηκευτικούς χώρους. Αντίστοιχα οι διαφάνειες είναι κατασκευασμένες από αντιόξινο ειδικό polyester το οποίο προσφέρει την καλύτερη προστασία στα έντυπα χωρίς να αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου (κιτρίνισμα). Η δαπάνη της αγοράς τους καλύφθηκε από τις εισφορές εγγραφής νέων μελών.

Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ο κύριος Αθανάσιος Μισιτσάκης παρέδωσε 200 φωτογραφίες διαστάσεων 20Χ25 του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου. Η συλλογή αναφέρεται κυρίως στην τελευταία περίοδο λειτουργίας του ΨΝΠΟ, λίγο πριν και λίγο μετά το οριστικό κλείσιμο του ασύλου της Πέτρας το 2004. Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ο κύριος Μισιτσάκης παρέδωσε επίσης τρείς αρχειακούς τόμους με δημοσιεύσεις
που αφορούν το πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου για ένα χρονικό διάστημα 30 ετών. Επίσης την ίδια ημέρα παρέδωσε τμήμα από τη συλλογή του με φωτογραφίες Θρακών προσφύγων από τη δεκ. του ’20 και εντεύθεν που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες σχετικού βιβλίου.

 

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου η κυρία Μάγδα Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη μας παρέδωσε 11 πρωτότυπες αφίσες κινηματογραφικού αφιερώματος του 2017 φιλοτεχνημένες από εικαστικούς της πόλης μας.

Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου ο κύριος Θεολόγος Χατζηκωνσταντίνου παρέδωσε ένα ραδιόφωνο τρανζίστορ του 1960 χωρίς τη συχνότητα των FM και λίγες μέρες μετά παρέδωσε ψηφιακά αντίγραφα από δύο φωτογραφίες των παππούδων του και μια εικόνα με ιδιόχειρη επισημείωση: Δαρδανέλια 2 Μαίου 1923. Το αξιοσημείωτο της εικόνας είναι οτι απεικονίζει τον «Άγιο Χαραλάμπη» σε μια μη τυπική εκδοχή της βυζαντινής αγιογραφικής τεχνοτροπίας.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην ΕΚΑΒΗ η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Δημόσιας Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Θεοχάρη Αθανασιάδη Η Μνήμη και η Πόλις.40+1 δημόσιες ιστορίες των εκδόσεων Ασίνη.

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου η κυρία Γεωργία Σιδηροπούλου από το Σίδνευ της Αυστραλίας παρέδωσε ψηφιακά αντίγραφα από το πλούσιο οικογενειακό αρχείο της οικογένειας το οποίο αποτελείται από φωτογραφίες, βιογραφικά σημειώματα και αποσπάσματα ημερολογίων από τη δεκαετία του ’30 έως και τη δεκ. του ’60.


Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η κυρία Σταματία Παύλου παραχώρησε ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών από την οικογενειακή συλλογή από παρέλαση του 1950, από τις οικογένειες Σαμαλή (1958) και Πούρικα (1930).

 

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 έληξε η προθεσμία υποβολής ανακοινώσεων για το Συνέδριο «Πρόσφυγες στην Πιερία: Ένας αιώνας μνήμης» που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης το διάστημα 1, 2, 3 Δεκεμβρίου 2023. Το συνέδριο διοργανώνεται από τους «Φίλους Μουσείου Πόλης Κατερίνης» με την υποστήριξη του Ο.Π.Π.Α.Π Δήμου Κατερίνης και της Π.Ε Πιερίας.

Την ίδια ημέρα Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 ολοκληρώθηκε η πολύ σημαντική δράση με τίτλο: «Προετοιμάζουμε το Μουσείο Πόλης Κατερίνης». Ο απολογισμός της δράσης μέτρησε 10 αρχεία και συλλογές με εκατοντάδες τεκμήρια δείχνοντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της πόλης στις δράσεις των «Φίλων» δημιουργώντας μια σταθερή σχέση που εξακολουθεί να οικοδομείται με επιμονή και συνέπεια.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ